Bucharest City Tour este un proiect ce a luat nastere datorita Regiei Autonome de Transport Bucuresti in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismul. Acest proiect este unul turistic menit sa prezinte principalele atractii turistice ale capitalei, atat locuitorilor sai, cat si turistilor aflati in vizita in Bucuresti. Proiectul este unul unic, capitala nemaiavand parte de un asemenea tur al obiectivelor turistice pana in momentul de fata. Desi a fost blamat de multi pe diferite considerente, Bucharest City Tour este o initiativa laudabila care face deliciul multor turisti veniti in capitala fara ghid si care in mod sigur nu cunosc locatia sau denumirea punctelor de atractie din capitala.
Cu ajutorul RATB turistii veniti in Bucuresti scapa de taxele piperate ale taximetristilor ce profita de nestiinta acestora si aleg rute ocolitoare pentru a-i transporta la un obiectiv in dorinta de a castiga mai multi bani. Bineinteles ca lipsesc nenumarate atractii printre care mentionam Gradina Zoologica, dar si Gradina Botanica, insa in mod sigur acestea vor fi introduse pe traseul Bucharest City Tour cu proxima ocazie.
Biletele pentru autobuzele supraetajate se achizitioneaza direct din masina si sunt valabile 24 de ore de la ora primei validari. Pretul unui bilet este de 25 RON pentru adulti, 10 RON pentru elevi si studenti si gratis pentru prescolari. Durata unui traseu in intregime este de 50 de minute, iar cursele incep de la ora 10 dimineata si se incheie la ora 10 seara. Intervalul de succedare intre autobuze este de aproximativ 15 minute. Puteti cobori pentru a vizita un obiectiv care v-a starnit interesul urmand ca la finalul vizitei sa asteptati acelasi autobuz pentru a va duce la urmatoarea destinatie folosind acelasi bilet pe care l-ati achizitionat anterior.
Traseul Bucharest City Tour incepe cu Parcul Herastrau. Parcul Herastrau este cel mai mare parc din Bucuresti, dar in acelasi timp si cel mai mare parc din Europa situat in interiorul unui oras. In parcul Herastrau puteti descoperi nenumarate atractii printre care si renumita Hard Rock Cafe ce va introduce intr-o atmosfera de rock pur. De asemenea, in Parcul Herastrau aveti posibilitatea de a face o plimbare cu vaporul pe lac sau de a inchiria o barca daca va doriti o plimbare a carei rute o hotarati dupa bunul plac.
Bucharest City Tour se continua cu Muzeul National al Satului “Dimitrie Gusti”. Vizitand aceasta locatie, veti fi introdusi in atmosfera unuia din cele mai mari muzee cu tematica etnografica din Europa. Puteti admira aici case aduse din toate colturile tarii, dar si curtile sau ustensilele pentru gatit care se folosesc sau se foloseau in trecut in diferite regiuni ale tarii.
Arcul de Triumf este si el inscris in traseul Bucharest City Tour si este reprezentat de un monument ce imita Arcul de Triumf de la Paris si care comemoreaza victoria tarii noastre in Primul Razboi Mondial.
Muzeul Taranului Roman este urmatoarea oprire si veti fi incantati de acesta inca de la coborarea din autobuz. Muzeul Taranului Roman va prezinta diferite porturi nationale din intreaga tara, dar si traditii intalnite in diferite colturi ale Romaniei. Ocazional, se organizeaza aici targuri in care comercianti de bunuri alimentare sau de produse traditionale isi expun marfurile spre vanzare catre public la preturi de producator.
Bucharest City Tour se continua cu Muzeul de Istorie Naturala “Grigore Antipa”. Acest muzeu a fost inchis pentru o lunga perioada de timp pentru a fi reamenajat fiind inaugurat de curand. Nenumarati vizitatori au ramas placut surprinsi de noua fata a muzeului ce ii incanta atat pe cei mici, cat si pe vizitatorii adulti cu exponatele deja cunoscute, insa prezentate sub o alta forma mult mai atragatoare. Tehnologia a intrat in Muzeul Antipa odata cu reamenajarea sa, toate exponatele fiind dotate cu ecrane touch – screen amplasate in fata vitrinelor care ofera vizitatorului toate detaliile de care are nevoie in cunoasterea unei specii pe care si-a ales-o din vitrina ce o are in fata.
