“Veni, vidi, vici!” este o celebră expresie latinească, însemnând “Am venit, am văzut, am învins!”.

Potrivit consemnărilor lui Plutarh, scriitor şi moralist grec, din secolul I d.Hr., din lucrarea Vieţile paralele, Iulius Cezar, una dintre cele mai controversate personalităţi politice din Imperiul Roman, care a avut un rol esenţial în lichidarea democraţiei Republicii şi instaurarea dictaturii, ar fi trimis la Roma, după victoria de la Zala (anul 47 i.Hr.), împotriva regelui Pontului, Farnace, un text cu numai trei cuvinte: Veni, vidi, vici!

În mod premeditat, Iulius Cezar a scris un mesaj din numai trei cuvinte nu pentru că ar fi alcătuit textul în grabă sau la întâmplare, ci pentru a sublinia rapiditatea victoriei.

În timp, fraza “Veni, vidi, vici!” a devenit din ce în ce mai cunoscută, este, astăzi, un adagiu universal, graţie conciziei sale, fiind utilizată pentru a sublinia/caracteriza un succes rapid, de necontestat.

Popularitatea indiscutabilă a acestei expresii este demonstrată şi de faptul că a fost valorificată în diverse contexte, uneori adaptată/modificată, în literatură, muzică, desene animate, film, publicitate etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.