Bustul compozitorului clujean Sigismund Toduţă, amplasat în Parcul Central, a fost dezvelit în prezenţa primarului Radu Moisin şi al ultimilor trei rectori ai Academiei de Muzică din Cluj-Napoca.

Bustul a fost amplasat la initiaţiva Primăriei Cluj-Napoca, în urma consultărilor cu reprezentanţii Fundaţiei Sigismund Toduţă, în cinstea marelui artist clujean.

Sigismund Toduţă (1908-1991) a fost compozitor, muzicolog, profesor universitar, academician român. S-a format la Cluj – Napoca (cu Marţian Negrea) şi la Roma (Italia, cu Casella şi Pizzetti), s-a impus ca profesor de muzică la Blaj (Alba) şi a creat o renumită şcoală muzicală la Academia de muzică „Gheorghe Dima”. Cu o creaţie vastă şi diversă, este primul compozitor român care, după George Enescu şi Paul Constantinescu, ajunge la un adevărat stil personal în muzica românească a secolului al XX – lea.

Activitatea sa creatoare a fost recompensată cu numeroase distincții: premiul al II-lea de compoziție „George Enescu” (1940); premiul „Robert Cremer” (1943); Premiul de Stat (1953, 1955); premiul „George Enescu” al Academiei Române (1974); în 1957, titlul de Maestru Emerit al Artei; premii ale Uniunii compozitorilor (1973, 1976, 1978 și 1983 – marele premiu). În cele trei perioade de creație ale lui Sigismund Toduță se disting tendințele de apropiere și contopire ale intonațiilor religioase gregoriene și bizantine cu cele folclorice (românești) și de aplicare a lor pe trunchiul marilor forme ale muzicii europene.

Citește și:  Biserica evanghelica din 1906 din Arad : Obiective turistice Arad

Sunt prezente elemente ale unor orientări neorenascentiste și neobaroce (în prima perioadă de creație); pentru ultima perioadă este caracteristică orientarea spre eterofonie și spre un modalism intens cromatizat. Se remarcă un stil elaborativ, de natură simfonică, și tendința spre articularea polifonică. Sigismund Toduță are o evidentă înclinație spre cultivarea formelor mari, fără a exclude miniatura instrumentală, vocală sau corală.

bustul-lui-sigismund-toduta-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
imagine-cu-bustul-lui-sigismund-toduta-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
imagine-apropiata-cu-bustul-lui-sigismund-toduta-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg
imagine-din-lateral-cu-bustul-lui-sigismund-toduta-din-cluj-napoca-judetul-cluj.jpg

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.