In fabuloasa lume a artei nimic nu este mai debusolant decat ceea ce face ca o opera de arta sa fie buna si valoroasa cu adevarat si acest lucru se datoreaza in cele mai multe dintre cazuri unei analizari subiective. De cele mai mult ori, oamenii nu aloca prea mult timp studiului artei si crearii unei impresii personale bine stabilite despre acest interesant domeniu, ci se lasa dusi de valul preferintelor sau mai bine spus al gusturilor.

A distinge intre o opera buna si valoroasa si una deloc impresionanta nu este deloc un lucru greu pentru un critic de arta, insa este destul de dificil pentru un iubitor de arta nu foarte experimentat. De asemenea, nici expertii in domeniul artistic nu realizeaza intotdeauna cele mai bune aprecieri ale unei opere de arta, ba mai mult uneori opiniile acestora sunt destul de greu de interpretat.

Dupa cum am mentionat si in randurile anterioare, frumusetea si valoarea unei opere de arta sunt hotarate in cele mai multe dintre cazuri intr-un mod subiectiv. Imaginati-va ca va place cu adevarat o pictura, o sculptura sau o fotografie, insa este respectiva opera de arta pe care o indragiti cu adevarat valoroasa?

Cu toate acestea, valoarea unei opere de arta nu poate fi fixata dintr-un punct de vedere obiectiv, ci pentru a determina daca o opera de arta este buna si valoroasa trebuie sa se ia in calcul anumite criterii.

Primul criteriu de luat in calcul este cel estetic, Orice opera de arta, indiferent de tipul acesteia, trebuie sa surprinda inainte de toate din punctul de vedere estetic. O opera de arta care surprinde prin frumusetea sa va fi intotdeauna mai apreciata, insa frumusetea este relativa si mai ales subiectiva si criteriul estetic poate deveni irelevant daca nu se iau in considerare aspecte precum; forma, textura, culoare si simetrie in cazul picturii, forma in cazul unei sculpturii, stilul, creativitatea si impactul pozitiv in cazul unei opere literare.

Arta, Foto: ozharteart.org
Arta, Foto: ozharteart.org

Calitatea si valoarea unei opere de arta pot fi analizate si din punctul de vedere al tehnicii si aici intervine obiectivitatea, ceea ce inseamna ca analiza operei va deveni mult mai relevanta. Modul in care opera de arta, indiferent de tipul acesteia, a fost creata este foarte important. In acest stadiu, tehnicile folosite de catre artisti pot fi puse in balanta pentru a va da seama ce opere de arta sunt cu adevarat bune.

Citește și:  Pictorul Francisco Goya, un reprezentant important al romantismului

Mesajul pe care o opera de arta il transmite este, de asemenea, un criteriu foarte important. Scopul fiecarei opere de arta este acela de a transmte un mesaj si chiar daca acesta nu apare imediat, cu siguranta a fost transmis subconstientului fara chiar a va da seama. Opera de arta este menita sa transmita si in acelasi timp sa creeze noi trairi, emotii si sentimente, iar daca acest lucru nu este indeplinit, daca intre opera in sine si iubitorul de arta nu s-a creat o puternica legatura, inseamna ca scopul operei nu a fost indeplinit. Asadar, iubitorul de arta trebuie sa inteleaga pe deplin ceea ce artistul a dorit sa exprime prin operele sale.

Originalitatea este un criteriu mai mult decat esential pentru a decide daca o opera este buna si valoroasa, aceasta fiind si cheia pentru a distinge dintre o opera de arta buna si una superficiala. O opera de arta, indiferent daca este vorba de pictura, sculptura, muzica, literatura sau dans, va fi considerata ca fiind buna daca exploreaza noi subiecte sau daca exploreaza vechi subiecte intr-o noua si inedita maniera.

Audienta si piata de arta influenteaza, de asemenea, valoarea operelor de arta. Cu cat o opera de arta este mai apreciata, chiar daca exista si persoane care nu o considera excelenta, valoarea operei va creste considerabil si opera va fi catalogata drept buna.

Criteriile mentionate anterior sunt generale, insa este de la sine inteles ca fiecare ramura a artei detine criterii individuale care le intaresc pe cele prezentate anterior si care duc catre o mai buna analiza a operei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.