Casa Contelui Mercy sau Palatul Mercy din Timişoara se află pe strada Proclamaţia de la Timişoara, la numărul 7. Este una dintre cele două clădiri pe care acest conte le-a ridicat în România, cea de-a doua fiind Castelul Mercy din Carani, judeţul Timiş.

Numele întreg al Contelui Mercy este Claudius Florimund de Mercy d’Argenteau, acesta fiind un feldmareşal imperial. A jucat un rol important în istoria Banatului, după ce a fost numit guvernator. Acest lucru a avut loc imediat după Pacea de la Passarowitz, atunci când Imperiul Habsburgic şi-a recăpătat teritoriile cucerite de Imperiul Otoman. A murit în timpul unei bătălii în Italia, iar în memoria sa, în anul 2009, autorităţile din Timişoara i-au pus bustul în Parcul Central.

Casa Contelui Mercy din Timişoara a fost construită în secolul al XVIII-lea şi a fost prima reşedinţă a guvernatorului. A fost ridicată în stilul neoclasic, fiind una dintre cele mai reprezentative clădiri ale acestui stil din Timişoara. Chiar dacă nu se cunosc multe amănunte despre istoria clădirii, se ştie că aspectul actual se datorează refacerii din anul 1800. De altfel, unii pun sub semnul întrebării faptul că ar fi fost reşedinţa contelui Mercy, spunând că edificiul a fost ridicat după ce acesta a murit.

Casa Contelui Mercy este dispusă pe două nivele (parter şi etaj), intrarea fiind amplasată între coloane ce aparţin stilului clasic, menite să îi dea edificiului un aer sobru şi misterios. Deasupra intrării, se află un balcon, accesul în el fiind posibil din camera de pe mijlocul etajului. Pe lângă reşedinţa contelui, clădirea a fost şi reşedinţa episcopului catolic, dar şi sediu de tribunal.

casa-contelui-mercy-din-timisoara.jpg
intrarea-in-casa-contelui-mercy-din-timisoara-judetul-timis.jpg
casa-contelui-mercy-din-timisoara-judetul-timis-vazut-din-lateral.jpg
pasaj-aflat-la-casa-contelui-mercy-din-timisoara-judetul-timis.jpg
casa-contelui-mercy-din-timisoara-judetul-timis.jpg
imagine-cu-casa-contelui-mercy-din-timisoara-judetul-timis.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