Situat in nordul Moldovei, judetul Botosani se invecineaza cu judetul Iasi (sud), Suceava (vest), Regiunea Cernauti (Ucraina, la nord) si raioanele Edinet, Glodeni, Briceni si Riscani (Republica Moldova, la est). Este judetul in care s-au nascut nume mari ale culturii romanesti, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Stefan Luchian, Nicolae Iorga sau Grigore Antipa. In ceea ce priveste turismul, judetul se mandreste cu obiectivele sale turistice, multe dintre ele facand cinste domeniului cultural.
Judetul Botosani este alcatuit din doua municipii (Botosani, care e si resedinta de judet, si Dorohoi), cinci orase (Bucecea, Flamanzi, Stefanesti, Darabani si Saveni) si 71 de comune. Istoria sa incepe de acum cateva secole, cand pe teritoriul sau se aflau tinuturile Harlau (atestat documentar pentru prima data la sfarsitul secolului al XIV-lea) si Dorohoi (atestat in anul 1407). Municipiul Botosani a fost mentionat pentru prima data, cu acest nume, intr-un act din anul 1439. Insa resedinta actuala de judet exista cu mult timp inainte, targul fiind mentionat in acte semnate de domnitori ca Alexandru Lapusneanu, Petru Rares sau Eremia Movila.
In Moldova, judetele, ca forma de organizare administrativa, apar abia in anul 1834. Pe atunci existau judetele Botosani si Dorohoi, acesta din urma fiind, in anul 1938, inclus in Tinutul Suceava, in timp ce primul a fost inclus in Tinutul Prut. S-a renuntat la tinuturi in 1944, Botosani si Dorohoi redevenind judete. Cu toate acestea, ele au fost desfiintate in 1950, cand s-a format Regiunea Botosani. Nici aceasta forma de organizare nu a tinut prea mult (doar doi ani), actualul judet Botosani fiind infiintat in anul 1968.
Datorita reliefului sau, judetul Botosani este un loc destul de cautat de turisti. Acesta este dominat de Campia Jijiei Superioare si de Dealurile Superioare – cu alte cuvinte, relieful predominant este unul deluros, care inspira blandete. Mai mult, spre deosebire de alte zone din Moldova, clima temperat – continentala este puternic influentata de masele de aer ce vin din estul Europei, astfel ca iernile sunt blande, iar verile nu sunt foarte umede. Toate aceste lucruri favorizeaza turismul.
In ceea ce priveste obiectivele turistice, judetul Botosani este un judet cultural. Casele memoriale ale lui Eminescu, Enescu si Iorga sunt cateva dintre obiectivele turistice de referinta din Botosani, iar cei care ajung aici nu trebuie sa le rateze. Considerat cel mai de seama poet al literaturii romanesti, Mihai Eminescu s-a nascut la Ipotesti, o localitate aflata la nici 10 kilometri de resedinta de judet. Casa memoriala “Mihai Eminescu” prezinta viata si activitatea literara a poetului, supranumit “Luceafarul poeziei romanesti”, obiectele fiind expuse in casa in care s-a nascut si a copilarit.
Casa memoriala “Nicolae Iorga” se afla in Botosani si este alcatuita din doua camere cu expozitii foto, una care cuprinde o biblioteca si o camera multifunctionala, unde pot fi vazute primele editii ale operei omului de cultura. Casa memoriala “George Enescu” le ofera posibilitatea turistilor de a veni in contact cu primii ani de viata ai marelui compozitor: aici se gasesc primele sale jucarii, primele desene, primele compozitii etc. George Enescu este celebrat si intr-un muzeu din Dorohoi, unde vizitatorii pot face cunostinta cu activitatea compozitorului.
Resedinta judetului Botosani se mandreste cu numeroase obiective turistice, iar printre ele se afla Muzeul Judetean si Galeriile de Arta “Stefan Luchian” (unde pot fi admirate nu numai operele lui Luchian, ci si ale altor artisti originari din judet). Sediul sectiei de etnografie a Muzeului Judetean se afla in casa strabunicului lui Iorga, Manolache Iorga, iar sectia de istorie si arheologie a fost amenajata intr-o cladire monument-istoric, ridicata in anul 1913. Centrul vechi al orasului Botosani este, insa, atractia principala. Cladirile, care dateaza din secolele XVII-XVIII, sunt dispuse in “L”, fatadele lor fiind diferite, dar toate cu influenta apuseana. Turistii nu ar trebui sa rateze Casa “Grigore Antipa” (construita la sfarsitul secolului al XIX-lea, servind ca muzeu memorial), Casa Silion (ridicata in 1900) sau Casa Bolfosu (dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea).
Moldova este cea mai bogata regiune a tarii in ceea ce priveste numarul edificiilor religioase, iar judetul Botosani nu se lasa mai prejos de celelalte judete ale regiunii. Manastirea Cosula este, poate, cea mai cunoscuta manastire din judet, aceasta fiind primul loc in care s-a pus in aplicare legea secularizarii averilor manastiresti. Manastirea Vorona este unul din monumentele istorice ale judetului, fiind considerata una din cele mai frumoase lacasuri religioase din aceasta zona.
Mai mult, bisericile de lemn din judet sunt deseori comparate cu cele din Maramures sau Bucovina, iar printre ele amintim Biserica de lemn “Sfintii Voievozi” de la Baluseni, biserica de lemn de la Corjauti sau cele de la Ionaseni, Dobrinauti si Vornicesti. Un lucru foarte important pentru Botosani este ca in acest judet s-a nascut Parintele Cleopa, care a fost staretul Manastirii Sihastria si caruia i se inchina credinciosi din toate colturile tarii.
Desi judetul Botosani este vazut, din punct de vedere financiar, drept unul din cele mai sarace judete ale Romaniei, din punct de vedere cultural este foarte bogat. Obiectivele turistice sunt demne de vizitat, iar cei care hotarasc sa isi petreaca aici concediul nu au de ce regreta.