Este un adevăr evident că felul în care sunt pronunţate cuvintele, silabele, sunetele, ca si ritmul vorbirii, tonalitatea, atitudinea asociată cuvântului, coerenta mesajelor transmise, claritatea şi siguranţa în exprimare trădează ceva din personalitatea fiecăruia. Calitatea dicţiei se cultivă în timp, permanent, fiind un atu în nenumărate situaţii: în conversaţia cotidiană (pentru că vei fi ascultat cu mai multă atenţie), la scoală, la locul de muncă, la un examen, la o conferinţă, la un interviu etc. Nu numai actorii, care trebuie să îşi capteze auditoriul, în primul rând, prin cuvânt, fac sistematic astfel de exerciţii, ci şi orice persoană care înţelege ca maniera de exprimare este esenţială în toate împrejurările poate apela la un astfel de “antrenament”. “Le style c’est l’homme même” (Stilul este omul însuşi) – afirma, cu peste două secole în urma, Buffon, celebrul scriitor şi om de ştiinţă francez.

Iată doar câteva exemple dintre sutele de jocuri de cuvinte, amuzante, pe care fiecare le poate exersa, rostindu-le, la început, mai rar, apoi într-un ritm mai alert, dar întotdeauna clar şi corect:

Pilă-n pungă, pungă-n pilă, pilalău cu pila lungă pilește pila pilii cu pila lungă pe  dunga pilii până când pungă-n pilă a pilit pila pilită-n dungă.

Boul breaz bârlobreaz, lesne-a spune boul  breaz bârlobreaz, dar mai lesne-a dezbârlobrezi bârlobrezitura boului breaz bârlobreaz din boii bârlobrezenilor.

Capra neagră-n piatră sare. Piatră crapă-n patru. Crapă capul caprei negre precum piatră crapă-n patru. Piatra crapă capul caprei în patru, cum a crăpat şi capra piatra în patru. Capra neagră calcă-n piatră, Piatră mare crapă-n patru. Aşa să crape capul caprei, Cum a crăpat piatra-n patru.

Capra neagră calcă-n clinci. Clinciul crapă-n cinci, crape capul caprei-n cinci, precum a crăpat clinciul-n cinci.

O coropişniţă şi`un coropişniţoi se coropişniţeau la noi pe gunoi. Nu coropişniţa coropişniţea pe coropişniţoi ci coropişniţoiul coropişniţea pe coropişniţă.

O mierliţă fuflendiţă fuflendi-fuflendăriţă nu poate să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul. Dar mierloiul fuflendoiul fuflendi-fluflendăroiul poate ca să fuflendească fuflendi-fluflendăreasacă pe mierliţa fuflendiţa fuflendi-fuflendăriţă.

Până când a cărămidărit cărămidarul pe cărămidăriţă, a cărămidărit cărămidăriţa pe cărămidar.

Un cocostârc s-a dus la descocostârcărie, unde se descocostârcăreau şi alţi cocostârci nedescocostârcăriţi, ca să se descocostârcărească de cocostârcăria lui.

Când mă gândesc că te gândeşti că mă gândesc la tine gândeşte-te că mă gândesc că te gândeşti la mine.

Fofiţă fondofirliţă, forofifo – fenderliţă şi fifoi fondofirloi, forofifo – fenderloi.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