Urmatoarea oprire este Muzeul de Geologie care va prezinta peste 80.000 de modele de fosile, minerale si roci.
Biserica Cretulescu este considerata un monument arhitectural al capitalei, acest lacas de cult a fost in pericolul de a fi daramat in perioada comunismului, reusind sa fie salvat datorita interventiei diferitilor arhitecti care ii cunosteau si apreciau valoarea. Biserica Cretulescu a fost restaurata atat dupa cutremurul din 1977, cat si dupa revolutia din 1989.
Ateneul Roman nu putea sa lipseasca din traseul Bucharest City Tour, el a fost cladit din bani publici prin renumita campanie “Dati un leu pentru Ateneu”. Aici se organizeaza diferite concerte de muzica simfonica, tot aici au loc nenumarate expozitii cu tenta culturala menite sa indrepte atentia publicului catre cultura.
Palatul Regal a fost resedinta lui Carol al II-lea si a fost cladirea ce a aparut in mintea tuturor romanilor in 1989, ultimul discurs al dictatorului Nicolae Ceausescu avand loc de la balconul acestuia. In timpul revolutiei Palatul Regal a fost incendiat, urmand ca la o scurta perioada de timp sa fie restaurat. In present, Palatul Regal gazduieste Muzeul National de Arta al Romaniei unde puteti admira diverse opere de arta prezentate in diferite expozitii ce sunt organizate constant in cadrul muzeului.
Muzeul National de Istorie al Romaniei este cel mai important muzeu al Romaniei si nu putea sa lipseasca din aceasta ruta. El gazduieste peste 700.000 de exemplare din timpuri preistorice si nu numai ce au fost gasite pe intreg teritoriul tarii noastre.
Urmatoarea oprire este la Palatul CEC care gazduieste institutia cu acelasi nume si care a reprezentat una dintre primele institutii bancare din Romania.
Calatoria se continua cu Palatul Parlamentului, o cladire impresionanta realizate de regimul Ceausescu ce ii lasa muti de uimire pe majoritatea turistilor care calca strazile Bucurestiului. Dimensiunile de 265.000 mp situeaza aceasta cladire pe locul 2 in lume dupa cladirea Pentagonului din Statele Unite ale Americii.
Catedrala Patriarhala Ortodoxa, dar si Complexul Arhitectural de pe Dealul Mitropoliei este urmatorul punct de atractie ce apare pe ruta Bucharest City Tour.
Muzeul Municipiului Bucuresti a luat fiinta in 1921 si prezinta secole de istorie ce s-au cladit in capitala tarii noastre si care au fost pastrate cu mare grija de toti oamenii de seama care le-au recunoscut valoarea in timp.
Muzeul Literaturii Romane va prezinta evolutia limbii romane prin pagini de literatura unicat, ce nu le puteti gasi nicaieri in alta parte si care va vor aduce cunostinte noi in bagajul de cunostinte legat de literatura romana.
Palatul Victoria este sediul Guvernului Romaniei si este situat in Piata Victoriei.
Ultima oprire este in Piata Charles de Gaulle unde puteti admira statuia lui Charles de Gaulle situata la intrarea in parcul Herastrau. Statuia este una impresionanta, fiind realizata din bronz si cantarind 7 tone, inaugurarea acestei statui a avut loc pe 26 septembrie 2006 si il reprezinta pe generalul Charles de Gaulle coborand cateva trepte inspre piata ce ii poarta numele. Statuia comemoreaza cel de-al XI-lea Sommet al Francofoniei.
Din multe puncte de vedere acest proiect este unul de care capitala avea nevoie, multi turisti, dar si bucuresteni l-au urmat in dorinta de a cunoaste monumentele capitalei, dar si pentru o plimbare de 50 de minute prin locurile cele mai pline de istorie ale Bucurestiului.