Cea mai lungă eclipsă totală de lună din secolul al XXI-lea se va produce în seara de vineri, 27 iulie 2018. Această eclipsă va fi însoţită şi de un alt fenomen raro magnifică Luna roşie. Planeta Marte, de asemenea, se va afla cel mai aproape de Pământ şi va străluci cum rareori se întâmplă, până la sfârşitul lunii iulie. În noaptea de 27 spre 28 iulie, Soarele, Pământul şi Marte vor fi aliniate, un spectacol cosmic excepţional, vizibil, în grade diferite, din aproape toate părţile globului.

În zona Oceanului Indian, întors spre Lună, în noaptea respectivă, dar şi din Africa Centrală şi Orientală, din Asia Centrală, eclipsa va putea fi văzută în totalitate, în timp ce din America de Sud, nord-vestul Africii, Europa (inclusiv România), vor putea fi urmărite diferite faze ale eclipsei, după apusul Soarelui, iar din Asia de Sud-Est şi din Australia, fazele din primele ore ale dimineţii de 28 iulie. Doar locuitorii din America de Nord nu vor avea privilegiul de a asista la acest fenomen, în aceaste regiuni nefiind vizibilă nicio fază a eclipsei.

Eclipsa de luna
Eclipsa de luna

Cea mai lungă eclipsă totală de lună din secolul al XXI-lea va dura, în faza maximă, aşa cum informează earthsky.org, 1 oră 42 de minute şi 57 de secunde, ceea ce înseamnă că, în total, de la începutul până la sfârşitul eclipsei, Luna va petrece, în noaptea de 27 spre 28 iulie 2018, aproape 4 ore (3 ore şi 55 de minute), în umbra întunecată a Pământului.

În 2018, a mai avut loc o eclipsă totală de lună, pe 31 ianuarie, care a durat o oră şi 16 minute. De altfel, anul acesta a avut un debut spectaculos din punct de vedere astronomic, de vreme ce, în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, a putut fi văzută cea mai mare Luna plină a anului şi, în aceeaşi primă lună a anului 2018, a fost de două ori Lună plină (pe 1 şi 31 ianuarie), cea de la sfârşitul lunii fiind a 13-a din an, numită Lună albastră.

Ce este o eclipsă de lună?

Cea mai lungă eclipsă totală de lună din secolul al XXI-lea
Cea mai lungă eclipsă totală de lună din secolul al XXI-lea

O eclipsă de lună are loc atunci când se produce o aliniere a Soarelui, a Terrei şi a Lunii, iar satelitul natural al Pământului, Luna, se plasează în zona de umbră a planetei noastre. Dacă discul selenar este acoperit 100%, eclipsa este totală, în celelalte cazuri fiind vorba de o eclipsă parţială de lună.

S-ar putea crede că o eclipsă se produce de fiecare dată când este Lună plină, ceea ce nu este însă posibil, deoarece satelitul natural al Pământului se mişcă pe o orbită înclinată cu 5 grade în raport cu orbita Pământului. Aceasta înseamnă că Luna trece puţin deasupra sau puţin sub aliniamentul Soare – Terra şi, prin urmare, eclipsa nu are cum să se producă lunar.

Fazele lunii
Fazele lunii

Într-un an au loc, de regulă, cel puţin două eclipse de lună. Două condiţii sunt necesare pentru ca un astfel de fenomen să se producă. În primul rând, trebuie să fie Lună plină, adică, în raport cu Soarele, Luna trebuie să se afle în spatele Pământului. A doua condiţie este ca Luna să se găsească în apropierea unuia dintre cele două puncte de intersecţie (noduri lunare) pe care orbita sa le face cu ecliptica (cerc imaginar rezultat din intersecţia planului orbitei Pământului cu bolta cerească şi care reprezintă traiectoria descrisă de Soare, în mişcarea sa aparentă).

O eclipsă parţială de Lună are loc când numai o parte a Lunii intră în umbra Terrei, iar la o eclipsă totală, întreaga suprafaţă a Lunii este acoperită de umbra Pământului. Viteza Lunii la trecerea prin umbra Pământului este de un kilometru pe secundă şi o astfel de trecere poate dura aproximativ 107 minute, dar, de la primul până la ultimul contact cu conul de umbră al Terrei pot trece în jur de şase ore.

Cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea – particularităţi

Luna rosie
Luna rosie

Cea mai lungă eclipsă totală de lună din istoria cunoscută a acestor fenomene astronomice a avut loc în anul 318, la data de 31 mai, şi a durat 1 oră, 47 de minute şi 14 secunde.

Cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea, din data de 27 iulie, potrivit precizărilor specialiştilor, debutează la ora 17.14 GMT şi se încheie la 23.28 GMT (ora GMT (Greenwich MeanTime) este la diferenţă de trei ore faţă de România, în cazul orei de vară, deci, în România, ora 17.14 GMT + 3 = 20.14. Faza maximă va fi între 19.30 – 21,13 GMT.

O particularitate legată de cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea, care va avea loc luna aceasta, este că fenomenul va fi însoţit şi de un alt spectacol astral excepţional – Luna roşie/purpurie sau Luna sângerie – un fenomen optic de refracţie a luminii specific eclipselor. Chiar dacă lumina Soarelui este blocată de umbra Pământului, Luna, la începutul şi la sfârşitul eclipsei, primeşte lumina filtrată de atmosfera terestră, dobândind o minunată culoare ruginie. Lumina Soarelui trece prin atmosfera Pământului, care se comportă ca o prismă, şi suferă o refracţie diferenţiată (de la purpuriu la roşu închis). Această strălucire este diferită de cea galben-portocalie din celelalte nopţi senine de vară.

O altă specificitate a fenomenului din data de 27 iulie 2018 – cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea – ţine şi de faptul că va fi o eclipsă totală centrală, deoarece Luna trece prin centrul umbrei Pământului, aşa cum s-a mai întâmplat anterior în 15 iunie 2015.

Cum poate fi admirată cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea?

Luna albastra
Luna albastra

Trebuie ştiut că eclipsele de lună, spre deosebire de eclipsele de Soare, nu sunt periculoase pentru ochi. Putem să privim şi ne bucurăm de cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea dacă va fi cer senin, eventual apelând la un binoclu sau la un telescop. Este bine, de asemenea, să alegem un loc cu o perspectivă mai largă asupra cerului, departe de luminile artificiale.

În absenţa unor condiţii favorabile, există varianta de a urmări în direct aacest fenomen fascinant pe unul dintre site-urile specializate, cum ar fi Virtual Telescope, NASA etc.

Ce spun astrologii despre cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea?

Ce spun astrologii despre cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea
Ce spun astrologii despre cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea

Se spune că, dacă astronomia exprimă ceea ce oamenii ştiu, cunosc şi gândesc despre aştri, astrologia încearcă să descifreze ce “gândesc” stelele despre oameni, pornind de la principiul că “ceea ce este Sus este şi Jos”. Dacă acceptăm că, în mileniile de evoluţie a umanităţii, gândirea simbolică a ocupat un loc esenţial şi că, dincolo de ceea ce percepem fizic, există şi o altă realitate, mai subtilă, atunci putem să fim atenţi şi la felul în care ordinea cosmică s-a reflectat aici, sub cer, în gândirea astrologilor.

De la începuturile lumii, oamenii au fost fascinaţi de aştri, de lumina selenară în mod special. Cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea, spun astrologii, are un impact uriaş asupra laturii emoţionale a personalităţii noastre şi a vieţii private. Este un moment în care există şansa eliberării de tensiunea emoţională a ultimelor şase luni, dar şi posibilitatea de a exacerba acest aspect emoţional, printr-un comportament prea autoritar, prin iritabilitate, nervozitate, nerăbdare, precipitare, stări/dispoziţii contradictorii, tendinţa de a acţiona fără a ţine seama de consecinţe etc.

Noi si Universul
Noi si Universul

Pe de altă parte, cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea ne-ar putea spori intuiţia, combativitatea, creativitatea, în folosul nostru, al familiei, al căminului, dacă ne găsim resursele interioare pentru a ne controla impulsurile, de a ne gândi de două ori înainte de acţiona şi de a ne canaliza energiile spre ceva ce preţuim cu adevărat, pentru a nu comite erori majore.

Într-o astfel de perioadă, sustin astrologii, originalitatea, curajul şi creativitatea ne-ar putea conduce spre descoperiri stiintifice şi realizări strălucite, în funcţie de preocupările şi aspiraţiile fiecăruia. Este un moment favorabil pentru a depăşi sincopele trecutului şi a trece la un alt nivel, al adevăratelor valori. Lumina ascunsă a lunii poate favoriza descoperirea luminii interioare.

Suntem făcuţi din “praf de stele”, par a spune şi oamenii de ştiinţă, nu numai poeţii, şi poate, inconştient, ducem în noi nostalgia spaţiilor din care ne-am ivit în lume. Pe 27 iulie 2018, când va avea loc cea mai lungă eclipsă totală de lună a secolului al XXI-lea, avem şansa unică de a asista la un spectacol astral irepetabil în acest veac, să ne ridicăm ochii spre stele, să privim, să înţelegem, să cunoaştem, să ne amintim că suntem parte a Universului.

http://www.youtube.com/watch?v=se1D-xe5Dbo

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.