Majoritatea muzicienilor care aspiră la o carieră în domeniu, se axează pe instrumentele tradiționale, cum ar fi pianul, vioara sau chitara. Cu toate acestea unii consideră aceste instrumente ca fiind prea comune și prin urmare sunt în căutare a ceva ieșit din comun.
De la apariția instrumentelor electronice și a nevoii compozitorilor de a produce sunete deosebite și noi, multe instrumente neobișnuite au fost inventate sau readuse la viață.
În următoarea listă vă prezentăm unele dintre cele mai ciudate instrumente care există sau care au existat și de care cel mai probabil nici nu ati auzit până acum.
• Harpa Eoliană
Harpa eoliană este un instrument muzical care produce sunete prin intermediul vântului. Numele său provine de la numele zeului grec al vântului, Aeolus. Aceste instrumente muzicale au fost foarte populare în timpul Perioadei Romantice și sunt încă lucrate manual și în ziua de astăzi. Unele sunt realizate sub forma unor sculpturi monumentale din metal și sunt situate pe acoperișurile unor clădiri sau pe vârfurile unor dealuri unde vântul bate puternic.
• Ondes Martenot
Ondes Martenot este un instrument muzical electronic timpuriu ce prezintă o tastatură și un diapozitiv. El a fost inventat în 1928 de către Maurice Martenot iar inițial sunetele sale erau asemănătoare cu cele produse de un Theremin. În timp, capacitățile sonore ale instrumentului au fost extinse prin adăugarea unor filtre și difuzoare comutabile.
Instrumentul este cunoscut în mod deosebit pentru notele stranii produse de către valvele termionice care duc la apariția unor oscilații ale frecvențelor. Ondes Martenot a fost folosit de către mulți compozitori, cel mai notabil fiind Olivier Messiaen.
• Thereminul
Thereminul este unul dintre cele mai vechi instrumente muzicale complet electronice. Instrumentul a fost conceput de către inventatorul rus Leon Theremin în 1919 și este deosebit prin faptul că este primul instrument muzical gândit în așa fel încât să poate fi folosit fără a fi atins. Este format din două oscilatoare ale frecvențelor radio și două antene metalice. Semnalele electrice ale thereminului sunt amplificate și trimise unui difuzor.
• Gravikord
Gravikordul este harpă dublă electrică, ce a fost inventată și brevetată de către Robert Grawi în 1986. Instrumentul este inspirat după un instrument din Africa de Vest numit kora ce are 21 de corzi. Este realizată din tuburi de oțel inoxidabil sudate, cu 24 de corzi de nailon dar fără o cutie de rezonanță sau piele. Puntea, realizată dintr-un material sintetic, este foarte diferită față de cea de la kora iar gama de sunete este mai mare. În timp ce mâinile se află într-o poziție mai naturală și ergonomică față de corzi, tehnica de execuție este similară cu cea folosită pentru kora. Muzicianul ciupește corzile cu degetul mare și arătătorul de la fiecare mână.
• Marea Orgă Stalacpipe
Situată adânc în cavernele Luray din Valea Shenandoah din Virginia, Statele Unite ale Americii, Marea Orgă Stalacpipe este cel mai mare instrument muzical din lume.
Stalactitele care acoperă 3 hectare și jumătare din cavernele din jur, produc tonuri de o calitate simfonică electronică atunci când sunt lovite electronic cu ciocănele ce au vârfurile cauciucate. Acest instrument, deosebit și unic în lume a fost inventat în 1954 de către Leland W. Sprinkle, un matematician și om de știință de la Pentagon.
• Orga Pyrophone
Cunoscută ca și orga focului sau orga cu explozie, Orga Pyrophone este acționată prin combustie. Acest lucru înseamnă că pentru a putea cânta la ea, o anumită parte a sa trebuie să ardă. Chiar dacă pare periculos, totul se desfășoară în perfectă siguranță. Orga în sine poate fi alimentată cu propan sau benzină iar exploziile ce forțează evacuările prin tuburi pentru a produce sunetele pot fi reglate.
• Orchestra Vieneză de Legume
Nu doar un singur instrument ciudat, dar chiar o întreagă orchestră. Orchestra folosește instrumente realizate din legume proaspete. Utilizarea diverselor instrumente vegetale rafinate creează un univers muzical unic. Orchestra vegetală este singura din lume de așa fel.
• Casa Simfonică
Casa Simfonică, este o structură din ciment și lemn în valoare de 2,4 milioane de dolari localizată pe malul Lacului Michigan în Statele Unite ale Americii. Construcția are 576 de metri pătrați și prezintă accente scandinave și japoneze. Aceasta nu numai că subliniază sunetele naturale dar este și un instrument în sine. Toată casa emite diferite sunete. De la ferestre care pot fi ajustate pentru a permite intrarea „cântecului” vântului până la „casa harpei” din camera de zi. Este o capodoperă arhitecturală și artistică.
• Pianul Pisicilor
Athanasius Kircher, un învățat iezuit ce a trăi în secolul al XVII-lea, a documentat unele instrumente fantastice precum Katzenklavier (Pianul Pisicilor). Descrierea dispozitivului suna așa „mai multe pisici erau aranjate într-un rând cu coada întinzându-se în spatele lor. O tastatură dotată cu cuie ascuțite era poziționată peste cozi. Atunci când tastele erau apăsate, cuiele ascuțite ar fi intrat în cozi, pisicile lovite urmau a oferi sunetele dorite”.