Home Invenții & Descoperiri Cine a inventat aparatul de fotografiat?

Cine a inventat aparatul de fotografiat?

0
Aparat de fotografiat din secolul al XIX-lea, Foto: en.wikipedia.org

Cuvantul “fotografie” este format din prefixul grecesc “photo”, care inseamna “lumina” si “graphie” – scriere/ desen, semnificand, asadar, a obtine o imagine cu ajutorul luminii. Pana a se ajunge la aparatul de fotografiat, intr-o alcatuire apropiata de cea din zilele noastre, au fost parcurse mai multe etape, in care s-a imbunatatit continuu tehnologia.

In Antichitate, Aristotel a explicat principiul camerei obscure:  daca lumina patrunde printr-un spatiu foarte mic, intr-o cutie intunecata, pe peretele opus orificiului se formeaza o imagine rasturnata a obiectului din fata cutiei respective. In secolul al XIII-lea, englezul Roger Baconc, cel care a promovat metoda experimentala in stiinte, a construit prima camera obscura, prin care putea fi privit soarele.

Roger Baconc – cercetator in domeniul opticii

Cercetarile sale in domeniul opticii stau la baza unor inventii precum telescopul, luneta, microscopul. Venetianul Daniele Barbaro, trei sute de ani mai tarziu, a atasat camerei lui Bacon o lentila, cu ajutorul careia a obtinut imagini mult mai clare. In lucrarea sa, “Practica perspectivei” (La pratica della perspettiva), se gaseste cea mai veche descriere a unei camere obscure (Aristotel descrisese doar principiul), un fel de “stramos” foarte indepartat al aparatelor de fotografiat.

Louis Jacques Mande Daguerre, Foto: en.wikipedia.org
Louis Jacques Mande Daguerre, Foto: en.wikipedia.org

Louis Jacques Mande Daguerre, artist si decorator francez, considerat a fi unul dintre inventatorii fotografiei, in prima jumatate a secolului al XIX-lea, a inventat un procedeu fotografic, numit “daghereotip” (daguerreotype), capabil sa redea o imagine, cu ajutorul unei suprafete de cupru, peste care se aseza un strat de argint, lucios. Aceasta placa, expusa la lumina si la vapori de iod, facea ca iodul sa se combine cu argintul, producandu-se iodura de argint fotosensibila.

Prin urmare, o asemenea placa, expusa la lumina, timp de 20-30 de minute, putea sa inregistreze o imagine si sa o conserve, in timp ce alte procedee folosite pana la acea data faceau ca imaginea sa se pastreze pentru putin timp. Tehnica nu ii apartine in intregime lui Daguerre, ci este o imbunatatire a unei idei a colaboratorului sau, Joseph Nicephore Niepce, cel care, in 1827, a realizat prima fotografie. Niepce se stinge insa din viata in 1933 si cercetarile sale sunt duse mai departe de Daguerre. Procedeul a fost brevetat de Academia Franceza, in 1839, subintitulat “un dar facut lumii”.

Alexander Wolcott – inventeaza propriul aparat de fotografiat

Un an mai tarziu, Alexander Wolcott confectioneaza propriul aparat de fotografiat, cu o durata de expunere mult mai mica decat jumatatea de ora a “daghereotipului”. Cam in aceeasi epoca, Fox Talbot, om de stiinta britanic, breveteaza un “calotype”, care ii permitea sa obtina un “negativ”, adica imagine cu luminozitate inversa fata de original. Aparatul sau de fotografiat, caruia i se spunea, din pricina formei, “cursa de soareci”, avea aproximativ  6 centimetri latime. Cand se apasa pe declansator, se deschidea un obturator, lumina patrundea prin obiectiv, traversa diafragma si impresiona filmul.

Pentru a pregati suportul fotosensibil care servea drept negativ, se introducea, in camera obscura, o hartie in solutie de nitrat de argint. Dupa ce se usca era pusa in iodura de potasiu. Hartia era spalata apoi cu apa si uscata, la intuneric. Hartia care servea pentru “pozitiv” era tratata cu o solutie cu sare de bucatarie si cu nitrat de argint. Hartia “negativ” se aplica peste “pozitiv”, erau tinute un timp intr-un cadru, sub presiune, apoi expuse la lumina, cu negativul deasupra, pana cand imaginea prindea contur pe cealalta hartie. Ca fixator se folosea, initial, bromura de potasiu, inlocuita, ulterior, de hiposulfitul de sodiu.

