Home Călătorii De vizitat în România Caraş-Severin : De vizitat în România

Caraş-Severin : De vizitat în România

0

Al treilea ca marime in Romania, judetul Caras-Severin se afla in sud-vestul tarii, fiind impartit de regiunea Banatului si cea a Transilvaniei. Este alcatuit din doua municpii, sase orase si 69 de comune. Se invecineaza cu judetele Timis (nord si nord-vest), Mehedinti (est si sud-est), Gorj si Hunedoara (est) si granita cu Serbia (sud si sud-vest).

caras severin view

Istoria scrisa a judetului Caras-Severin incepe in anul 102 d.Hr., cand a fost construit castrul roman Tibiscum. Astazi, din vechiul castru au ramas doar cateva ruine, insa ele sunt considerate de istorici cele mai importante urme ale antichitatii clasice din zona Banatului. In secolul al XIII-lea este pentru prima data atestat municipiul Caransebes, care avea, pe atunci, numele “Opidum”. Incetul cu incetul, municipiul capata o importanta deosebita, ajungand, in anul 1450, centrul politic al regiunii istorice Banatul de Severin (sau Banatul Severinului).

In secolul al XVIII-lea, in urma Pacii de la Passarowitz, din anul 1718, judetul Caras-Severin si toata regiunea Banatului intra sub stapanirea Imperiului Habsburgic. Usor, usor, judetul este dezvoltat ca o zona industriala: se pun bazele unei uzine de masini agricole, se infiinteaza uzinele metalurgice de la Resita (resedinta de judet) si incepe sa functioneze primul furnal din Romania. De-a lungul istoriei sale, judetul a intrat in atentia tuturor datorita anumitor evenimente, cum ar fi: transformarea Caransebesului in resedinta Episcopiei ortodoxe Romane, construirea primei locomotive cu aburi sau deschiderea primului teatru zidit din Europa de sud-est.

In judetul Caras-Severin se gasesc unele dintre cele mai cautate statiuni turistice ale tarii. Una dintre ele este Baile Herculane, aflata pe Valea Cernei. Statiunea a fost intemeiata de imparatul Traian, apele sale fiind considerate de romani “unul din darurile zeilor”. Chiar si astazi apele sunt considerate tamaduitoare, oameni din toata tara venind aici la tratament. Mai mult, statiunea e punctul de plecare spre anumite obiective turistice naturale, precum Pestera Hotilor, Grota Haiducilor. Cheile Domogledului sau Cascada Cernei. Alte statiuni turistice la mare cautare sunt Semenic (cautata in mod special iarna, avand amenajate partii de schi pentru incepatori), Trei Ape si Crivaia.

Cheile Carasului

Ca in orice judet din Romania, si in judetul Caras-Severin exista anumite arii protejate de lege. Parcul National Semenic – Cheile Carasului este una dintre ele, fiind alcatuit din zece rezervatii naturale (cum ar fi Izvoarele Nerei, Pestera Comarnic sau Cheile Carasului). Parcul National Cheile Nerei – Beusnita este alcatuit nu numai din rezervatii naturale (una din cele mai cunoscute fiind Cascada Bigar), ci si din monumente cultural-istorice, precum Ansamblul de mori din Bozovici, Biserica ortodoxa din Oravita, Manastirea Calugara sau Villa rustica de la Carbunari (construita in secolele II – III). Alte arii protejate sunt Parcul Natural Portile de Fier (pe care judetul il imparte cu judetul Mehedinti), Pestera Popovat, Cheile Susarei, Pestera Comarnic etc.

Cascada Bigar

De asemenea, turistii care ajung in judetul Caras-Severin pot vizita cateva monumente de arhitectura si vestigii importante pentru istoria culturii romanesti. Teatrul Vechi “Mihai Eminescu” din Oravita este primul teatru de pe teritoriul Romaniei, fiind inaugurat in anul 1817. Ruinele cetatii feudale Mehadia, ale Cetatii Carasova si cele ale Cetatii Dragomireana reprezinta trei file din istoria Romaniei, iar Castrul roman Centum Putei este singurul castru roman din Romania care si-a conservat vechile intarituri.

In ceea ce priveste muzeele, turistii au la dispozitie Muzeul de locomotive din Resita (unde se afla prima locomotiva cu aburi din Romania), Muzeul Farmaciei Montane din Oravita, Muzeul de Istorie a Teatrului din Oravita, Muzeul arheologic “Nicolae Cena”, Colectia de Mineralogie Estetica a Fierului “Constantin Gruescu” de la Ocna de Fier, Muzeul Banatului Montan si altele.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version