Home Cultură generală Gramatică Brexit – originea şi semnificaţia cuvântului

Brexit – originea şi semnificaţia cuvântului

0

Brexit a fost declarat, de către Oxford Dictionaries, „cuvântul anului 2016”. Este un cuvânt-valiză, din limba engleză, adică un termen format din fuziunea sau amalgamarea altor cuvinte deja existente în limba respectivă, dintre care cel puțin unul este trunchiat.

Brexit s-a format din „British” (Marea Britanie) și „exit” (a ieși) – „British exit from the European Union” – și se referă la ieșirea Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din Uniunea Europeană, decizie adoptată prin referendum, la data de 23 iunie 2016, când 51,89% dintre alegători au optat în favoarea acestei hotărâri.

Brexit, originea şi semnificaţia cuvântului
Brexit, originea şi semnificaţia cuvântului

Modalitatea de formare a cuvântului „Brexit” are un model într-un termen inventat în anul 2012, de către doi economiști americani de la Citigroup, despre Grecia – „Grexit” – pentru a numi eventualitatea unei excluderi a acestei țări din zona euro (în care intrase în 2001), ca urmare a crizei datoriei publice a Greciei, primul caz în care o țară UE s-a declarat în incapacitate de plată a datoriei către FMI.

În mod particular, „Brexit” desemnează și procedura de retragere a Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din UE și din Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (Euratom), conform regulilor prevăzute în Articolul 50 din Tratatul Uniunii Europene (TUE), procedură care a debutat la 29 martie 2017, când guvernul Marii Britanii a anunțat formal Consiliul European de intenția de a părăsi UE, ieșirea propriu-zisă fiind prevăzută pentru data de 29 martie 2019, ora 23. După această dată, va urma o perioadă de tranziție, până în anul 2021, în care, în principiu, Regatul Unit ar trebui să plătească toate contribuțiile convenite inițial, să respecte normele UE, dar fără a mai avea vreun drept de decizie în cadrul acestui organism european.

Încă din iulie 2016, în Guvernul englez, a fost numit un ministru care să se ocupe de procesul ieșirii Regatului Marii Britanii din UE, iar în noiembrie 2018, a fost publicat un Proiect de Acord asupra Brexitului. Theresa May, Prim-ministru al Regatului Unit și șefa Partidului Conservator, și-a exprimat speranța că procesul ieșirii din UE se va face pe etape.

Brexit,originea şi semnificaţia cuvântului

Uniunea Europeană își are originile în Comunitatea Economică Europeană (CEE), înființată în 1957, și în Comunitatea Europeană a Cărbunelui și a Oțelului (CECO), înființată în 1951, având inițial ca state membre: Franța, Belgia, Italia, Olanda, Germania de Vest și Luxemburg. În timp, s-au alăturat și alte state (în prezent, 28), iar denumirea de Uniunea Europeană se folosește începând cu anul 1993, fiind stabilită prin Tratatul de la Maastricht. Marea Britanie a aderat la CEE, precursor al UE, în 1973, referendumul din 1975 confirmând că 67% dintre cetățenii englezi au votat pentru, dar este primul stat care a decis ieșirea din această uniune economică și politică.

După 23 iunie 2016, s-au inventat mulți alți termeni legați de Brexit, care au intrat în limbajul comun, cum ar fi: „Blind Brexit” (Brexit orb), prin care se face referire la faptul că Regatul Unit ar putea părăsi UE fără a clarifica termenii unui viitor acord comercial; „Divorce bill” (Costul divorțului), care vizează un acord financiar, pe care, de cealaltă parte, UE îl numește “reglare de conturi”; „DexEU” (Department for exiting the European Union) – ministerul desemnat pentru negocierea acordului de ieșire; „Hard Brexit” sau „Brexit dur”, anunțat de Theresa May, care să permită țării sale să recâștige controlul asupra politicii de imigrare; „Remainers” – cuvântul care îi desemnează pe englezii care nu susțin Brexitul.

Brexit

Astăzi, 15 ianuarie 2019, la ora 19 GMT, în Parlamentul britanic, după etapa prezentării amendamentelor, se va supune la vot Acordul Brexit negociat de guvernul Theresa May cu UE. Dacă acest proiect va fi respins, Regatul Unit va trebui să părăsească UE fără acord, iar situația Prim-ministrului, care nu are o majoritate în Camera Comunelor, va fi extrem de dificilă și, într-o primă fază, va trebui să revină în trei zile cu o moțiune care să cuprindă următorii pași.

În calendarul etapelor Brexitului, Regatul Unit va trebui să părăsească efectiv UE, la data de 29 martie 2019, adică în perioada în care România deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Termenul Brexit nu doar că a schimbat peisajul politic și economic, dar a intrat și în lexicul cotidian, devenind un simbol al schimbării și incertitudinii în relațiile internaționale. Reflectând asupra acestui fenomen, este important să considerăm:

  • Cum a influențat Brexit-ul discursul politic și social atât în Regatul Unit cât și în întreaga Europă.
  • Implicațiile Brexit-ului pentru cetățenii obișnuiți, afaceri și politici migratorii.
  • Rolul mass-media în modelarea percepțiilor publice despre Brexit și consecințele sale pe termen lung.

Pentru a îmbogăți înțelegerea asupra modului în care limbajul influențează societatea și politicile, citiți cum este corect: deseară sau diseară. Acest articol vă va oferi o perspectivă asupra importanței cuvintelor și expresiilor în comunicarea eficientă și în construirea realității sociale.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version