Fiind o tara frumoasa, plina de locuri minunate si de obiective turistice valoroase, Romania ofera turistilor posibilitatea de a realiza excursii de neuitat. Datorita marilor conducatori ai tarii noastre, care ne-au lasat mostenire monumente si edificii in intreaga tara. Putem face o excursie spirituala, in care sa ne bucuram de locurile unde au avut loc glorioasele fapte ale istoriei neamului nostru. Prin urmare, putem alege ca destinatie cetatile medievale romanesti.

Cetatea de Scaun a Sucevei
Cetatea de Scaun a Sucevei

Prima cetate medievala pe care o vom vizita se afla la marginea Sucevei si este Cetatea de Scaun a Sucevei, construita la sfarsitul secolului al XIV-lea, de catre domnitorul Petru I Musat. Dupa o lunga istorie, in care a fost fortificata de catre Stefan cel Mare in secolul al XV-lea, si distrusa in anul 1675 de catre Dumitrascu Cantacuzino, cetatea se afla acum in ruine. Cu toate acestea, ea inca mai poate fi vizitata, putandu-se vedea zidurile fortificatiei, turla unei capele, sau stejarii lui Stefan cel Mari, care au ramas inca vii, in amintirea domnitorului lor. Cetatea este acum un simbol al Sucevei si al vietii medievale.

Cetatea Neamt
Cetatea Neamt

De la Suceava, daca coborati catre Targul Neamt, veti descoperi Cetatea Neamt, situata la marginea orasului Targu Neamt, si pozitionata strategic, aproape de varful cel mai inalt al Culmii Plesului. Aceasta dateaza de pe vremea lui Petru I Musat, iar in perioada 2007-2009 a fost reabilitata si face parte din Lista monumentelor istorice ale judetului Neamt. Datorita istoriei bogate pe care o detine acest monument istoric, fiind mentionat in multe opere istorice, reprezinta o atractie deosebita pentru turisti, fiind una dintre cele mai importante constructii din perioada medievala. Evenimentele prin care a trecut cetatea aceasta sunt numeroase, printre ele numarandu-se rezistenta, din anul 1476, in fata asediului lui Mohamed al II-lea, din timpul lui Stefan cel Mare, urmand apoi sa fie transformata in manastire de catre Vasile Lupu in anul 1764 si distrusa partial un an mai traziu de catre Dumitrascu Cantacuzino. Cu toate acestea, in anul 1691, rezista, aparata doar de un numar mic de soldati, asediului armatei polone.

In anul 1717, Mihai Racovita ordoana distrugerea acestei cetati, motiv pentru care nu mai reprezinta un punct militar important, insa acum este pentru noi una dintre cele mai importante monumente, dintre cetatile medievale romanesti, o dovada a eroismului poporului nostru. Vizitatorilor li se ofera prilejul sa vada sali ale cetatii, alaturi de vechea capela, bucataria, monetaria sau dormitoarele, toate acestea pentru a ne cunoaste mai bine istoria neamului si a ne apropia de vremurile indepartate de atunci.

Cetatea Enisala
Cetatea Enisala

In Dobrogea se afla Cetatea Enisala sau Heracleea, o constructie genoveza care dateaza de acum 700 de ani, de o frumustete unica, situata pe un deal calcaros. Se afla la o inaltime superioara locurilor din jur, ceea ce face posibila o priveliste superba asupra imprejurimilor. Turnul cetatii, in care nu se poate urca, ii da o frumusete speciala cladirii, iar incaperile micute, depozitele sau camerele de supraveghere merita vizitate, pentru ca va fi o experienta de neuitat.

Cetatea Poenari
Cetatea Poenari

Daca parasim Dobrogea si mergem in Muntenia, mai exact in judetul Arges, vom descoperi Cetatea Poenari, la 30 de km distanta de Curtea de Arges, aflata in apropierea barajului Vidraru. A fost construita ca o fortareata, cu rol de protejare impotriva otomanilor, fiind renumita deoarece a fost a doua resedinta a lui Vlad Tepes. Desi acum cetatea se afla in ruine, aceasta poate fi vizitata, prin existenta celor 1480 de trepte din beton, care trebuie urcate pentru a ajunge la ea. Treptele acestea se afla printre copacii unei paduri de fagi, iar odata ajunsi in capatul lor, va intampina o casuta construita in stil argesean,Cetatea Sighisoara. In interiorul acestei casute vi se prezinta magia vietii medievale, prin expozitia ce poarta numele cetatii, unde veti putea observa si ruinele cetatii, dar si o prezentare a istoriei cetatii medievale.

