Home Cultură generală Cel mai faimos castel din Germania – Neuschwanstein, castelul lui „Ludwig cel...

Cel mai faimos castel din Germania – Neuschwanstein, castelul lui „Ludwig cel Nebun”

0
Neuschwanstein

Castelul Neuschwanstein din Germania este unul dintre cele mai frumoase castele din Europa şi una dintre marile atracţii turistice ale lumii. Parcă dintr-o lume de basm, Neuschwanstein întruchipează sufletul regelui Ludwig al II-lea al Bavariei, cunoscut şi sub numele de „regele nebun”.

Castelul a fost conceput ca un refugiu pentru rege, dar şi ca un palat ce evoca mitologia şi fantezia medievală.

Neuschwanstein1

Ludwig a fost forţat pe tron înainte să împlinească 20 de ani, iar în doar doi ani a reuşit să sufere o înfrângere militară ce a lovit din plin Bavaria. Tânărul rege părea să aibă o personalitate destul de tulburată. În loc să abordeze eşecurile direct, el se cufunda într-o lume a fanteziei.

Castelul Neushwanstein reprezintă rezultatul final al obsesiilor sale. Este o construcţie fenomenală, a cărui exterior maiestuos este întrecut de un decor interior decadent.

Construcţia castelului a început în 1868, pe vârful unei stânci, oferind o privelişte perfectă. Cu toate acestea, amplasarea creează multe probleme pentru întreţinerea modernă a clădirii. Eroziunea şi intemperiile destabilizează roca de la baza castelului, motiv pentru care se caută soluţii moderne pentru împiedicarea unui posibil dezastru ecologic.

În aceeaşi vale se mai află şi castelul Hohenschwangau. În acest castel şi-a petrecut copilăria regele Ludwig; din acest motiv şi-a dorit să construiască „Noul Castel Hohenschwangau” (s-a numit Neuschwanstein abia după moartea regelui). Dintr-una din camerele acestui castel, Ludwig privea cum Neuschwanstein era construit.

Fiecare aspect al castelului Neuschwanstein reflectă viaţa interioară tulburată şi excentrică a tânărului rege. El reflectă obsesia regelui pentru opera lui Wagner (prieten apropiat al regalităţii), preocupările sale legate de viaţa regalităţii medievale, precum şi dorinţa de a se retrage într-o lume a ideilor sale fantastice.

Ludwig intenţionase să transforme castelul într-un loc pentru interpretarea şi aprecierea operei lui Wagner. Pereţii interiori ai palatului sunt decoraţi cu picturi murale ce descriu legendele din spatele operelor compozitorului. Mai mult decât atât, arhitectul principal a fost Christian Jank, un scenograf cunoscut.

Alte mitologii au fost de asemenea importante pentru Ludwig. Poetul Tannhauser şi Regele Graalului sunt descrişi prin castel. Regele Graalului era o legendă medievală, în care un cerşetor a devenit rege datorită sufletului său curat. Obsesia sa pentru această legendă se explică dacă citim jurnalele sale. Jurnalele descriu luptele interioare ale lui Ludwig de a-şi reprima homosexualitatea într-o perioadă în care aşa ceva era de neconceput pentru un rege.

O altă parte fenomenală a interiorului este grota, un pasaj din rocă artificială şi cascade. Această secţiune evocă mitologia medievală a poetului Tannhauser.

Imaginea lebedei este o altă imagine importantă în construcţia castelului; o întreagă parte a camerei de zi este dedicată acestei păsări. Lebăda nu reprezintă doar puritate, ci şi caracterul Cavalerului Lebădă din opera lui Wagner, Lohengrin.

Structura generoasă este completată cu o grădină interioară, turle şi turnuri. Spre deosebire de castelele medievale după care fusese modelat, Neuschwanstein era echipat cu apă curentă, toalete, apă caldă în băi şi bucătărie; avea şi un sistem de încălzire generală. Sala de mese avea prevăzut un lift ce cobora trei etaje mai jos, la bucătărie. Regele a ţinut să conecteze castelul la linii telefonice, chiar dacă la momentul respectiv foarte puţini oameni aveau un telefon.

În conformitate cu designul său romantic, castelul are o cameră a tronului ce se înalţă pe două etaje şi care este realizată după o bazilică bizantină; nu conţine efectiv un tron, deoarece Ludwig a murit înainte să fie terminată. Plafonul boltit albastru este decorat cu stele şi este susţinut de coloane din porfir roşu.

Castelul Neuschwanstein nu a fost niciodată terminat. Construcţia a început în jurul anului 1869 dar s-a mişcat foarte lent. Termenul iniţial era de doar 3 ani. Până la sfârşitul anilor 1800, Ludwing adunase datorii personale enorme, ajungând în 1885 la aproximativ 14 milioane de mărci. Din păcate, regele era prea încăpăţânat pentru a recunoaşte aceste dificultăţi financiare.

Castelul a fost conceput ca un altar pentru Wagner, ca o locaţie pentru concertele sale. Din păcate, Wagner a murit în 1883 fără să mai pună piciorul în castel, spre disperarea regelui.

Când a murit în 1886, Ludwig nu a reuşit să-şi vadă castelul terminat. Din cele peste 200 de camere, abia 14 erau finisate, iar mare parte a castelului a rămas incompletă până în ziua de astăzi.

În mare parte din cauza datoriilor mari adunate, la doar câteva săptămâni după moartea regelui Ludwig, familia sa a deschis castelul turiştilor. Munca pentru finalizarea exteriorului a continuat chiar şi în timp ce primii turişti se îngrămădeau să intre; aceasta încă mai continuă. Din acel moment, Neuschwanstein a înflorit pe plan mondial ca o atracţie turistică majoră, atrăgând mai mult de 1,3 milioane de vizitatori pe an. Mai mult decât atât, castelul a reprezentat sursa de inspiraţie pentru castelul Cenuşăresei din povestea celor de la studiourile Disney.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version