Castelul Bran este situat la 30 de km de Brașov, între Munții Bucegi și Piatra Craiului. Acest castel este una dintre cele mai importante atracții turistice din țara noastră și asta datorită peisajului său foarte frumos, dar și a legendei lui Dracula, cel care încă mai bântuie prin această cetate.

Primele documente care atestă existența acestui castel în țara noastră datează încă din domnia lui Basarab Laiota (1473-1476). Această cetate a fost construită în 1212 de către un cavaler german, Dietrich, inițial, din lemn, pentru ca mai târziu acesta să fie înlocuit cu piatră, în 1377, sub domnia lui Ludovic. Mai târziu, la sfârșitul secolului al XV-lea, Vladislav vinde această cetate brașovenilor cu tot pământul înconjurător.

În Germania, acest castel este denumit “Torzburg”, așa cum se numea stâna, pe locul unde a fost construit Castelul Bran după 1377, un nume ce deriva de la Tydricus. Acest nume, provenit din limba germană, a devenit, mai târziu, în limba maghiară “Terch” sau “Torcs”, în timp ce forma românească este “Turciu”, denumire ce a fost folosită inițial de către Mircea cel Bătrân (1413), iar acum numele acesta a fost păstrat pentru pârâul Turcu, ce curge pe lângă cetate.

catelul-bran-vedere-din-fata.jpg

Cetatea Bran este construită pe stâncile abrupte ale Măgurii Branului, iar la început era un post de apărare, mai ales către sud, unde era construit din două rânduri de ziduri, pentru a ține dușmanii la distanță, zidul din interior fiind construit din piatră brută de calcar, urmând ca, mai târziu, să fie adăugate și cărămizile.

Pe aceste ziduri, o să găsiți și guri de tragere, sub formă de dreptunghiuri așezate pe verticală și asta ne arată încă o dată că această cetate a fost una strict de apărare.

Pe lângă aceste guri de tragere pe verticală, mai sunt și alte două, construite pe orizontală (două, la parter și două, la etaj), guri ce sunt acoperite cu obloane groase de lemn. Guri de trageri asemănătoare cu cele de la Castelul Bran mai întâlnim și la Cetatea Râșnov, cât și la unele cetăți țărănești din Transilvania.

Donjonul se află în partea de nord a cetății și este construit pe o stâncă abruptă, iar accesul spre vârful acestuia (aceasta este cea mai înaltă parte a cetății, având patru etaje) se face printr-o scară îngustă de lemn, iar de sus, se pot observa împrejurimile, aici fiind și punctul de observație.

Turnul care, odată, era rotund, astăzi, are doar o formă circulară, nefiind cel original, deoarece acela a fost distrus de un trăsnet, iar în 1593 a fost construit altul în același loc. După reconstruirea acestuia, scopul său a rămas același, aici era depozitat praful de pușcă, la parter, iar la etajul unu sau doi, era o închisoare.

castelul-bran-vedere-de-sus.jpg

În anul 1395, Sigismund de Luxemburg, împărat german și rege al Ungariei, a folosit acest castel drept bază strategică pentru a-l îndepărta pe Vlad Uzurpatorul, unul dintre rivalii lui Mircea cel Bătrân. Mai târziu, în 1407, Sigismund îi oferă Castelul Bran lui Mircea cel Bâtrân, iar acest castel rămâne în autoritatea Țării Românești până în 1419.

Istoria continuă și mai târziu când, în anul 1920, Consiliul Orășenesc Brașov a donat Castelul Bran reginei Maria a României în semn de recunoștință pentru înfăptuirea Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Aceasta l-a renovat și l-a lăsat moștenire fiicei sale, principesa Ileana, sora lui Carol al II-lea. După expulzarea din țară a familiei regale, castelul a intrat în proprietatea statului român și a fost abandonat și devastat. Castelul a fost redeschis vizitelor în 1956.

Castelul Bran joacă un rol major în cultura și turismul din România, contribuind la economia locală și la promovarea istoriei și culturii românești pe plan internațional.

Pe lângă vizitele obișnuite, Castelul Bran găzduiește diverse evenimente tematice, inclusiv serate de Halloween, expoziții de artă și festivaluri istorice, care aduc la viață tradițiile și legendele zonei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.