Bustul lui Barbu Ștefănescu – Delavrancea, cioplit în piatră de Câmpulung de sculptorul Cornel Medrea, este așezat pe un soclu înalt, având la bază două rânduri de trepte.

Scriitor, analist și om politic, Barbu Ștefănescu – Delavrancea (1858-1918) a profesat avocatura, dar a lăsat totodată valoroase creații literare: nuvele, romanul „Hagi Tudose” și mai ales trilogia dramatică dedicată lui Ștefan cel Mare și urmașilor acestuia: „Apus de soare”, „Viforul” și „Luceafărul”. A fost membru al Academiei Române.

bustul-lui-barbu-stefanescu-delavreancea-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Bustul lui Barbu Ștefănescu – Delavrancea este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Oradea, obiectiv care nu trebuie ratat.

vedere-din-lateral-cu-bustul-lui-barbu-stefanescu-delavreancea-din-oradea-judetul-bihor.jpg

Vizitatorii sunt adesea văzuți reflectând la contribuțiile lui Delavrancea, nu doar ca scriitor, dar și ca influentator al societății românești de la începutul secolului XX. Locația bustului, ușor accesibilă publicului, invită la contemplare și apreciere.

Barbu Ștefănescu Delavrancea a fost nu doar un scriitor și orator prolific, ci și un om politic influent, servind ca primar al Bucureștilor la începutul secolului XX. Legenda locală spune că a fost ales să fie comemorat printr-un bust în Oradea datorită unei vizite memorabile pe care a făcut-o în oraș, unde discursurile și prezența sa au lăsat o impresie profundă asupra comunității locale. Bustul său este astăzi un simbol al legăturii între trecutul literar și civic al României și generațiile actuale care continuă să îi exploreze opera și să se inspire din idealurile sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.