Casa Memorială Amza Pellea se află în localitatea Băileşti, judeţul Dolj. A fost amenajată chiar în casa în care s-a născut şi a copilărit marele actor şi, chiar dacă este o casă modestă (are două camere şi un hol), atrage mulţi vizitatori. A fost inaugurată în 2008, la 25 de ani de la moartea celui care l-a interpretat pe Nea Marin.

casa-memoriala-amza-pellea-din-bailesti-judetul-dolj.jpg

Amza Pellea este considerat cel mai mare actor al cinematografiei din România şi chiar geniul cinematografiei noastre. Pe lângă film, Amza a jucat şi în teatru, urcând pe scenele Teatrului Naţional din Bucureşti, Teatrului Nottara, Teatrului de Comedie sau Teatrului Naţional din Craiova (al cărui director a fost în perioada 1973 – 1974). S-a remarcat atât în roluri istorice („Dacii”, „Răscoală”, „Haiducii”, „Columna” şi altele), dar şi în roluri ale literaturii universale („Hamlet”, „Ce înseamnă să fii onest”, „Ani de pribegie”, etc).

panouri-de-la-casa-memoriala-amza-pellea-din-bailesti-judetul-dolj.jpg

Printre cele mai cunoscute personaje interpretate de Amza Pellea, se numără Mihai Viteazul, voievodul Basarab („Croitorii cei mari din Valahia”), Ipu şi Nea Marin, ultimul fiind, poate, cel mai cunoscut rol al său.

Maniera în care şi-a interpretat personajele i-a adus şi câteva premii, unul dintre ele fiind acela de „Cel mai bun actor”, decernat în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Moscova din anul 1977. A murit la doar 52 de ani, lăsând în urma sa o prestigioasă carieră şi o fată care i-a moştenit talentul, Oana Pellea.

placuta-informativa-de-pe-casa-memoriala-amza-pellea-din-bailesti-judetul-dolj.jpg

Casa Memorială Amza Pellea este împărţită în două camere, denumite sugestiv „Camera omului Amza” şi „Camera lui Nea Marin”. Casa este una bătrânească, ridicată în anul 1908, iar frumuseţea ei este completată de toate obiectele care i-au aparţinut actorului său care au o legătură cu viaţa şi activitatea acestuia.

Micul muzeu a fost amenajat în doar trei săptămâni, iar la realizarea lui au participat toţi cei din Băileşti şi, bineînţeles, Oana Pellea. În casă, pot fi văzute în jur de 25 de obiecte personale ale actorului, pe lângă alte fotografii şi documente.

detaliu-de-pe-casa-memoriala-amza-pellea-din-bailesti-judetul-dolj.jpg

„Camera omului Amza” din Casa Memorială Amza Pellea este, de fapt, o copie fidelă a sufrageriei lui Amza din Bucureşti. Peste tot, pot fi văzute fotografii de familie, dar şi lucruri personale ca tabachera, un birou pe care stă o poezie scrisă de actor, două taburete şi un bufet, acesta din urmă având pe el, la loc de cinste, alte fotografii – una de la nuntă cu Domnica, două cu oamenii care au dat naştere acestui geniu cinematografic şi altele de familie.

Tot în această încăpere, se află certificatul de naştere, pălăria favorită, dar şi lanseta cu care, adesea, Amza pescuia.

imagine-cu-casa-memoriala-amza-pellea-din-bailesti-judetul-dolj.jpg

Cea de-a doua încăpere a Casei Memoriale Amza Pellea, „Camera lui Nea Marin”, conţine, printre altele, obiecte care au fost folosite în timpul filmărilor la „Nea Marin miliardar”. Aici, se află celebra vestă, dar şi paporniţa în care personajul îşi ţinea prazul.

Alte exponate sunt patul pe care stă mândră o cuvertură tradiţională, o ladă de zestre cu cămăşi ale familiei Pellea şi o serie de obiecte nelipsite din gospodăriile tradiţionale olteneşti – blide, linguri de lemn, trochiţe sau căni de lut.

Casa Memorială Amza Pellea îi aşteaptă zilnic pe fanii actorului să îi calce pragul. Muzeul se află pe strada Eremia Grigorescu, o informaţie preţioasă, pentru că, în localitate, lipsesc indicatoarele care să te trimită la casa lui Nea Marin.

O atracție specială este camera dedicată rolului său legendar, Nea Marin, unde vizitatorii pot vedea de aproape elementele caracteristice ale acestui personaj adorat de public.

Casa Memorială Amza Pellea nu este doar un punct de interes turistic, ci un simbol al dedicării și pasiunii, un loc unde arta și istoria se întâlnesc pentru a celebra geniul unui actor de neuitat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.