Pe langa aceasta minunatie de cetate, care este construita intr-un mod spectaculos, printr-o tehnica bizantina veche, direct pe o stanca abrupta, vi se arata un peisaj deosebit de frumos, pe care cu siguranta nu il veti uita. Dincolo de peisajul unic, in care va puteti bucura de barajul Vidraru si de muntii Fagarasului, ramane reprezentativa si legenda, conform careia la constructia cetatii au participat boierii care au fost infractori in acea perioada.

In Banat, doua dintre cele cetatile medievale romanesti pe care le puteti vizita sunt Cetatea de Piatra de la Siria si Cetatea de la Carasova. Prima cetate, de la Siria, construita in anul 1331, a fost resedinta regala. Din marturiile celor care au urcat la aceasta cetate si au admirat intregul tinut din turnul cetatii, putem intelege ca este unul din locurile care merita vizitate, in special primavara, atunci cand infloreste liliacul, deoarece padurea care inconjoara cetatea este plina de lilieci. Cat despre Cetatea de la Carasova, atestata documentar in anul 1333, si aceasta ne ofera o priveliste de vis, datorita pozitiei favorabile, fiind situate in judetul Caras-Severin, la intrarea in Cheile Carasului.

Cetatea Rasnov
Cetatea Rasnov

Transilvania, pozitionata in inima Romaniei, este un tinut bogat in monumente istorice si ne ofera Cetatea Rasnov, din judetul Brasov, mentionata istoric pentru prima data in anul 1335. Mai este numita si Cetatea taraneasca pentru ca a fost construita de catre locuitorii din Rasnov, cu scopul de a se apara de turci si tatari. Astazi este una dintre cele mai bune cetati ale Transilvaniei, deoarece trecerea timpului nu a afectat-o, ea fiind insa si restaurata. Cei interesati sa o viziteze vor fi fascinati de muzeul de arta feudal, aflat in interiorul cetatii, unde pot vedea armuri, arme, obiecte si porturi specifice acelei epoci. Totodata, este un loc ideal pentru a achizitiona suveniruri, care vor ramane ca o amintire vie a acestui loc bogat in istorie si traditie.

Cetatea Devei
Cetatea Devei

Daca ramanem tot in Transilvania, vom descoperi o alta cetate, aflata in ruine, si anume Cetatea Devei, construita pe un deal din orasul Deva. Aceasta dateaza din anul 1269, iar in anul 1849, in urma unor explozii care au avut loc, a fost extrem de afectata, care insa se mai poate vizita si reprezinta un punct turistic de mare interes. Accesul la cetate se poate face pe jos sau cu telecabina. Din ruinele cetatii se pot distinge peretii inalti, impunatori, camera de garda, sau palatal nobiliar, aflat in centru. Prin istoria pe care o detine, dar si valoarea ruinelor si a locului pe care este asezata, cetatea Deva ramane un loc de exceptie, din categoria cetatilor medievale romanesti.

Cetatea Sighisoara
Cetatea Sighisoara

Aproape in centrul Romaniei, in judetul Mures, se afla ultima cetate pe care o vom prezenta, Cetatea Sighisoara, construita in anul 1280. Aceasta cetate este reprezentativa pentru cetatile medievale romanesti, iar orasul din care face parte, Sighisoara, este considerat un oras-monument, fiind protejat de UNESCO, din anul 1999 si inclus pe lista patrimoniului mondial. Din cele 14 turnuri care au fost ridicate, fiecare turn corespunzand breslei care l-a ridicat, au ramas 9 turnuri pe care inca le puteti vedea, in frunte cu Turnul cu Ceas, care reprezinta si simbolul orasului. Turnul acesta are un numar de 5 nivele, iar din anul 1889 in acesta se gaseste Muzeul de Istorie al orasului.

Incheind cu Cetatea Sighisoara mica excursie printre cetatile medievale, toate regiunile tarii noastre se pot lauda cu puncte turistice deosebite, care merita descoperite, cele mentionate mai sus fiind o parte din minunatiile Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.