Bombele atomice sunt cu siguranta prea putin accesibile si din punct informativ cat si material pentru cei mai multi dintre noi si cu buna seama. Insa bombele atomice ascund si ele o serie de informatii pe care le putem mentiona aici, fara nici o grija, precum:

Bomba atomica1

  • Statele Unite ale Americii au testat si produs desigur cea mai puternica bomba atomica din lume care a avut o forta foarte mare mai exact de 5 megatone de dinamita, TNT. Totusi se pare ca finalul a fost cu mult peste asteptari deoarece explozia a fost de trei ori mai mare, iar ceea ce a ramas in urma ei si anume deseuri de natura radioactiva, au lasat in urma multe victime, multi oameni au avut de suferit. Chiar daca testul s-a facut in anul 1954, departe de populatiile mari, mai exact in Arhipelagul Marshall din cadrul Oceanului Pacific, prezenta sa a fost simtita pe deplin. Acest proiect s-a desfasurat sub numele de Castle Bravo.
  • Totusi, la titlul de cea mai puternica bomba nucleara care a putut vreodata sa fie detonata se pare ca este cea din Rusia, desigur. Bomba cu pricina a avut o forta de explozie de peste 50 de megatone de TNT, deci de trinitrotoluen. Aceasta a fost de 2.500 de ori mai puternica fata de cea de la Nagasaki si poarta denumirea de Tsar Bomba. Totusi bomba a fost tot un proiect de cercetare si testare, desfasurat in anul 1961, iar locul de detonare a fost in cadrul oceanului Arctic, pe un arhipelag din nordul Rusiei. Initial forta bombei a fost realizata cu 100 de megatone de TNT, insa in cele din urma cercetatorii au redus-o pentru a putea micsora si cantitatea de deseuri ce avea sa rezulte din natura radioactiva a bombei cu pricina.
  • Pana la finalul anului 1945, in cadrul celui de-al doilea razboi mondial, in urma atacurilor cu bombe atomice ce au avut loc asupra Japoniei au murit peste 220.000 de oameni. Cercetarile au aratat ca o buna parte dintre persoanele decedate au murit in timp ce a avut loc explozia iar aproape jumatate au murit in urma interactionarii cu radiatiile si in urma arsurilor suferite de la acestea. In Hiroshima se pare ca au murit cei mai multi oameni, numarul lor atingand pana la 150. 000.
  • In anul 1945 s-a facut primul test cu o bomba atomica intr-o zona lipsita de populatie, mai exact in statul american New Mexico, explozibilul purtand denumirea de Trinity, iar forta sa a fost de 20 de kilotone de TNT. Aceasta a fost aproape ca si cea de la Nagasaki, construita dupa aceeasi tipologie, insa din fericire victimele nu au fost tot in acelasi numar. Americanii au fost tot cei care au dezvoltat tehnologia intreaga necesara pentru astfel de bombe, in urma Proiectului initializat cu numele de Manhattan, care a dat nastere atat bombei de la New Mexico cat si celor de la Nagasaki si Hiroshima.
  • Intre anii 1946 si 1958 au fost realizate peste 20 de teste cu bombe atomice, cat si cu arme de acest tip, in cadrul scenei Atolul Bikini. Investigatiile unui economist pe numele sau Randall Bell, arata si ca explozia mentionata mai sus, demarata sub numele de Castle Bravo, a facut o gaura foarte mare in sol, de mai bine de o mila. Totodata si 70 de acri din solul atolului s-au evaporat pur si simplu. In preznt pe insula nu exista locuitori permanenti, chiar daca sunt permise vizitele turistilor, deoarece vegetatia este inca foarte grav radiata.
  • Momentan, in lume, doar 8 state au reusit sa detoneze cu brio bomeb atomice. Mai exact este vorba despre Rusia, Statele Unite ale Americii, India, China, Franta, Marea Britanie, Coreea de Nord si Pakistam. Israelul se pare ca ar fi o tara in care sunt ascunse foarte multe bombe atomice inseamna conducatorii sai refuza sa dea vreo informatie cu privire la acestea.
Citește și:  Ce stim despre rastignirea lui Iisus
Memorialul de pace - Hiroshima
Memorialul de pace – Hiroshima
  • Totusi, Rusia detine recordul in ceea ce priveste arsenalul de arme nucleare, avand in total 4.840 de focoase dupa studiile realizate de Federatia oamenilor de Stiinta Americani.
  • Inainte ca Harry S. Truman sa intre in presedintie ca si exercitiu, liderul Federatiei Ruse, Stalin, stia de existenta tehnologiei americane care se folosea pentru crearea bombelor nucleare. Astfel ca dupa 8 zile dupa ce a fost realizat testul Trinity de care am mentionat mai sus, a fost anuntat Stalin de acest proces, in cadrul unei conferinte. El a luat la cunostinta faptul ca a fost creata o astfel de arma cu puteri catastrofale, insa nu s-a aratat deloc uimit, avand ca urmare si surprinderea presedintelui american, care de altfel a crezut ca Stalin nu realiza ce i se transmitea. De fapt presedintele rus avea spioni care il informau destul de bine.
  • Initial Kyoto a fost orasul aflat primul pe lista pentru bombardamentele atomice, el fiind un foarte important centru turistic si cultural din Japonia, insa din fericire acesta a fost crutat in urma unei interventii din partea Secretarului de razboi al Statelor Unite ale Americii. Decizia aceasta a fost luata deoarece secretarul cu pricina a petrecut un concediu impreuna cu sotia sa, chiar in luna de miere tocmai in Kyoto. Pe prima lista alaturi de Kyoto, mai era si Hiroshima, Yokohama, cat si arsenalul militaresc de la Kokura. Kyoto a fost vizat mai ales pentru ca s-a presupus la acea vreme ca cetatenii sai aveau o inteligenta foarte buna si isi puteau da seama foarte repede cum a fost realizata prima bomba atomica si se puteau folosi destul de repede atat de efectele cat si de puterea acesteia pentru a continua razboiul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.