Casa memorială Mihail Kogălniceanu se află în oraşul Iaşi, pe strada Mihail Kogălniceanu, la numărul 11. Muzeul prezintă istoria vieţii personale şi a activităţii politice, şi nu numai, a omului care a jucat un rol important în istoria României.
Mihail Kogălniceanu a fost om politic, istoric, avocat şi publicist. În timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, a fost Prim-ministrul României, iar în timpul lui Carol I a fost ministrul Afacerilor Externe. Pe lângă aceste două titulaturi, a ocupat de mai multe ori funcţia de ministru de interne. În ceea ce priveşte orientarea politică, acesta a fost de natură liberală, fiind la începutul carierei sale colaboratorul lui Mihail Sturdza.
Tot la începutul carierei, a fost ales directorul Teatrului Naţional din Iaşi, iar în puţinul timp liber se ocupa cu publicarea operelor scrise cu Vasile Alecsandri şi cu Ion Ghica. De altfel, literatura a fost întotdeauna una dintre activităţile lui preferate, la un moment dat fiind redactorul-şef al revistei „Dacia Literară”.
De-a lungul vieţii, Mihail Kogălniceanu a fost un suporter al lui Alexandru Cuza, de care îl lega o frumoasă prietenie. Cu toate acestea, cei doi au intrat în conflict în anul 1864, când Cuza a dat o lovitură de stat pentru a implementa reforma agrară. A participat şi la Divanurile ad-hoc, unde părerile lui au fost foarte importante. Totodată, a fost un susţinător al secularizării averilor mănăstireşti, dar şi al eliminării rangurilor boiereşti.
A avut un rol important şi când România a luat decizia participării în Războiul Ruso-Turc şi a fost unul dintre cei care a înfiinţat Partidul Naţional Liberal. Nu în ultimul rând, a fost preşedintele Academiei Române şi cel care se ocupa cu relaţiile României cu Franţa. A murit în anul 1891, la 73 de ani, ultimii ani din viaţă dedicându-i publicării unor documente istorice.
Casa memorială Mihail Kogălniceanu se află chiar în imobilul în care omul politic a locuit. Ilie Kogălniceanu, tatăl acestuia, a cumpărat proprietatea în anul 1818 şi, câteva zeci de ani mai târziu, modifică stilul arhitectural, adoptându-l pe cel neoclasic, care se poate vedea şi astăzi.
În această casă, s-a născut Mihail Kogălniceanu şi tot aici şi-a format personalitatea. Pereţii casei şi ai camerei lui au fost martorii idealurilor pe care tânărul Mihail le-a avut şi tot aici au fost primiţi, când tânărul deja devenise o personalitate, mulţi conducători străini, dar şi Alexandru Ioan Cuza şi Carol I.
În timpul Primului Război Mondial, casa a fost folosită de Curtea marţială militară, care nu a avut deloc grijă de edificiu, acesta degradându-se rapid. În anul 1920, fiica lui Kogălniceanu decide să vândă proprietatea, care este cumpărată de Societatea „Ocrotirea Orfanilor de Război”.
Câţiva ani mai târziu, societatea se dizolvă, iar proprietăţile sale sunt preluate de Epitropia Institutelor Şcolare „Gheorghe Marzescu”. Preşedintele epitropiei, Gheorghe Băileanu, decide să restaureze clădirea, aducând-o la forma sa iniţială.
Muzeul din Casa memorială Mihail Kogălniceanu a fost deschis în anul 1971, acest lucru datorându-i-se aceluiaşi Gheorghe Băileanu. Interiorul clădirii evoca atmosfera oricărei case boiereşti din secolul al XIX-lea, iar exponatele prezintă istoria familiei Kogălniceanu.
Cei care se ocupă de muzeu au reuşit să reconstituiască cu exactitate încăperile, cu ajutorul unor inventare şi procese verbale lăsate de mama politicianului. Astfel, în muzeu, se pot admira salonul principal, camera de primire, biroul de lucru, dormitoarele şi sufrageria.
Piesele de mobilier din Casa memorială Mihail Kogălniceanu sunt cu adevărat deosebite: unele aparţin stilurilor Ludovic al XV-lea, respectiv Ludovic al XVI-lea. Impresionante sunt şi tablourile, porţelanurile de Svres sau mobila în stil Biedermeier, care arată că Mihail Kogălniceanu avea un gust rafinat. Muzeul poate fi vizitat de marţi până duminică, între orele 10 – 17. Uneori, în interiorul muzeului, au loc lansări de carte, mici concerte, simpozioane şi alte activităţi culturale.
În fiecare an, Casa memorială Mihail Kogălniceanu devine gazda unor evenimente culturale și academice care își propun să educe publicul despre importanța istorică și culturală a lui Kogălniceanu. Conferințele, atelierele și expozițiile temporare sunt bine primite de comunitate și de vizitatorii din alte regiuni.
Casa este și un centru de studiu pentru istorici, cercetători și studenți interesați de perioada istorică a lui Kogălniceanu. Arhiva casei, deschisă cercetătorilor, oferă resurse valoroase pentru cei care doresc să afle mai multe despre perioada sa și influența pe care a avut-o în formarea statului român modern.