Palindromul (din grecescul „palin” – în urmă și „aromos” – drum/ cursa/ direcție) este un joc lingvistic, presupunând găsirea unui cuvânt, a unui grup de cuvinte sau chiar a unei propoziții care se pot citi de la dreapta la stânga și de la stânga la dreapta, fără să li se schimbe sensul sau pot fi citite invers, dobândind un alt înțeles.
După ce am înțeles ce sunt palindromele și cum le recunoaștem, să explorăm câteva exemple suplimentare din literatură și limbajul cotidian. Palindromele nu se limitează doar la cuvinte, ci se pot extinde la fraze sau chiar la secvențe numerice. De exemplu, Ana are mere sau 12321 sunt considerate palindrome pentru că păstrează aceeași secvență și înapoi. Această secțiune adaugă valoare înțelegerii conceptului prin exemplificarea aplicabilității acestuia în diverse contexte.
Palindromul a fost practicat ca modalitate de distracție (alături de anagramă, de exemplu) din cele mai vechi timpuri, „inventarea” lui fiind atribuită poetului grec Sotades (anul 300 i.Hr.). A fost însă popularizat mult mai târziu, de către gruparea literară și de matematicieni, internațională, Oulipo, în a doua jumătate a secolului al XX-lea, membrii acesteia definindu-se că „șoareci care își construiesc labirinturi din care trebuie să iasă”.
Iată câteva exemple de palindrom în limba română, cuvinte singure sau propoziții:
„aerisirea”, „apa”, „axa”, „capac”, „cinic”, „cojoc”, „coc”, „cuc”, „elevele”, „lupul”, „minim”, „potop”, „radar”, „rar”, „reper”, „rever”, „rotator”, „sos”, „tivit”, „tot”, „unu” etc.
Cuvinte care, citite de la dreapta la stânga, au un alt sens: „animate” – „etamina”, „rolisor” – „roşilor”, „macromer” – „remorcam” etc.
„Ele fac cafele.” „Au o navă nouă.” „Era o tipă răpitoare.” „El o să facă fasole.” „Icre, pui, ciuperci.” „Maria bea, că e bairam” etc.
Cel mai lung palindrom a fost creat de finlandezul Teemu Paavolainen și conține 49 935 de caractere.
În limbă japoneză, palindromul se numește „kaibun”. Un exemplu: „Yononaka hokahoka nanoyo” (În lume este cald).
Pentru a putea recunoaște și utiliza corect palindromele, este important să practicăm și să fim atenți la structura lor. Încercați să formați propoziții sau chiar povești scurte folosind acest tip de cuvinte. Acest exercițiu nu doar că va îmbunătăți abilitățile de scriere, dar va și adânci înțelegerea fenomenului palindromic în limba română. Pentru mai multe resurse și exerciții, puteți consulta articolul nostru dedicat diferitelor forme corecte și incorecte ale cuvintelor.
Descoperă mai multe despre regulile de scriere și cum să eviți greșelile comune în limba română vizitând articolul nostru detaliat aici.