Este greu de spus care sunt cele mai periculoase animale salbatice, pentru ca toate ataca si ucid omul atunci cand sunt amenintate sau cand isi simt amenintati puii. Bineinteles ca niciodata nu putem interpreta corect daca le amenintam sau nu, o simpla plimbare pe teritoriul lor poate fi considerata o amenintare, iar cele mai periculoase animale salbatice vor ataca si ne vor ucide fara sa ne anunte.
Animalele sălbatice sunt fascinante, dar în același timp pot deveni extrem de periculoase. Uneori, interacțiunile cu acestea au consecințe grave pentru oameni, mai ales atunci când se simt amenințate sau când teritoriul și puii lor sunt în pericol. În acest articol, vom explora cele mai periculoase animale sălbatice din lume, de la cele care atacă din instinct până la cele care, din motive necunoscute, devin fatale pentru om. Deși omul nu intenționează întotdeauna să le facă rău, aceste animale nu ezită să reacționeze violent atunci când simt că li se încalcă teritoriul.
Nu intotdeauna omul incearca sa le faca un rau, nu intotdeauna este interpretat ca vrea sa faca un rau, insa atunci cand cele mai periculoase animale salbatice sesizeaza o unda de pericol, in nici un caz nu vor fugi, ci vor ataca si ne vor omori sau in cel mai fericit caz ne vor rani grav.
Cele mai periculoase animale din sălbăticie și cum atacă
Facem mai jos o clasificare a celor mai periculoase animale salbatice, clasificare care nu are bineinteles o acuratete matematica, pentru ca in acest caz nu poate fi vorba de asa ceva.
Totusi in functie de agresivitatea lor, in functie de numarul oamenilor ucisi sau raniti, clasamentul lor ar arata dupa cum urmeaza:
Mistretul
Locul opt in top cele mai periculoase animale salbatice este ocupat de mistret. Mistretii umbla in grupuri de cate 20 si pot ajunge la impresionanta greutate de 200 kg. Cand se simt incoltiti vor ataca in mod sigur. Masculul va impunge cu coltii sai, iar femela va musca. Agresivitatea lor creste daca sunt raniti atat de mult incat sunt capabili sa ucida;
Ursul Grizzly
Locul sapte in top cele mai periculoase animale salbatice este ocupat de urs. Ursul Grizzly, ursul negru si ursul polar sunt cei mai periculosi. Ursii sunt animale mari care alearga cu o viteza uimitoare de pana la 50 km/h, inoata si se pot urca in copaci.
Practic in momentul intalnirii cu un urs nu avem sanse de supravietuire, mai ales daca acesta se simte amenintat. De retinut ca un urs ranit este un urs ajuns la maximum de agresivitate si daca nu sunteti siguri ca il veti omori din prima, mai bine nu incercati.
Cei care au participat vreodata la o vanatoare de ursi stiu ca pentru a putea omori un urs este nevoie de 2 vanatori, plasati in directii diferite si la distante considerabile. De asemenea daca un urs este jos si pare mort nu inseamna ca si este, asa ca nu va apropiati decat dupa o bucata buna de timp.
Rinocerul
Locul sase in top cele mai periculoase animale salbatice este ocupat de rinocer. Rinocerii sunt responsabili de pana la 14 decese anual. Ei sunt animale care ataca si pot face victime datorita greutatii lor care poate ajunge pana la 4 tone. De asemenea rinocerii ating viteze destul de mari, de pana la 30 km/h.
Insa in majoritatea cazurilor in care un om se intalneste cu un rinocer, acesta din urma il va lasa in pace, daca omul nu face ceva sa il sperie. Rinocerii nu vad foarte bine, tocmai de aceea ei sunt foarte tentati sa considere orice intrus ca periculos.
Hipopotam
Locul cinci in top cele mai periculoase animale salbatice este ocupat de hipopotam. Numarul deceselor provocate de hipopotami ajunge la 150 pe an. Hipopotamii sunt animale care ating greutati de 5 tone si lungimi de 3,5 metri. Desi par lenesi si inceti, nu sunt nici pe departe asa, putand alerga cu pana la 35 km/h.
In majoritatea cazurilor nu ataca, insa daca isi simt teritoriul incalcat sau mai rau in cazul in care au in grija pui, atunci prezenta dumneavoastra acolo e egala cu moartea, caci nu vor ezita sa va omoare si nu va dura mai mult de 5 secunde sa o faca.
Bivolul african
Locul patru in top cele mai periculoase animale salbatice este ocupat de bivolul african. Bivolul african este responsabil de 200 de decese anuale. Ei nu ataca de placere, insa vad in om un pradator si se apara. Cel mai bine ar fi sa va feriti.
Elefant
Locul trei in topul nostru este ocupat de elefant. Elefantul este responsabil de 500 de decese anual. Desi sunt descrisi ca animale simpatice si prietenoase, adevarul este ca sunt animale instabile care au ucis pana si ingrijitori de la gradina zoologica cu care au lucrat ani de zile. Avand in vedere ca un elefant ajunge la greutati de pana la 6 tone si are fildesi uriasi, cel mai bine este sa incercati sa gasiti un copac inalt in care va puteti urca in cazul in care animalul pare ca vrea sa va atace.
Felinele mari
Locul doi este ocupat de felinele mari. Fie ele tigri sau lei, sunt la fel de periculoase. Felinele mari sunt responsabile de 800 de decese anual. Nu ataca omul decat daca le este foame. Cel mai bine este sa nu fugiti ci sa priviti animalul in ochi sau daca aveti o haina sa o desfaceti pentru a parea mai mari. Cei mai agresivi sunt tigrii si leii batrani, in fata carora nu aveti nici o scapare daca nu aveti la indemana o arma cu care sa ii omorati.
Sobolan
Locul unu ii apartine sobolanului. Sobolanul omoara zeci de mii de oameni anual pentru ca transmite pana la 20 de boli letale prin muscatura sa.
Desi se spune ca omul este singurul animal care vaneaza de placere, multe dintre animalele salbatice sunt imprevizibile si nu se poate spune cu acuratete de ce ucid atatia oameni anual. Mintea animalelor salbatice nu poate fi controlata, iar cei care au un astfel de animal drept companie isi asuma cel mai mare risc, pentru ca desi este satul, animalul poate considera ca il amenintati sau va poate omori doar din placere, nimeni nu poate sti cu exactitate.
De ce sunt animalele sălbatice imprevizibile?
Animalele sălbatice, spre deosebire de cele domestice, sunt influențate de o combinație complexă de factori, de la instinctul de supraviețuire până la protejarea teritoriului și a puilor. De multe ori, comportamentul lor poate părea imprevizibil pentru om, deoarece reacționează rapid la stimuli care le amenință siguranța.
Un elefant, de exemplu, care în mod normal este pașnic, poate deveni extrem de periculos dacă se simte provocat sau încolțit. Felinele mari, cum ar fi leii sau tigrii, deși nu vânează frecvent oameni, devin prădători mortali atunci când sunt înfometați sau se simt în pericol. Este important de menționat că multe dintre aceste animale atacă pentru a se apăra sau din necesitatea de a-și asigura hrana.