Una dintre cele mai noi si inedite laturi ale sculpturii este sculptua in carti iar unul dintre cei mai iscusiti artisti ai acestui domeniu este Brian Dettmer, supranumit chiar „Chirugul cartilor”. De ce tocmai chirurgul? Raspunsul este simplu: artistul foloseste instrumente chirugicale pentru a sculpta cu foarte mare grija fiecare pagina a cartilor care se transforma in opere de arta fabuloase.

Brian Dettmer

Printre preferatele artistului se numara cartile foarte groase, de preferat vechi, dictionarele si enciclopediile in imagini fiind subiectele cele mai des intalnite.

Artistul contemporan s-a nascut in anul 1974 in Chicago si a avut inclinatii artistice inca de la o varsta foarte frageda, motiv pentru care a studiat pictura in cadrul Colegiului Colombia. Lucrand in cadrul unei biblioteci, cel ce va avea sa devina unul dintre cei mai cunoscuti si controversati artisti contemporani a inceput sa studieze atent legatura dintre arta si carte ca materie prima, mai precis legatura dintre arta, hartie si simbolurile grafice folosite in procesul de comunicare. Asa se face ca primele opere de arta cunoscute ale artistului au fost picturi ce transpun intr-un alt cod semnele grafice intalnite in carti.

In urmatoarea etapa artistica, Brian Dettmer a pus accentul pe colaj, acesta decupand elemente care ii starneau interesul din punct de vedere grafic pe care le lipea ulterior pe o suprafata pentru a rezulta o opera de arta inedita.
Insa, ceea ce realizase pana in momentul respectiv nu il multumea si nu ii adusese implinirea pe care orice artist o cauta cu indarjire. Abia in momentul in care a inceput sa observe cartile ca pe o materie prima pe care o poate modela dupa bunul plac, artistul s-a transfomat intr-un adevarat sculptor de carti. In acest fel, cartile vechi, dictionarele de mult uitate pe rafturile pline de praf ale bibliotecilor, enciclopediile inclocuite rapid cu documentarele online, au fost reinventate din punctul de vedere al formei si uneori chiar si din punctul de vedere al continutului.

Citește și:  Calendarul chinezesc

Brian Dettmer1

Pe langa faptul ca materia prima este foarte importanta, ustensilele folosite de catre artist joaca si ele un rol extrem de important in realizarea operelor unice. Brian Dettmer foloseste bisturie, pense si alte instrumente chirugicale pentru a decupa cu mare atentie, pe rand, fiecare pagina a cartii, astfel incat rezultatul sa fie uimitor. Insa nu doar paginile sunt sculptate rand pe rand, ci si coperta si cotorul cartii.

Pe langa lucrarile individuale, artistul a creat si opere mai complexe prin sculptarea unor colectii intregi de dictionare si enciclopedii.

In acest fel, intr-o lume in care totul este digital, cartile sunt reinventate iar artistul Brian Dettmer le ofera o noua si inedita sansa de afirmare deoarece sculpturile realizate in carti reprezinta, de fapt, o istorie a cartii in sine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.