Home Cultură generală Gramatică Care este sensul neologismului eclectic?

Care este sensul neologismului eclectic?

0
Care este sensul neologismului eclectic

În interiorul unei limbi, în funcție de gradul de cultură al unui individ, se poate apela, ținând seama și de situația de comunicare, la diverse registre stilistice (varietăți ale limbii, determinate social și cultural, manifestate în procesul vorbirii, care se diferențiază lexical și sintactic, de la un vorbitor la altul), cum ar fi: registrul stilistic neutru/standard, familiar, regional, popular, elevat etc.

Registrul elevat este unul pretențios, rafinat, nuanțat, subtil și, în general, cei care folosesc un astfel de limbaj ar trebui să stăpânească un vocabular bogat și să utilizeze termeni mai puțin cunoscuți, în cunoștință de cauză, ceea ce nu se întâmplă întotdeauna. Altfel spus, este bine să se apeleze la neologisme pretențioase, dar numai atunci când situația de comunicare este adecvată acestui fapt și, obligatoriu, stăpânind sensurile cuvintelor. Altfel, efectele în comunicare sunt dezastruoase.

Este și cazul adjectivului eclectic, pe care l-am auzit/citit, în nenumărate rânduri, în contexte total inadecvate. Potrivit DEX (Dicționarul explicativ al limbii române), adjectivul eclectic înseamnă: referitor la eclectism, care dă dovadă de eclectism, care promovează eclectismul, iar eclectism, substantivul corespunzător, are sensul: 1. îmbinare mecanică a unor idei, concepții, puncte de vedere eterogene și opuse; lipsă de consecvență în convingeri, în teorii. 2. sistem de concepții care, fără a se întemeia pe idei originale, alege din diverse sisteme de gândire ceea ce pare mai adecvat; (arhit., arte) îmbinare necritică a unor elemente luate din stiluri diferite sau din diferitele mijloace personale de exprimare ale unor artiști consacrați. (din fr. éclectisme).

Greșeala pe care o fac cei mai mulți în utilizarea acestor cuvinte – eclectic/eclectism – este aceea de a le conferi un sens pozitiv, când, de fapt, este vorba, de o conotație negativă a acestora – îmbinare neselectivă, necritică, a unor idei, concepții, opinii etc.

Se poate spune corect, de exemplu: Gândirea lui eclectică trădează un nivel scăzut de inteligență și originalitate sau Acesta nu este un artist autentic, lucrările lui mi se par eclectice etc.

Neologismul eclectic aduce o bogăție de sens și aplicabilitate în limbajul contemporan, referindu-se la o abordare care combină elemente din diverse surse, stiluri sau idei, selectând ceea ce este considerat cel mai bun sau cel mai adecvat. Această atitudine sau metodă poate fi aplicată în artă, literatură, filozofie sau chiar în modul de viață, reflectând deschiderea și flexibilitatea în gândire și apreciere.

  • Importanța înțelegerii: Înțelegând corect și folosind adecvat termenul eclectic, putem comunica mai precis atitudini, preferințe sau abordări personale și culturale.
  • Aplicații practice: De exemplu, Designul interior al acestei case este eclectic, combinând elemente moderne și vintage pentru a crea un spațiu unic.

Prin familiarizarea cu neologisme precum eclectic, ne lărgim orizonturile lingvistice și culturale, îmbogățindu-ne exprimarea și înțelegerea diversității lumii înconjurătoare. Pentru a continua explorarea și îmbunătățirea abilităților lingvistice, vă recomandăm să citiți articolul nostru Cum este corect: aicea sau aici, acuma sau acum?, care vă va oferi sfaturi utile și clarificări pentru alte cuvinte și expresii uzuale în limba română.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version