Cameleonul este o reptilă cu o capacitate uimitoare de a se adapta la mediu, prin schimbarea culorii pielii.

Cameleonul1

Cameleonul face parte din familia Chamaeleonidae, clasa Reptilia, regnul Animalia. Există două genuri de cameleoni: Chamaleo și Brookesia. Ultimul gen de cameleon, Brookesia, se găsește doar în Africa și Madagascar. Caracteristici specifice genului Bookesia sunt lipsa unei creste dorsale și coada scurtă, caracteristici care face ca acest gen să difere de genul Chamaleo.

Caracteristicile generale ale unui cameleon

Cu un istoric de 60 de milioane de ani, din perioada cretacică, perioadă care coincide cu dispariția dinozaurilor, cameleonii trăiesc în Africa (din nord până în sud), în Madagascar, India, Arabia (sud și vest). În Europa se întâlnește doar specia „Chamaeleo chamaeleon chamaeleon”, cu precădere în sudul Spaniei și al Portugaliei.

Mărimea cea mai mică a unui cameleon este de 2-3 cm., lungime specifică speciei „Brookesia minima” (în nord-estul Madagascarului); uriașul speciei este reprezentat de specia „Chamaeleo oustaleti”, care poate ajunge la o lungime de 70 cm; este întâlnit în Madagascar.

Trăiește în copac, fiind o reptilă arboricolă, care preferă să vâneze și să se odihnească în tufișuri. Se hrănește cu insecte, viermi, melci, frunze, fructe etc.. Din punct de vedere al reproducerii, este un animal ovovivipar. Se reproduce în ianuarie – februarie, o dată la doi ani, perioada de clocire a ouălelor durând de la 4 la 12 luni, în funcție de specie.

Caracteristicile speciale ale unui cameleon

Prin ce este special cameleonul față de celelalte reptile? Prin limbă, ochi, coadă și straturile cu pigmenți care atrag curiozitatea și invidia pentru o ținută atât de diversificată și viu colorată.

Limba

Acest organ este o armă proiectil pentru orice cameleon, care i-a determinat pe naturaliști să o numească și „Rhiptoglossa”, care se traduce prin „eu arunc limba”. Limba, de o lungime egală cu cea a corpului, are doi mușchi: cel longitudinal, care are rolul de a o ține strânsă și cel circular, care o lansează pentru prinderea insectelor. În vârful limbii se poate observa o umflătură lipicioasă, de forma unei bâte.

Ochii

Ochii le permit cameleonilor o plajă vizuală de 180 de grade. Ochii, deși mari pentru dimensiunea cameleonului, sunt puțin perceptibili, deoarece sunt acoperiți de o pleoapă cu solzi, identică cu restul pielii corpului, caracteristică găsită doar la acest vertebrat. Un alt aspect – avantaj este faptul că ochii sunt independenți, unul putând privi în față, în timp ce celălalt poate privi în spate.

Citește și:  Tuatara (Sphenodon punctatus), o reptilă ce trăiește in Noua Zeelandă

Coada

Coada are rolul de a oferi echilibru cameleonului (fiind ca un al cincilea membru), de a-l ajuta în deplasare și în cățărare (fiind un organ prehensil, cameleonul apucându-se cu ea de crengile copacilor). Spre deosebire de celelalte reptile care scapă uneori de prădători prin autotomie, cameleonul nu poate renunța voit la coadă. Coada este un organ care îi oferă echilibru, ajutându-l să se cațere.

Culoarea pielii

Cameleonul11

Adaptabilitatea la mediu este un atu remarcabil la cameleon, o armă de eschivare în fața posibililor prădători, o modalitate de a comunica cu ceilalți masculi sau femele, cât și o tehnică de echilibrare a temperaturii. Schimbarea culorii pielii este influențată de lumină, temperatură, terenul și starea psihică (de frică sau furie) a cameleonului. În cazul unui mediu rece, cameleonii pot opta pentru închiderea culorii pielii, pentru a atrage căldura soarelui sau invers, luând o culoare pală dacă le este prea cald. În funcție de starea cameleonului, este posibil să ia culoarea verde când este calm, roșie când este excitat etc..

Pielea cameleonului are patru straturi: cel exterior, care este transparent, cu rol de a recrea celulele moarte, urmat de al doilea, care conține pigmenții galbeni și roșii. În al treilea strat se întâlnește pigmentul albastru care poate reflecta lumina albă, iar în ultimul strat se găsește pigmentul melanină. Când starea de spirit sau temperatura cameleonului se modifică, fibrele nervoase din ultimul strat al pielii se contractă sau se dilată, putând lua o varietate de culori și game de: verde, albastru, galben, roz, maro, roșu. În formarea acestor culori, toate straturile joacă un rol important.

Un alt aspect demn de menționat în final este că acest animal, în momentele de frică, se poate face mic prin rularea cozii, iar când vrea să se impună în fața unui adversar își umflă gâtul și își deschide gura, balansând capul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.