Centrifuga pentru miere (extractorul) este un utilaj cu ajutorul caruia mierea este extrasa din faguri, in conditii care sa asigure pastrarea integrala a valorii produsului obtinut. Metodele moderne de amenajare a stupului si mijloacele de valorificare a produselor apicole inseamna nu numai o eficienta crescuta, in beneficiul apicultorului, dar si un gest de respect fata de acest  miracol, care este munca albinelor. In medie, fiecare albina, la un drum, transporta 0,025 grame de nectar, iar pentru adunarea unui gram sunt vizitate aproximativ 8 000 de flori. Pentru a se obtine un kilogram de miere, albinele aduna polenul din peste cinci milioane de flori, parcurgand in jur de 40 000 de kilometri.

Centrifuga pentru miere rotativa
Centrifuga pentru miere rotativa sursa: lsebees.wordpress.com/2014/08/22/you-spin-me-round-honey-edition/

Desi omul a descoperit mierea, pe care a folosit-o ca hrana, de peste 12 000 de ani, cresterea albinelor in stupi, in spatii in care viata micilor vietuitoare sa fie protejata, chiar si atunci cand este recoltata mierea, a aparut mult mai tarziu, in secolul al XVII-lea. Se pare ca primii care s-au gandit sa confectioneze rame mobile, pentru faguri, au fost calugarii greci din Attica, regiune din sudul Peninsulei Balcanice, care au avut ideea sa sprijine pe marginea stupului, in forma de cos, niste stinghii subtiri, care se puteau desprinde, dupa ce albinele construiau fagurii si ii umpleau cu miere. Abia in secolul al XIX-lea, sistemul ramelor detasabile a fost pus la punct de catre  Lorenzo Langstroth, un reverend din Philadelphia, care a si brevetat inventia. Aproximativ in aceeasi perioada au fost conceputi si fagurii artificiali, mai rezistenti in procesul centrifugarii.

In prezent, cresterea albinelor este o ramura importanta a agriculturii, care se face dupa metode bine puse la punct, menite sa faciliteze obtinerea mierii de cea mai buna calitate, dar si a altor produse – polenul, propolisul, laptisorul de matca – in conditii optime.

Extractia de miere
Extractia de miere sursa: videoblocks.com/video/honey-extraction-with-honey-centrifuge-honey-dipper-sbx7wcfdzjdo1vt4g

La momentul recoltatului mierii, inainte de punerea in functiune a extractorului, trebuie respectate cateva reguli elementare:

  • Pentru recoltat se va alege o zi insorita, pentru a evita ca toate albinele sa se afle in stup, deranjandu-le, astfel, cat mai putin, si pentru a nu creste umiditatea mierii (nu mai mult de 18-20%), chiar daca exista, astazi, aparate care permit masurarea si dezumidificarea produsului, dar numai in conditiile extragerii in cantitati mari. Altfel, umiditatea poate fi diminuata prin crearea unor curenti de aer cald, in incaperea in care se afla fagurii cu miere.
  • Se vor respecta strict regulile de igiena (halat, masca), iar afumatorul este de mare folos, pentru a indeparta albinele de pe suprafata ramelor.
  • Se va recolta mierea numai de pe ramele care sunt cel putin pe trei sferturi umplute, fara a se umbla la cele cu puiet, esentiale pentru dezvoltarea respectivei familii de albine. Fagurii din care se va extrage mierea sunt, in general,  uniformi si au o culoare mai inchisa.
  • Transportul ramelor de la stup, la locul extractiei, se va face in ladite speciale sau intr-un stup gol si curat, iar inainte de extragere fagurii trebuie tinuti intr-o incapere cu temperatura mai ridicata, care sa favorizeze centrifugarea.

Centrifuga pentru miere se amplaseaza intr-un spatiu inchis, curat, unde se pregatesc si fagurii, care se descapacesc, cu un cutit special, incalzit in apa. Ramele se asaza ulterior in rotorul masinii de centrifugare, cele mai multe avand lacasuri pentru trei – patru rame. Centrifuga pentru miere, cu sistem tangential, este facuta, de regula, din inox, si este prevazuta cu angrenaj elicoidal, cu teava de scurgere si cu capac. Manivela centrifugii se roteste la inceput mai incet, apoi turatia trebuie crescuta pana la aproximativ 200 de ture/minut, pana se extrage mierea de pe o parte a fagurilor, dupa care ramele se intorc cu cealalta fata si operatia se repeta. Fagurii goliti se reintroduc in stup, unde vor fi curatati de albine. O sita fixata la locul de scurgere a mierii din centrifuga de miere, in alt vas, special pregatit, va retine diversele impuritati, dupa care mierea trebuie lasata sa se limpezeasca.

Aparate moderne pentru extractia de miere
Aparate moderne pentru extractia de miere sursa: nisalashop.eu/Digital-Self-turn-honey-extractor-6-honeycomb-BN-British-National-DNM-Zander-Langstroth

Exista, in comert, diverse tipuri de centrifuga pentru miere: centrifuga mica, cu trei – patru rame, cu actionare manuala, centrifuga actionata de motor, cu aproximativ 400 rotatii/minut, centrifuga tangentiala, electrica, centrifuga cu casete mobile pentru rame, care poate fi reglata automat, in timpul functionarii, recomandata pentru productiile medii si mari, centrifuga reversibila, automata, in care ramele nu trebuie intoarse, pentru extragerea mierii pe ambele parti, centrifuga radiala, profesionista, cu programare etc., cu preturi  de la 500-600 lei, pana la 5000 – 6000 lei, in functie de performanta.

In prezent, Romania inca se afla pe un loc fruntas, in Europa, in privinta productiei de miere, un domeniu cu un mare potential (in special, in zona agriculturii ecologice), dar insuficient exploatat. Multi specialisti considera ca apicultura este afacerea anului 2013. Pentru accesarea fondurilor europene, in 2013, pentru apicultura, mai multe informatii se pot obtine la adresa: http://www.finantare.ro/subventie-59-programul-national-apicol-2011-_-2013.html.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.