Home Cultură generală Cel mai rece și pustiu loc de pe Pământ – Antarctica. La...

Cel mai rece și pustiu loc de pe Pământ – Antarctica. La ce folosește explorarea marelui deșert alb?

1
Antartica

Antarctica este o zonă a extremelor. Este cel mai rece continent și are cel mai puternic vânt din lume. Cu o altitudine de 2300 de metri deasupra nivelului mării este și cel mai înalt continent. Chiar dacă este complet acoperit cu gheață, are parte de o foarte mică cantitate de precipitații, depășind cu puțin precipitațiile din Sahara, fapt ce îl face să fie cel mai mare deșert de pe Pământ. Cei mai mulți oameni au o concepție greșită despre un deșert, crezând că acesta este automat un loc fierbinte, uscat și nisipos, dar adevărata definiție se referă la orice locație geografică care primește foarte puține precipitații. Chiar dacă peste pământul din Antarctica există gheață, acea gheață este acolo de foarte mult timp.

Antartica1

Antarctica este singurul continent care nu a avut niciodată o populație indigenă deoarece a avut întotdeauna o astfel de climă extremă. Doar drumul cu barca până la continent are loc peste cele mai periculoase mări din lume. Inaccesibilitatea locului, lipsa de hrană și lipsa mijloacelor pentru construirea unui adăpost au ținut oamenii departe de mii de ani.

Doar cu ajutorul noilor tehnologii dezvoltate în ultimii 200 de ani au putut oamenii să aibă acces la aceste tărâmuri de gheață pentru a le explora și pentru a le studia pentru prima dată în istoria omenirii.

Ținând cont de faptul că nimeni nu pretinde că Antarctica este patria lor, explorarea continentului este împărțită de către toate națiile lumii. Oamenii de știință din toată lumea vin în acest loc pentru a studia calitățiile cu adevărat unice ale Antarcticei pe baza unui acord de cooperare semnat la nivel internațional. Multe posturi științifice au fost construite în Antarctica pentru a oferi adăpost și provizii oamenilor de știință care lucrează acolo.

Unii oameni de știință au ales chiar să trăiască acolo pentru o parte a anului, astfel fiindu-le mult mai ușor să-și desfășoare activitățile de cercetare. Chiar și așa, foarte puțini aleg să stea acolo mai mult de 6 luni. Soarele răsare și apune în Antarctica doar o dată la 6 luni, astfel că jumătate de an este lumină în timp ce în cealaltă jumătate de an este întuneric. În timpul iernii, atunci când nu există soare, Antarctica devine un loc și mai ostil, mult mai rece.

Dacă inițial valoarea științifică a cercetărilor și studiilor realizate în Antarctica se rezuma la înțelegearea acestui loc ciudat, acest lucru s-a schimbat în timp. Astfel că, în ultima perioadă, oamenii de știință au teoretizat că condițiile din Antarctica sunt similare celor de pe Marte. Din cauza acestor similarități, explorarea continentului a dat un nou sens pentru ceea ce înseamnă căutarea semnelor de viață în mediile cele mai extreme.

Antarctica nu este fascinantă doar în sine, ci servește și ca un laborator excelent pentru studierea efectelor călătoriei în spațiu, pentru dezvoltarea de noi tehnologii necesare explorării altor planete și pentru găsirea vieții extraterestre.

Cea mai adâncă depresiune de pe Pământ este situată în Antarctica. Punctul cel mai de jos de pe Pământ se află în Bazinul din Depresiunea Subglaciară Bentley. La -2555 metri sub nivelul mării, este cea mai mică altitudine din lume ce nu se află sub apele oceanelor. Acest punct nu este accesibil pentru că este acoperit cu cel mai gros strat de gheață descoperit până acum.

90% din gheața de pe Pământ este găsită aici. Atât de multă gheață este acolo, încât s-ar putea sculpta câte un bloc de gheață de mărimea piramidei Giza pentru fiecare om de pe planetă. 98% din Antarctica este acoperită de gheață.

Unele specii de pești ce trăiesc în apele din jurul continentului s-au adaptat special pentru aceste condiții dure în care apele sunt aproape de punctul de îngheț. Dacă majoritatea ființelor din lume au hemoglobină în sânge (de aici și culoarea roșie a sângelui), peștii din Antarctica au mult mai puțină hemoglobină și au și un antigel natural ce îi protejează de îngheț. Dacă ar fi să prindem și să deschidem un astfel de pește am putea vedea că sângele și toate organele acestuia sunt albe.

În Antarctica au fost raportate cele mai mici temperaturi din lume, -89,4 grade Celsius. Ceea ce multă lume nu știe este că acolo este cea mai calmă vreme de pe Pământ. Vânturile puternice asociate mereu cu Antarctica sunt în jurul marginilor continentului. Aceste vânturi se numesc vânturi katabatice și pot atinge o viteză de 304 kilometri pe oră.

Mulți oameni de știință studiază aici gheața ce s-a acumulat pe parcursul a milioane de ani, ce a dus la crearea unui tip de rocă sedimentară. Aceștia forează adânc în gheață și scot bucăți de gheață care odată studiate pot arăta cum era atmosfera Pământului la momentul în care acel strat s-a format și cum s-a modificat aceasta în timp.

În timpul iernii, apele ce înconjoară continentul îngheață pentru sute de kilometri în toate direcțiile. Această întindere înghețată acoperă mii de kilometri pătrați. Înghețarea anuală provoacă curenți oceanici profunzi în toată lumea. Diferențele în temperaturile oceanului sunt cele ce duc la schimbările de vreme de pe glob. Unii oameni de știință se tem că încălzirea globală ar putea afecta formarea gheței din Antarctica, astfel schimbând iremediabil clima din toată lumea.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version