Situată pe Dealul Monumentului (colnicul Horea), în partea de est a municipiului Tulcea, Cetatea Aegyssus datează din secolul al IV-lea î.Hr, potrivit descoperirilor arheologice din zonă. Numele său este de origine celtică şi se pare că provine de la întemeietorul legendar Caspios Aegisos, denumire menţionată şi de Ovidiu în scrisorile sale.

Datorită poziţionării strategice pe malul Dunării, de-a lungul vremii, cetatea a reprezentat un important punct militar şi comercial al regiunii, în situl arheologic de aici fiind descoperite obiecte din ceramică de origine getică şi greacă (secolul I î.Hr.), precum şi monede bizantine, tătărăşti, veneţiene, sârbeşti, bulgăreşti şi otomane.

Cetatea Aegyssus1

Cetatea a fost cucerită de romani în urma luptelor din anii 12-13, care au reconstruit-o şi au reorganizat-o, păstrându-i însă statutul de fortăreaţă militară. Aegyssus a făcut parte din limes-ul dunărean începând cu secolul al II-lea, iar un veac mai târziu devine sediu militar şi apoi, în secolul al VI-lea, reşedinţă episcopală.

Conform unor atestări din secolul al XVII-lea, cetatea avea un plan poligonal, fiind prevăzută cu 7 turnuri în formă de potcoavă şi avea rolul de a controla traficul fluvial spre şi dinspre Marea Neagră. În secolul al XI-lea, cetatea este distrusă aproape în totalitate, iar aşezarea se mută la poalele fortificaţiei. Ulterior, aceasta a fost refăcută, fiind locuită pe toată perioada stăpânirii otomane.

Citește și:  Castrul roman Potaissa: Obiective turistice Cluj

Cetatea Aegyssus11

În prezent, în apropierea cetăţii Aegyssus se află Muzeul de Istorie şi Arheologie, care adăposteşte în cadrul expoziţiei permanente o parte din materialele arheologice descoperite în timpul cercetărilor organizate aici în a doua jumătate a secolului al XX-lea. În vecinătatea acestuia, pe culmea dealului, se înalţă monumentul Independenţei, ridicat în perioada 1879-1899 în cinstea eroilor Războiului de Independenţă.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.