Biserica „Schimbarea la faţă” din Văleni se află în oraşul Piatra Neamţ, în cartierul Văleni. Este unul dintre cele mai de seamă monumente istorice şi religioase din reşedinţa judeţului Neamţ.

Se spune că biserica ar fi fost ctitorită de domnitorul Petru Rareş, iar în anul 1574, domnitorul Alexandru Lăpușneanu este cel care o reface din temelii. De ea au avut grijă mai mulţi voievozi, care au înzestrat-o cu tot felul de proprietăţi şi obiecte importante. Printre aceştia, se numără Ioan Potcoavă, Petru Şchiopul şi Ieremia Movilă. Ultimul a refăcut biserica după anul 1600, când aceasta a căzut pradă hoţilor, care i-au dat şi foc.

Biserica „Schimbarea la faţă” din Văleni a fost ridicată la rangul de mănăstire, fiind cunoscută mai întâi sub numele de Mănăstirea Peste Vale şi apoi ca Mănăstirea Văleni.

Atunci când Veniamin Costache a avut-o în administraţie, a transformat-o în metoc al Mănăstirii Văratec, acest lucru asigurându-i linişte şi prosperitate. Însă, în anul 1821, liniştea a fost spulberată de mişcarea eteristă, adepţii acesteia devastând lăcaşul religios – au furat aproape toate obiectele preţioase, mai puţin icoanele.

Din păcate, după acest eveniment, mănăstirea nu şi-a mai putut reveni. Actele care dovedeau drepturile de proprietate au dispărut, astfel că lăcaşul religios a devenit vulnerabil. Tocmai de aceea, călugării din Bisericani au profitat de situaţie şi au trecut mănăstirea în proprietatea satului Troiţa.

După anul 1848, viaţa monahală începe să se stingă încet, măicuţele de aici retrăgându-se la alte mănăstiri. Anul 1899 a marcat anul în care s-au retras toate măicuţele, iar biserica a fost transformată în biserică parohială.

biserica-schimbarea-la-fata.jpg

La Biserica „Schimbarea la faţă” din Văleni a funcţionat, timp de două secole, o şcoală iconografică, unde s-au realizat sute de icoane deosebite. Multe dintre ele au acoperit catapeteasma şi pereţii bisericii, iar astăzi au fost păstrate în jur de 150 de icoane realizate la această şcoală. Acestea sunt răspândite la mănăstirile Agapia, Văratec, Neamţ şi Bistriţa, iar unele sunt păstrate de Mitropolia Moldovei.

Biserica „Schimbarea la faţă” din Văleni este una dintre cele mai frumoase biserici de lemn din judeţul Neamţ. Temelia este din piatră, în timp ce edificiul propriu-zis a fost ridicat din bârne şi scânduri de stejar şi brad.

Planul este în formă de navă şi întregul lăcaş religios se caracterizează prin simplitate. Acoperişul este de şindrilă, iar clopotniţa face parte din clădire.

Biserica „Schimbarea la faţă” din Văleni este împărţită în cele patru încăperi tradiţionale, pridvorul fiind adăugat undeva în secolul al XX-lea.

Ornamentele de la uşa de la intrare şi de la ferestre sunt şi ele impresionante, fiind executate foare detaliat: se pot observa diverse forme geometrice, dar şi un şnur în relief, care aduce aminte de portalurile bisericilor ridicate de Ştefan cel Mare.

Interiorul bisericii este la fel de captivant, cu fresce care înfățișează scene biblice și iconografie ortodoxă realizată de maeștri iconari. Aceste opere de artă nu doar că decorează pereții, dar sunt și obiecte de meditație și reflecție spirituală pentru fiecare vizitator sau credincios care pășește în acest sanctuar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.