Nu il putem vedea, insa exista un camp de forta invizibil in jurul Pamantului. Bine, de fapt nu este chiar un camp de forta, ci un camp magnetic care inconjoara Pamantul si care actioneaza ca un camp de forta, protejand planeta si viata de pe aceasta de radiatiile din spatiu. In continuare veti afla mai multe despre campul magnetic al Pamantului. Pamantul este ca un magnet urias. Polul nord al magnetului se afla aproape de partea de sus a planetei, pe langa Polul Nord geografic, iar polul sud al magnetului se afla in apropiere de Polul Sud geografic. Liniile campului magnetic se extind in spatiu pana la zeci de mii de kilometri, pornind de la acesti poli – acestea alcatuiesc magnetosfera Pamantului.

Polii geografici si polii magnetici sunt suficient de indepartati incat oamenii de stiinta sa-i poata distinge in mod diferit. Daca am putea trasa o linie intre polul nord magnetic si polul sud magnetic, am obtine o axa magnetica, care este inclinata cu 11,3 grade fata de axa de rotatie a Pamantului. Se stie ca acesti poli magnetici se deplaseaza pe suprafata Pamantului, ratacind pe o suprafata de pana la 15 kilometri pe an. Oamenii de stiinta cred ca acest camp magnetic al Pamantului este generat de curentii electrici care circula in miezul exterior lichid aflat adanc in interiorul planetei noastre. Desi acest miez este metal lichid, el se misca in interiorul planetei printr-un proces numit convectie. Aceste miscari ale metalului in interiorul miezului creeaza curentii si campul magnetic.

Citește și:  Ce sunt obiectele cosmice?
Campul magnetic al Pamantului , Foto: kiranvoid.wordpress.com
Campul magnetic al Pamantului , Foto: kiranvoid.wordpress.com

Asa cum am mentionat mai sus, campul magnetic al Pamantului protejeaza planeta de radiatiile din spatiu. Cel mai mare vinovat este vantul solar. Vantul solar reprezinta particule extrem de incarcate care sunt expulzate din soare. Magnetosfera Pamantului imprastie vantul solar in jurul planetei, pentru ca acesta sa nu ne loveasca. Fara campul magnetic, vantul solar ar destrama atmosfera Pamantului – cel mai probabil, acest lucru s-a intamplat pe planeta Marte. Soarele elibereaza deasemenea cantitati mari de energie si materie in cadrul ejectiilor coronale de masa. Aceste ejectii trimit o multime de particule radioactive in spatiu. Din nou, campul magnetic al Pamantului ne protejeaza, directionand particulele departe de planeta si eliminand pericolul iradierii noastre.

Campul magnetic al Pamantului se inverseaza o data la 250 000 de ani. Polul nord magnetic devine polul sud magnetic, si invers. Oamenii de stiinta nu au nicio teorie concreta legata de motivul pentru care are loc aceasta inversare. Un amanunt interesant este faptul ca am trecut de ceva timp de momentul in care trebuia sa aiba loc aceasta inversare a polilor magnetici. Ultima data cand a avut loc inversarea polilor magnetici a fost acum aproximativ 780 000 de ani.

2 COMENTARII

  1. La ce va raportati atunci cand spuneti “Polul nord al magnetului se afla aproape de partea de sus a planetei”. Putem vorbi de partea de sus si partea de jos sau e doar o conventie? Pe scurt, de ce Nord este considerat sus, iar Sud jos? Multumesc!

  2. dintr-o perspectiva spatiala, in momentul in care privim un glob sau o harta, ne putem raporta la partea de sus sau partea de jos a Terrei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.