Cheile Galbenului se găsesc în nord-estul judeţului Gorj, la aproximativ trei kilometri de Baia de Fier. Turiştii care ajung în această zonă, Parâng-Olteț, vizitează şi Peştera Muierilor, un obiectiv turistic foarte popular.

Cheile Galbenului s-au format prin eroziune, râul Galbenul fiind cel care a săpat în Munţii Parâng şi a dat naştere acestui peisaj spectaculos. Râul Galbenul are trei izvoare, care se află chiar subTransalpina, cea mai înaltă şosea din România. Apele râului au reuşit să sape pereţii abrupţi ai muntelui, datorită unei fisuri în peretele calcaros, care s-a lărgit cu timpul. După mai multă vreme, timp în care apa a acţionat asupra calcarului şi a lărgit albia, peştera s-a format pe peretele drept. Formarea cheilor este datorată şi fenomenului de glaciaţiune, adică răcirilor pământului.

Cheile Galbenului au o lungime de doi kilometri şi nu sunt foarte înguste. Cu toate acestea, pereţii abrupţi le fac să fie spectaculoase. Mai mult, la baza acestor pereţi s-au format grohotişuri, adică aliniamente imense de pietre. Turiştii care ajung aici vin şi pentru alpinism, deoarece pereţii sunt potriviţi pentru astfel de activităţi şi există nu mai puţin de 50 de trasee de escaladă şi alpinism care au fost omologate, aşa că se poate spune că e un mic paradis pentru adepţii acestor sporturi. De asemenea, cheile sunt incluse în câteva trasee montane inedite.

Citește și:  Fosta Scoala din Cernavoda : Obiective turistice Constanţa

cheile-galbenului.jpg

Totodată, Cheile Galbenului impresionează prin alternanța formelor carstice, caracterizate prin deschideri largi. Cei care vor să stea câteva zile în această zonă pitorească pot să se cazeze la Cabana Peştera Muierilor care dispune şi de un restaurant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.