Cetatea dacică Luncani – Piatra Roșie este inclusă pe lista patrimoniului mondial UNESCO și este situată în satul Luncani, comuna Bosord, judeţul Hunedoara. Numele de “Piatra Rosie” își are originea în faptul că zidurile ei au fost construite din piatră roşie, provenită de pe dealul cu acelaşi nume, deşi cele mai multe dintre cetăţile dacice au fost ridicate din calcar alb.
Cetatea dacică Luncani – Piatra Roșie era inclusă în sistemul de fortificaţii din Munţii Orăștiei, având rolul de apărare, dinspre vest, a capitalei Sarmizegetusa Regia. Cu o altitudine de 832 de metri, datează de la sfârşitul secolului 1 î.Hr., având o fortificaţie dublă, pentru a o apăra în caz de atacuri mai dure. Cetatea a fost folosită până în perioada războaielor daco-romane, iar apoi a fost distrusă.
Deși, astăzi, din cetatea dacică Luncani – Piatra Roșie nu au mai rămas decât nişte ruine, săpăturile arheologice au ajutat specialiştii să înfăptuiască un plan al acesteia. Primul zid din dublă fortificaţie a fost şi primul care a fost ridicat. Acesta avea o formă de patrulater şi dimensiuni de 102 x 45 metri.
Era prevăzut cu cinci turnuri interioare, construite din piatră fasonată, legate prin bârne de lemn, fixate în scobiturile sub forma cozii de rândunică. Între primul şi al doilea zid spaţial, erau pământ şi pietre, lucru care se obişnuia în zonă. Pentru a intra în cetate, dacii trebuiau să intre prin turnul din nord-est, pe un drum cu o lăţime de trei metri.
Săpăturile făcute de arheologi la cetatea dacică Luncani – Piatra Roșie au scos la suprafață nişte tamburi de piatră, care alcătuiau un sanctuar, dar şi fragmente din câteva clădiri cu mai multe încăperi.
În plus față de acestea, au fost descoperite şi obiecte din ceramică, din bronz, arme şi unelte, dar şi monede din Histria şi Thasos. Printre piesele mai deosebite, se găsește un opaiţ de bronz, un candelabru cu trei braţe, bustul din bronz al unei zeităţi şi fragmente din învelişul din fier al unui scut, cu un bour decorat cu frunze de palmier, în centru.
În prezent, cetatea dacică Luncani – Piatra Roșie este locul preferat al celor care vânează comori, veniți chiar şi din străinătate, cu speranţa că vor găsi ceva care să îi îmbogăţească. Acum vreo 30 de ani, un localnic a găsit, sub propria-i casă, un săculeţ din piele cu 277 de monede diferite, din argint.
Chiar dacă monedele au fost donate Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva, zvonul îi acesta aduce aici pe mulți care visează ca, într-o zi, istoria să se repete. Din nefericire, în cazul în care poliția depistează că au asupra lor detectoare de metal, sunt arestaţi, deoarece acest lucru este ilegal la noi în ţară.
Situl a fost un punct strategic important, oferind apărare împotriva invaziilor și un loc de observație excelent. Cercetările arheologice au scos la iveală numeroase artefacte care ilustrează viața cotidiană, dar și complexitatea relațiilor comerciale și politice ale dacilor cu alte culturi ale timpului.
Pe lângă valoarea sa istorică, cetatea este și un punct de atracție pentru turismul cultural și istoric, atrăgând vizitatori din întreaga lume interesați să descopere secretele și frumusețea acestei fortificații străvechi.