Se stie ca, dupa ceai, cafeaua este cea mai consumata bautura din lume. Exista foarte multe feluri de cafea, diferite prin felul de preparare (care este ridicat, in unele locuri, la rangul de « arta ») si, mai ales, prin aroma, sortimente incadrabile in doua mari categorii : arabica si robusta. Cafeaua arabica se obtine din arbori mai fragili, cultivati, mai cu seama, in America Centrala, America de Sud, Africa de Est, Asia, arbori care ajung la maturitate dupa aproximativ cinci ani, cu una – doua recolte pe an, cu boabe avand un gust fin si dulce si o concentratie de 1 – 1,5% cafeina. Cafeaua robusta se obtine din arbori mai puternici (de unde si denumirea de robusta), din Africa de Vest, Africa Centrala, Brazilia, Indonezia, ajunsi la maturitate dupa doi ani, cu trei – patru recolte anuale, gust amarui al boabelor si o concentratie in cafeina de 2 -4%.
Cafeaua Kopi Luwak este cea mai scumpa din lume si este obtinuta din boabele de cafea inghitite si adunate, ulterior, din excrementele unui animal – Paradoxurus hermaphroditus/ Viverra civetta – acesta nedigerandu-le in intregime. Animalul respectiv traieste in Asia si are drept caracteristica faptul ca sucurile sale gastrice transforma proteinele in aminoacizi si acestia confera o aroma deosebita miezului din boabele de cafea, care sunt partial digerate.
Excrementele animalului sunt adunate cu grija, spalate, uscate la soare si apoi prajite. In indoneziana, kopi inseamna cafea, iar Luwak este denumirea locala a mamiferului Paradoxurus hermaphroditus, care se hraneste cu boabe de cafea. Initial, aceste animale traiau exclusiv in libertate, in prezent, insa, s-au infiintat ferme, special in scopul obtinerii acestui sortiment de cafea. Sumatra, o insula indoneziana, este cea mai mare producatoare de cafea Kopi Luwak, avand si o traditie semnificativa, in acest sens, ale carei inceputuri tin de secolul al XVII-lea.
Cafeaua Kopi Luwak se produce deopotriva in variantele arabica si robusta, caracterizandu-se prin aroma puternica si specifica si prin absenta gustului amarui. In functie de varietati, pretul acestei cafele variaza intre 100 si 600 de dolari americani kilogramul. Cafeaua Kopi Luwak vietnameza, obtinuta din excremete de animal salbatic, se vinde cu aproximativ 6 000 de dolari kilogramul. Principalele piete de desfacere pentru acest produs sunt Statele Unite ale Americii si Japonia.
Estimarea productiei mondiale de cafea Kopi Luwak este greu de facut. Se stie, de exemplu, ca, in anumite restaurante, din Australia, o ceasca de cafea de acest fel, costa in jur de 50 de dolari australieni si ca se vand in jur de sapte cafele pe saptamana sau ca, la Londra, intr-o braserie, un amestec de cafea Kopi Luwak, cu alte sortimente, costa 50 de lire ceasca, iar in Italia, un expresso Kopi Luwak costa in jur de 8 euro.
Cativa specialisti de la Universitatea din Florida au dezvoltat o modalitate de obtinere a unei cafele asemanatoare cu Kopi Luwak naturala, fara interventia vreunui animal, licenta fiind achizitionata de o companie din orasul american Gainesville, care si produce acest sortiment, la un pret competitiv.