Cu siguranta, toata lumea si-a pus intrebarea, la un moment dat – « Carei grupe sangvine ii apartin ? » – si fiecare, probabil, a aflat raspunsul, o astfel de informatie fiind deosebit de utila, mai ales in caz de urgenta, stiindu-se faptul ca nu toate grupele sangvine sunt compatibile intre ele.
Corpul uman contine 5 – 6 litri de sange (4-5 litri, in cazul femeilor), ceea ce reprezinta in jur de 7 -8% din masa corporala. Rolul sangelui este de a distribui oxigenul si nutrimentele care sunt necesare pentru viata si functionarea celulelor din corp, acesta recuperand, in acelasi timp, dioxidul de carbon si reziduurile rezultate din activitatea celulelor.
Sangele este constituit din 55% plasma si 45% celule sangvine. Acestea din urma sunt divizate in trei categorii : globule albe, globule rosii si plachete sangvine. Apartenenta la o anumita grupa sangvina a unei persoane depinde de prezenta sau absenta antigenului, o substanta proteica de la suprafata globulelor rosii, responsabila de formarea anticorpilor.
Exista trei tipuri de antigen : A, B si AB. Grupa sangvina 0 este caracterizata de absenta antigenului la suprafata celulelor.
Acestor grupe sangvine li se asociaza sistemul Rhesus, care indica prezenta/ absenta antigenului D, in functie de care se identifica un Rh+ (in prezenta acestui antigen) si Rh-, in absenta.
Incompatibilitatea dintre diverse grupe sangvine este determinata de antigen. De exemplu, o persoana cu grupa sangvina A poseda anticorpi contra antigenului B. Daca se amesteca, prin transfuzie, sange din grupe sangvine incompatibile, primitorul poate suferi stari de soc, tahicardie, hipertensiune arteriala, senzatie de caldura, sufocare, angoasa, frisoane, dureri lombare, greata, varsaturi etc.
In lume, 38% din populatie se incadreaza in grupa 0+, 34% – A+, 9% – B+, 7% – 0-, 6% – A-, 3% – AB+, 2% – B- si 1% – AB-, aceasta fiind, asadar, cea mai rara grupa sangvina. Se spune ca persoanele apartinand grupei 0- sunt donatori universali, iar cei cu AB+ sunt primitori universali.
In cultura japoneza, exista o convingere traditionala, populara, potrivit careia grupa sangvina poate indica personalitatea si caracterul unui individ.