Cometele sunt fenomene impresionante la a caror maretie cel putin odata in viata ne dorim sa luam parte. Totusi cum sunt captate cometele si de ce se formeaza ele, ce reprezinta mai exact coada si corpul lor, cum au luat fiinta, de ce au acea forma si cum ajung sa isi finalizeze „cicul vietii” poate prea putini stim, cert este ca ne impresioneaza enorm atunci cand le vedem pe bolta cereasca.

Cometa

Dar ca sa raspundem la toate intrebarile pe rand, avem nevoie si de putina informatie tehnica, deci ceea ce inseamna exact viata unei comete, captura si ejectia ei.

Viata cometelor incepe in jurul Soarelui, mai exact in portiunile care au o temperatura mai scazuta, iar punctul de pornire ar fi considerat a fi in urma cu 4.6 miliarde de ani. Jan Oort ar fi descoperit prin anul 1950 ca la exteriorul sistemului solar se afla un fel de rezervor care are o forma sferica, acesta fiind plin de comete. Astfel ca ele cad pur si simplu, fiind niste corpuri ce urmeaza drumul unei parabole, avand la baza instabilitate fortei gravitationale.

Totusi asa cum am discutat pe parcursul unor alte articole, cometele sunt de mai multe categorii, iar una dintre cele mai cunoscute – Cometa Halley – au o traiectorie periodica, deci ajune constant pe langa Soare. Viata lor nu este vescnica deoarece trecerea pe langa acest imens astru luminos le face sa isi piarda din energie, cat si din masa, iar in cele din urma cometele raman fara materie. Aceste corpuri sunt cele mai putin longevive corpuri din cadrul sistemului solar, unele putand avea o viata mai lunga fata de altele, mai ales pentruc a se intampla adesea ca ele sa isi schimbe traiectoria, urmand in loc de una parabolica, una eliptica. Tot aceasta schimbare de traiectorie are la baza si existenta cometelor periodice.

Unele comete pot deeni asteroizi iar acest fenomen este foarte des intalnit, mai ales pentru ca asa cum am spus, cometele isi pierd din masa in apropierea Soarelui. Daca nu mai au ce consuma, ele devin simple „roci” cu o temeperatura scazuta, ramand fie in spatiu, fie intersectandu-se cu alte corpuri. Comtele pot ajunge sa treaca si pana de doua sute de ori pe langa Soare, insa in aceste cazuri ele devin foarte slabe, isi pierd din cele mai multe elemente, iar nucleul lor poate sa ajunga sa se rupa, fiind de regula impins inafara Sistemului Solar, luand forma unor meteoroizi. Daca acesta se dezintegreaza foarte rapid se poate sa devina asteroid, ducandu-se astfel in cadere libera spre orice corp care se afla in drumul sau.

Cometele sunt de mai multe tipuri, iar cele mai cunoscute sunt cometele periodice, deoarece asa cum si numele lor o spune, ajung de mai multe ori pe langa sistemul solar, la un interval de timp regulat. Cometele periodice sunt si ele de doua feluri, iar aici avem periodice scurte si periodice lungi, clasificarea fiind facuta in functie de cat de des apar ele in vizorul nostru. Ambele tipuri au de regula drumuri de forma eliptica, iar ele provin de cele mai multe ori din asa numita Centura a lui Kuiper. Orbiteaza pe o perioada de pana la 200 de ani. S-a constatat ca acestea ar avea in structura lor mai multe materiale care se aseamana cu cele din structura unor planete din sistemul nostru solar, precum Neptun sau Pluto, fiind posibil ca acestea sa fi interactionat in drumul lor.

Cometa1

Cometele care au o perioada mai lunga de orbitare depasesc suma de 200 de ani cu mult timp, iar cometele care nu sunt deloc periodice sunt cele care apar o sinigra data in sistemul nostru solar, ele vin de cele mai multe ori din asa zisul Nor al lui Oort, insa putem sa credem si ca acestea au o perioada extrem de lunga de orbitare si poate ca aceasa inca nu a fost depasit pentru ca ele sa apara din nou in campul nostru vizual. Astfel cometele lung periodice ar putea usor fi confundat cu cele neperiodice, ori invers.

De mentionat este ca majoritatea cometelor care au fost observate pana acum au primit o denumire clara, care contine atat anul descoperirii, cat si numele celui care a descoperit-o dar si felul sau. Acest format insa a suferit schimbari de-a lungul vremii.

Cele mai celebre comete periodice sunt urmatoarele: cometa Halley, o cometa periodica, cometa Encke, care a aparut pentru prima data in anul 1786, ea are un ciclu de 3,3 ani si ultima sa aparitie a fost observata in anul 2011, cometa Swift Tuttle, observata pentru ultima data in anul 1996, ea are un ciclu de 125 de ani si a fost descoperita in anul 1872, cometa Hale-Bopp, observata pentru ultima data in anul 1997, ea fiind vazuta pentru prima data in anul 1995 si se estimeaza ca ar avea un ciclu foarte mare si anume de 18.000 de ani. Cometa Hyakutake, ce a fost vazuta pentru prima si ultima data in anul 1996, ea se estimeaza a fi periodica si ca va aparea peste inca 14.000 de ani iar cometa Sheomaker – Levy 9, o cometa foarte celebra despre care se spune ca si-a aflat sfarsitul pe planeta Marte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.