Castelul Bran din Transilvania este situat la 30 km departare de Brasov, intre Muntii Bucegi si Piatra Craiului. El atrage anual sute de mii de turisti, nu atat datorita frumusetii sale, cat mai ales legaturii pe care o are cu legenda lui Dracula, pseudonim dat domnitorului Vlad Tepes.
Castelul Bran a fost initial o fortareata cel mai probabil construita din lemn al carei nume deriva din limba slava “brana” tradus in romana prin “poarta”. Aceasta fortareata a fost construita in 1212 sub Ordinul Cavalerilor Teutoni si a fost atribuita magistrului Theodorikus. Spre sfarsitul secolului al XIII – lea fortareata a fost cucerita de sasi.
Prima atesatare documentara pentru Castelul Bran din Transilvania a fost in 1377, mai exact pe 19 noiembrie 1377, cand Ludovic I al Ungariei sau Ludovic I d’Anjou le da permisiunea sasilor din cetatea Brasovului de a ridica o cetate de piatra pe cheltuiala si cu mesterii lor. Intentia regelui era de a cuceri Tara Romaneasca, urmand ca vama se fie mutata de la Rucar la Bran. Asadar, Castelul Bran a fost conceput initial ca un punct strategic, situat la mare inaltime si cu o vizibilitate buna, pentru incursiunea armatelor in Tara Romaneasca.
In 1395, Sigismund de Luxemburg (imparat german si rege al Ungariei) l-a si folosit pentru a ataca Tara Romaneasca, indepartandu-l de la tronul acesteia pe Vlad Uzurpatorul si oferindu-i tronul lui Mircea cel Batran. Acelasi Sigismund de Luxemburg ii acorda in 1407 lui Mircea cel Batran stapanirea castelelor Bran si Bologa. Castelul Bran din Transilvania ramane sub autoritatea Tarii Romanesti pana in 1419.
In 1427, Castelul Bran revine Ungariei, urmand ca in 1498 el sa fie inchiriat de catre regele maghiar scaunului Brasovului. La sfarsitul secolului al XV – lea Castelul Bran din Transilvania a trecut in conducerea voievodatului Transilvaniei, sub conducerea lui Iancu de Hunedoara.
Dupa Marea Unire din 1918, orasul Brasov a donat castelul reginei Maria, drept recunostinta pentru faptele ce au dus la infaptuirea Marii Uniri. Ca urmare a acestei donatii, Castelul Bran si-a schimbat statutul de punct strategic, in cel de resedinta de vara a Casei Regale. Timp de 7 ani arhitectul Casei Regale, Carol Liman, a restaurat castelul. Casa de ceai a fost construita tot in aceasta perioada. De asemenea, Castelul Bran din Transilvania a fost dotat cu apa curenta de la o fantana sapata in stanca la 57 de metri adancime. Arhitectul Curtii Regale a reusit si iluminarea castelului alimentandu-l la o uzina electrica cu turbina. In 1932, de la aceiasi uzina au fost electrificate si satele Bran, Moeciu si Simon.
In 1938, regina Maria lasa drept mostenire Castelul Bran din Transilvania fiicei sale Principesa Ileana, care il stapaneste pana in 1948. In 1948 regele Mihai abdica, iar Casa Regala este expulzata din Romania de catre regimul comunist, asadar Castelul Bran din Transilvania intra in posesia statului, care il lasa in paragina, abandonat si devastat.
In 1956, Castelul Bran din Transilvania devine muzeu de istorie si arta medievala, urmand ca din 1987 el sa intre in restaurare. Restaurarea a fost una firava si s-a terminat in 1993.
Abia in 2006 castelul a fost retrocedat mostenitorului sau de drept Dominic de Habsburg, urmasul Principesei Ileana. In 2007, Dominic de Habsburg l-a scos la vanzare la un pret de 60 milioane de euro. La o analiza atenta a modalitatii de retrocedare, o comisie parlamentara a constatat ca procesul de retrocedare care Dominic de Habsburg a fost unul fraudulos.
Castelul Bran din TransilvaniaPe 1 iunie 2009 Castelul Bran din Transilvania a intrat in mod corect in posesia lui Dominic de Habsburg, statul pastrandu-si de la acea data dreptul de administrare pe inca 3 ani. Ministerul Culturii si Cultelor a retras din castel majoritatea obiectelor de valoare, aceste fiind inlocuite de catre mostenitor cu obiecte ce apartin familiei de Habsburg printre care mentionam: coroana, sceptrul si un pumnal de argint ce au apartinut regelui Ferdinand, o fotografie a Principesei Ileana ce poarta si semnatura acesteia, un acoperamant al patului Reginei Maria, cateva piese de mobilier si o carte de oaspeti primita de Regina Maria din partea comunitatii brasovenilor, unde sunt scrise impresiile personalitatilor ce au trecut pragul castelului.
Mostenitorul actual anunta diverse imbunatatiri cu aspect comercial aduse palatului si anume: o sala de proiectii a Arhivei Nationale de Film unde se vor putea viziona documentare legate de istoria familiei regale, dar si de istoria castelului; o camera si o sufragerie a costumelor familiilor regale; un apartament de lux amenajat in Turnul Rotund al castelului pentru cei care vor sa petreaca o noapte in interiorul castelului; in plus el promite restaurarea Casei de ceai pentru a putea fi prezentata publicului. Pana in momentul actual Dominic de Habsburg a amenajat o camera denumita “Bram Stoker” unde este prezentata legenda lui Vlad Tepes, a adus 10410 sticle de Merlot de Dealu Mare din 2007 pe care le-a botezat “Chateau Bran” (45 lei sticla) si inca 1377 de sticle de Cabernet Sauvignon din 2007 (160 lei sticla).
In fata castelului exista un muzeu al satului unde este prezentat portul si obiceiurile taranilor din zona. Expozitia este cu vanzare.
Desi istoria Castelului Bran din Transilvania este fabuloasa, acesta a devenit cunoscut datorita romanului “Dracula, vampirul din Carpati” de Bram Stoker. Acesta a adus legenda la portile Branului prin domnitorul Vlad Tepes, care datorita cruzimii sale si-a capatat o reputatie proasta. Cu toate ca Vlad Tepes nu a trecut decat o singura data prin Castelul Bran, cartea lui Bram Stoker a ajutat si ajuta in continuare turismul romanesc din zona Bran. Se presupune ca profitul de anul trecut al noului proprietar datorat incasarilor castelului Bran, a fost de 2 milioane de euro.