Castelul Poiana Florilor se află la aproximativ 15 kilometri de oraşul Aleşd, într-o pădure de fag, care îi conferă un aer şi mai misterios. A fost ridicat de groful Zichy, pe locul unei cabane de vânătoare care arsese într-un incendiu.

Groful şi familia lui au construit mai multe castele în judeţul Bihor, unul mai frumos ca altul. Înainte să ridice clădirea, care se afla în punctul cel mai înalt al muntelui, groful a avut grijă ca, mai întâi, să împădurească terenul. Zichy, cunoscut ca un explorator al Asiei, a construit edificiul între anii 1891 şi 1893.

În anul 1928, Castelul Poiana Florilor a fost cumpărat de firma La Roche & Darvas, care era specializată în prelucrarea lemnului. Cu toate acestea, comuniştii veniţi la putere l-au naţionalizat şi au furat din el tot ce au putut, până şi parchetul, pe care l-au folosit ca lemne pentru foc. Din când în când, l-au folosit şi atunci când veneau la vânătoare, însă l-au adus într-o stare deplorabilă.

După aceste evenimente, Castelul Poiana Florilor a fost transformat în motel şi în restaurant. Însă afacerea nu a fost una profitabilă, aşa că Armata a preluat edificiul. Cu toate acestea, a fost abandonat, pentru că întreţinerea lui costa prea mult. Nici căderea comunismului nu a însemnat neapărat un lucru bun pentru el – după 1990, a fost devastat, rămânând puţine lucruri întregi, printre ele sala de bal, scările şi şemineul.

Deşi firma de prelucrare a lemnului care îl cumpărase în 1928 l-a cerut înapoi, Castelul Poiana Florilor a fost dat Bisericii Ortodoxe Române. Aceasta a început câteva lucrări de restaurare, ceea ce este un lucru foarte bun. De asemenea, în curtea castelului a fost adusă o biserică de lemn din Lugaşu de Jos, care datează din secolul al XVIII-lea. Mutarea ei a durat un an de zile, fiind transportată cu nişte boi.

Astăzi, Castelul Poiana Florilor este îngrijit de măicuţele de la Mănăstirea Sfintei Cruci, care vin aici pe rând şi se cazează în camerele deloc sigure ale edificiului.

Din păcate, drumul de aici nu este asfaltat, aşa că cei care vor să vină iarna sau când plouă vor regreta că s-au încumetat pe acest drum. Cu toate acestea, dacă vizita se face când este uscat pe jos, se merge destul de bine. Castelul Poiana Florilor are nevoie de un adevărat proiect de restaurare, însă este important că nu mai este lăsat de izbelişte, ci chiar se încearcă reabilitarea lui.

Înconjurat de o pădure veche de fag, Castelul Poiana Florilor este un loc perfect pentru drumeții și explorări, oferind trasee care permit vizitatorilor să se bucure de natura luxuriantă și să observe diverse specii de floră și faună locală. Aceasta arie naturală adaugă un plus de valoare experienței de vizitare, combinând istoria cu plăcerea de a explora natura.

Legenda locală spune că castelul ar fi fost locul unor întâmplări neobișnuite și posibil paranormale, adăugând un strat de fascinație și mister. Poveștile despre apariții și fenomene inexplicabile sunt des discutate de localnici și turiști, făcând din vizita la castel o experiență memorabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.