O faza a lunii reprezinta mai exact portiunea luminata sau aparenta ei ce poate sa fie vazuta de un observator, indiferent la ce se refera acesta. Desigur cu totii stim ce inseamna expresiile: „partea intunecata a lunii” si „partea vizibila a lunii”, mai ales pentru ca majoritatea ne raportam la ele ca fiind un plin mister selenar. Totusi acea parte intunecata se transforma consecutiv in partea luminata si invers, drept urmare a faptului ca Luna orbiteaza Pamantul iar pozitiile sale fata de noi cat si fata de soare se modifica periodic, avand in consecinta si aceste faze lunare la care ne referim.

fazele lunii1

Pentru a avea o imagine cat mai buna asupra fazelor lunare, ne vom raporta si la Soare, avand in vedere ca o jumatate din suprafata Lunii este mereu luminata de acesta, dar partea care poate fi observata de pe Pamant, difera de la un caz la altul, deci si de la pozitie la pozitie. Astfel putem avea vizibilitate de 100%, ceea ce inseamna ca vom avea o Luna plina, insa putem avea si vizibilitate de 0%, ceea ce inseamna ca vom avea Luna Noua. Vizibilitatea de 0% nu inseamna ca nu vedem deloc luna, ci ca ea nu este accesibila unghiului nostru de vizibilitate, avand in vedere ca acea portiune nu primeste lumina.

Si asa cum spuneam la inceput, nu exista mitul „artii intunecate a Lunii”, deoarece aceatsa este constant luminata si intunecata. In acest sens putem replica prin simplul fapt ca aproape toate craterele Lunii vad in medie de 14.77 de zile, lumina solara, deci este zi, cat si lumina nocturna, fiind noapte. Fazele lunare nu reprezinta astfel decat rezultatul unghiului nostru de observare a Lunii, avand in vedere ca aceasta primeste lumina in mod diferit. Unii oameni, cu mai putina experienta in acest domeniu cred ca fazele lunare reprezinta urmarile caderii umbrei ce aoartine pamantului pe satelitul sau natural, insa nu este deloc asa.

Care sunt exact fazele lunii

Asa cum am mentionat si la inceput exista mai multe faze ale lunii iar prima pe care o vom mentiona este cea de Luna Noua sau Luna Intunecata. Aceasta are loc in momentul in care atat Soarele cat si Luna se afla in opozitie fata de Pamant, deci se afla pe aceeasi parte. Fazele de luna plina cat si cea de luna noua au loc cam pe acelasi criteriu si anume atunci cand Pamantul, Luna si Soarele se afla in aproximativ aceeasi linie.

Distanta in timp dintre doua faze de luna plina dureaza aproximativ 29.53 de zile, deci un calcul mai exact de 29 de zile, 12 ore si 44 de minute. Totusi aceasta perioada este putin mai mare fata de o luna siderala care are aproximativ 27.32 de zile, motiv pentru care lunile calendaristice au succesiv cate 30, 31 si 28/29 de zile. Impartirea a fost facuta ca atare, iar diferenta este cauzata de intregul sistem Pamant – Luna – Soare. Conceptul este familiar tuturor: Luna se invarte in jurul Pamantului in timp ce Pamantul se invarte in jurul Soarelui.

Fazele Lunii, Foto: sciencefriction.ro
Fazele Lunii, Foto: sciencefriction.ro

Cele patru faze ale Lunii sunt urmatoarele:
Luna Noua este atunci cand Luna are pozitia de mijloc, deci sta inte Soare si Pamant. Atunci ea primeste lumina de la Soare exact pe partea pe care nu o putem vedea, drept urmare vom avea o Luna total intunecata. Deci ca si obseratori de pe Pamant nu vom vedea nimic.
Primul Patrar se formeaza atunci cand Luna se afla la o distanta de 90 de grade spre Est in raport cu Soarele, deci noi vom vedea de pe pamant o suprafata luminata doar pe jumatate. Partea vizbila este cea situata in dreapta astrului.
Luna Plina este atunci cand avem urmatoareapozitie: Luna – Pamant – Soare, deci Luna se afla intr-un raport de 180 de grade cu Soarele, astfel incat este vizbila o intreaga fata de a sa. Numim aceasta faza si „partea luminata a Lunii”, chiar daca ea devine si intunecata la randul sau. In aceasta faza Luna va aparea in momentul in care Soarele dispare si invers, va disparea in momentul in care Soarele apare.
Ultimul Patrar este atunci cand Soarele are Luna in partea de Vest situat tot la 90 de grade iar aici vom putea vedea partea din stanga ca fiind luminata. Cele patru faze sunt calculate in mod diferit pentru fiecare an, iar nivelul de dificultate atins de acest intreg sistem este departe de interesul nostru, lucrul important fiind numai faptul ca ele se repeta la un interval de 29.5 zile. Perioada in care are loc fenomenul poarte denumirea de perioada sinodica. Luna, satelitul nostru natural, are insa si perioada siderala, aceasta fiind calculata la intervalul de 27.3 zile, asa cum am mentionat putin mai sus, dar despre acestea vom discuta pe parcursul altor articole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.