Cuvintele-valiză sau cuvintele telescopate (telescopizate) sunt creaţii lexicale rezultate din predispoziţia ludică a vorbitorilor unei limbi, cu efecte amuzante sau ironice. Acestea intră în categoria calambururilor (jocuri de cuvinte), care au rolul de a nuanţa exprimarea orală mai ales, de a atrage atenţia, de a crea o anume ambiguizare a sensurilor.

Cuvintele-valiză rezultă din contaminarea sau amalgamarea a două cuvinte deja existente în limbă, între care există o asemănare semantică sau fonetică, asa cum se poate constata în exemplele următoare: faliment+alimentară = falimentară, a fura+a găsi = a furgăsi, februarie+martie = femartie, miliţieni+poliţişti = miliţisti/poliţieni, politică+ticăloşie = politicălosie etc.

Denumirea de cuvinte-valiză este un calc lingvistic după franţuzescul mot-valise, iar celălalt termen – cuvinte telescopate/telescopizate – este o metaforă prin care se sugerează că un cuvânt este înglobat într-altul, precum piesele unui tub telescopic, obtinându-se o unitate lexicală nouă.

Alice în Tara din oglindă, de Lewis Carrol
Alice în Tara din oglindă, de Lewis Carrol

Originea termenului “cuvant-valiză” se găseşte în cartea “Alice în Tara Oglinzilor” (Through the Looking-Glass, and What Alice Found There), de Lewis Carrol, din 1871, continuarea celebrei cărţi “Alice în Tara Minunilor”. Personajul Humpty-Dumpty, explicându-i fetei ce înseamnă “slithy” (combinaţie între “slimy” – lipicios şi “ lithe” – mlădios) şi “mimsy (din “miserable” – nefericit şi “flimsy”- subţire) îi spune că este un joc asemănător cu cel prin care s-a creat franţuzescul “portmanteau”, două sensuri într-un cuvânt, în franceza veche “portmanteau” fiind, de asemenea, un cuvant-valiză (port – a purta şi manteau – palton), cu sensul de valiză în care hainele se transporta pe nişte umeraşe speciale, ca să nu se şifoneze.

Ulterior, englezii au folosit, pentru a denumi cuvintele-valiză, termenul “blend”, italienii “parola-macedonia” (cuvant-salată), aşadar un mix, un amalgam de sensuri şi sonorităţi.

Citește și:  Ce înseamnă şi care este originea expresiei “Veni, vidi, vici”?

De-a lungul timpului, apariţia cuvintelor-valiză/cuvintelor telescopate se datorează, în primul rând, inventivităţii verbale a scriitorilor, dar şi presei şi emisiunilor de divertisment. Iată câteva cuvinte-valiză din limba română, de după anii 1990, pe care, probabil, mulţi dintre noi le-am citit în paginile revistei Academiei Caţavencu, le-am auzit la emisiunile grupului Divertis etc.: “firmă de caftering”, “plecaţi în PeDeLerinaj”, “risc fariseismic”, “Moş Messengerilă”, “cuvântul care scormonitorizează”, “Cluj Napocalipsa” , “texanca de Ferentexas”, “hamburghezime”, tembelizor, yahooligans, jenibil, afacereză, fabulospirit, jalbină, ovinocenţă, piţifelnic, postac, răspândac, şparlamentar, ţopârlaş etc.

Cuvintele-valiză
Cuvintele-valiză

Crearea cuvintelor-valiză/cuvintelor telescopate permite, practic, un număr nelimitat de combinaţii. În literatura SF, în jocurile video, cuvintele-valiză sunt utilizate pentru a denumi personaje şi obiecte. Un exemplu foarte cunoscut este Pokemon – cuvânt-valiză format din Pocket (buzunar) şi Monsters (monştri) – “Monştri de buzunar”.

Denumirea jucăriilor “Keypers”, foarte populare în anii 1980, reprezentând animale care aveau un loc ascuns, închis cu cheiţă, este tot un cuvânt telescopat – din englezescul “key” – cheie şi “keeper” – paznic.

Şi multe dintre marile companii sau branduri au optat pentru cuvinte telescopate pentru a se identifica: Microsoft (microcomputer+ software), Compania feroviară “Amtrak” (America+track), Velcro (“velour” – catifea+”crochet” – cârlig) etc.

Fenomenul lingvistic al cuvintelor-valiză este foarte viu, este reacţia ludică, ironică, umoristică nu numai a scriitorilor sau a mass-mediei, ci a oamenilor, în general, la diverse aspecte ale realităţii, o modalitate de a inova şi de a da savoare limbajului, atât timp cât nu se face exces de astfel de termeni în procesul comunicării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.