La sfarsitul secolului al XIX-lea, a fost fabricat, la Chicago, pentru o societate feroviara, cel mai mare aparat de fotografiat din toate timpurile. Avea patru metri lungime, cantarea 700 de filograme si era nevoie de 15 oameni ca sa poata fi manevrat. In 1900, a primit Marele Premiu, la Expozitia universala de la Paris, unde au mai fost expuse: un model de “trotuar” rulant (cu titlul “Strada viitorului”), cu o lungime de 3,5 kilometri, care inconjura expozitia, o fantana luminoasa (cu electricitate), pentru decorul nocturn, filmele fratilor Lumiere etc.

Portretul lui Andre Adophe Eugene Disderi, Foto: en.wikipedia.org

Tot in secolul al XIX-lea, Andre Adophe Eugene Disderi a perfectionat un aparat de fotografiat, astfel incat sa micsoreze costul fotografiilor. In 1859, chiar Napoleon III, primul presedinte al Republicii Franceze, cu putin inainte de o calatorie in Italia, s-a oprit la Disderi, pentru a se fotografia. Vestea s-a raspandit rapid, in intreg Parisul, si urmarea a fost ca nenumarate studiouri foto s-au deschis in capitala Frantei, iar Disderi a fost recunoscut ca fotograf oficial al Curtii.

“Brownie” este numele unei lungi serii de aparate de fotografiat, produsa de firma americana Kodak. Primul Brownie a aparut in 1908, era un model foarte simplu, format dintr-o cutie de carton si costa 10 dolari. Numele era inspirat de cuvantul “brownies”, niste spiridusi din folclorul scotian, foarte populari datorita benzilor desenate ale canadianului Palmer Cox.

Incepand cu 1914, Oskar Barnack, inventator si fotograf german, pune la punct, pentru firma Leica (Leitz camera), specializata in aparate optice (firma care functioneaza si astazi), un aparat de fotografiat, la care adapteaza filmul de 35 de milimetri (utilizat in cinema), la fotografie. Este unul dintre primii fotografi care a realizat reportaje, in imagini, despre relatia dintre om si mediul inconjurator. In 1920, el este autorul primului reportaj cu un film de 35 de milimetri, despre zona Wetzlar (Germania), unde se afla o resedinta a scriitorului Goethe si unde s-a nascut firma Leica.

In 1928, iese pe piata de profil aparatul de fotografiat Rolleiflex, al firmei germane Rollei GmbH, cu obiectiv dublu, performant, folosit ani la rand, de fotoreporteri, pentru calitatea fotografiilor.

Minox este un aparat de fotografiat de lux, conceput in anii ’30, de inginerul Walter Zapp, pentru firma VEF (  Valsts Elektrotehniskā Fabrika). Este un aparat de mici dimensiuni, cu o excelenta caliate a imaginilor. Filmul de 9,2 milimetri avea 50 de pozitii.

Primul aparat foto Polaroid

Aparat de fotografiat Polaroid, Foto: justabovethestars.blogspot.com

Primul aparat de fotografiat Polaroid, cu fotografii obtinute instantaneu, a fost conceput in 1948, de americanul Edwin H. Land. La inceput monocromatic, Polaroidul a putut fotografia color, in versiunea 1963.

Nikon F a fost lansat in 1959, de firma japoneza Nikon. Este un aparat de fotografiat mecanic, foarte bun si foarte rezistent, fara baterii, singurul inconvenient fiind demontarea partii inferioare si a celei din spate, la incarcarea filmului.

Aparatele de fotografiat Hasselblad, produse de firma suedeza cu acelasi nume, au devenit foarte cunoscute si prin faptul ca au fost folosite de NASA, in timpul misiunii Apolo 11, pentru a fotografia peisajul selenar.

Primul aparat de fotografiat digital

Aparat de fotografiat digital Kodak, Foto: commons.wikimedia.org

Primul aparat de fotografiat digital a fost fabricat in 1990, de Kodak, in mai putin de zece ani, acest produs devenind unul de serie (desi, la inceput, din cauza pretului foarte ridicat, era folosit doar in jurnalism). Daca cel mai mare aparat foto a fost realizat in urma cu o suta de ani, in prezent, cei pasionati de fotografie au la dispozitie si cel mai mic aparat de fotografiat creat vreodata – 26 mmX26 mmX28 mm, cu card de memorie inclus, cu o foarte buna rezolutie, compatibil cu Windows 7. Astazi, aparate cu film se mai folosesc numai de catre artistii-fotografi sau de catre profesionistii care inca mai stiu sa aprecieze parfumul vremurilor de altadata.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version