Cel mai scump brad de sărbători, în 2019, a doborât recordul deţinut, începând cu 2010, de un brad împodobit din Abu Dhabi. Cel mai scump brad de sărbători de anul acesta se află într-un hotel de cinci stele din Marbella, una dintre cele mai importante staţiuni turistice de pe Costa del Sol, Spania.
Aşa cum subliniază New York Post, este, fără îndoială, cel mai scump brad împodobit cu ocazia sărbătorilor de iarnă, din istorie, valoarea totală a decoraţiunilor folosite ridicându-se la 13,5 milioane de euro.
Decorarea acestui brad de Crăciun i se datorează designer-ului britanic Debbie Wingham, deja cunoscută ca autoare a unor recorduri similare înregistrate în Guinness Book – în 2017, a creat cei mai scumpi pantofi din lume, în valoare de 15 milioane de dolari, cea mai scumpă rochie din lume, cu diamante negre (4,6 milioane dolari), un tort de 64,2 milioane dolari, o haină de blană accesorizată cu diamant negru, cel mai rar şi mai scump din lume, diamante roşii şi albe (haină evaluată la 11,7 milioane lire sterline).
Printre decoraţiunile pe care Debbie Wingham le-a aşezat în cel mai scump brad de sărbători, din 2019, adică peste 500 de ornamente, se numără mai multe diamante, bijuterii din aur şi argint, safire Cartier, flacoane de parfum Bvlgari, Chanel, obiecte marca Louis Vuitton, păuni din ciocolată imprimaţi în 3D, ouă de struţ suflate în aur şi cu praf de diamante.
Instalat în holul hotelului, cel mai scump brad de sărbători nu bate totuşi toate recordurile – are numai cinci metri înălţime, spre deosebire de cel mai înalt brad de Crăciun, de 30 de metri, instalat în Târgul de Crăciun de la Strasbourg.
Cel mai scump brad de sărbători, precedentul record Guiness Book
Până la omologarea în Guiness Book a celui mai scump brad de sărbători, de anul acesta, de la Marbella, Spania, precedentul este bradul de Crăciun din 2010, dintr-un hotel din Abu Dhabi, Emiratele Arabe, cu o valoare de 11 milioane de dolari.
Bradul din Abu Dhabi a avut o înălţime de 13 metri şi a fost instalat în rotonda hotelului de cinci stele din oraş. A fost decorat cu 1001 lumini şi podoabe din argint, bijuterii – 181 piese din diamant, perle, safire etc. Hotelul respectiv este cunoscut şi pentru alte excentricităţi – sejururi de şapte zile, la un preţ de un milion de dolari, cu majordom, maşină de lux cu şofer la dispoziţie, avion privat pentru diverse deplasări în zonă, un automat de la care se pot cumpăra lingouri de aur (o premieră mondială).
Cel mai înalt brad de Sărbători – Strasbourg
Instalat în Piaţa Kebler, din centrul oraşului Strasbourg, cel mai înalt brad de sărbători din 2019 are 30 de metri înălţime, cântăreşte aproape 9 tone, iar trunchiul său are aproximativ 120 centimetri grosime.
Directorul Oficiului Naţional al Pădurilor (ONF) este cel care a căutat, încă din luna martie, bradul de Crăciun, în pădurile din Alsacia, Moselle şi Vosge. A fost nevoie de 120 de ore pentru a pregăti bradul pentru drum până în Strasbourg. Încă 180 de crengi de brad au fost adăugate după ce bradul a fost înălţat în piaţă, pentru a fi mai bogat, în total 250 de ore de muncă numai pentru această operaţie.
Ghirlandele luminoase care-l împodobesc măsoară 7 kilometri, la care s-au adăugat 300 de flash-uri luminoase, 65 de stele aurii şi 180 de figurine luminoase.
Cel mai înalt brad de Crăciun din toate timpurile, prezent în Guiness Book, nu a fost însă detronat din 1991 până astăzi. La momentul respectiv, bradul a fost construit pe versantul Muntelui Ingino, din apropierea oraşului Gubbio, Italia, fiecare locuitor urcând pe munte până la locul fixat, astfel încât, la final, să se contureze din lumini un uriaş brad de Crăciun.
In felul acesta s-a obţinut conturul celui mai înalt brad de Crăciun, cel din 1991, care are 650 metri înălţime. A fost împodobit cu 3000 de lumini multicolore, pentru care s-au folosit 8,5 kilometri de cablu electric. Bradul era vizibil de la 50 kilometri distanţă. Tradiţia a început în 1881, când locuitorii oraşului au hotărât să marcheze sărbătorile de iarnă altfel.
În 2011, bradul a fost aprins de la distanţă, de către Papa Benedict, prin intermediul unei tablete PC. De asemenea, Papa le-a vorbit locuitorilor din Gubbio, printr-o transmisiune video, din biroul său de la Vatican. În 2017, luminile au fost aprinse de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, de către astronautul italian Paolo Nespoli.
Alte idei insolite legate de bradul de sărbători
Celebrele Galerii Lafayette, din Paris, îşi aleg, în fiecare an, o temă pentru decoraţiunile de sărbători. Pentru acest sfârşit de an, în 2019, tema aleasă este “Stupul de Crăciun”. Bradul Galeriilor Lafayette, împodobit cu flori multicolore şi voaluri cu străluciri de aur, argint şi lumini, prezintă, pe etaje, pregătirea albinelor pentru sărbătoare, în vârful bradului aflându-se “Regina” stupului, făcută din chihlimbar. Alte 11 tablouri decorative, pe aceeaşi temă, împodobesc vitrinele.
Anul acesta, specialiştii în robotică de la ABB Group, compania elveţiano-suedeză care produce echipamente electrice, au vrut să demonstreze că pot realiza roboţi care să decoreze vitrinele marilor magazine şi bulevardele cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
Compania şi-a instalat roboţii într-un mare magazin din centrul Manhattan-ului, SUA, şi acestia au reuşit nu numai să dea un aspect strălucitor spaţiului respectiv, dar şi să imbodobească un brad de Crăciun cu ornamente fragile, să ofere clienţilor băuturi calde şi să interpreteze melodii de sezon.
O familie din Rinteln, Germania, şi-a decorat cei 100 de metri pătraţi ai locuinţei cu 350 de brazi (inclusiv doi brazi în baie), pe care i-au împodobit cu 42 000 de beculeţe colorate, ghirlande, globuri decorative etc. Anul trecut, în casă, au fost 316 brazi, iar pentru anul viitor respectiva familie şi-a propus să doboare propriul record. Pentru o astfel de performanţă, împodobirea brazilor de sărbători începe în luna august.
La Rio de Janeiro, Brazilia, dată fiind clima caldă din zonă, bradul de sărbători este făcut în întregime din lumini, aşezate în formă conică, pe o insulă plutitoare, bradul de anul acesta urmând să intre în Guinness Book pentru “cel mai mare brad plutitor din lume”.