Daca “stramosul” PC-ului de astazi a fost inventat in anii ’30-’40 ai secolului trecut, mouse-ul pentru computer a aparut cu aproximativ douazeci de ani mai tarziu. In 1963, Douglas Engelbart, cercetator la Stanford Research Institute (SRI), din California, dezvolta un dispozitiv, care avea rolul de a introduce, pe monitor, comenzi ale calculatorului, inventie pe care o imbunatateste treptat, pana in 1968, cand o prezinta ca “indicator de pozitionare X-Y, pentru un sistem cu ecran”. Proba modului de functionare a mouse-ului pentru computer s-a facut pe ceea ce Engelbart a numit “The Mother of All Demos” (“Mama tuturor demonstratiilor”), in cadrul unei Conferinte de la San Francisco, in fata unui public de peste o mie de informaticieni profesionisti.

prototipul de mouse al lui Douglas Engelbart
prototipul de mouse al lui Douglas Engelbart

Cu aceeasi ocazie, inventatorul american, impreuna cu echipa sa, dispersata geografic, a mai prezentat conceptul de teleconferinta, de videoconferinta (care permitea vizualizarea si comunicarea cu interlocutorul aflat la distanta), “desktop environment” (un ansamblu de programe gratie carora calculatorul sa fie utilizat, printr-o interfata grafica, pentru executarea unor actiuni specifice unui birou), e-mail (posta electronica) si sistemul hypertext, a carui principala aplicatie a devenit, 22 de ani mai tarziu, World Wide Web (WWW) – pus la punct, in 1990, de catre Berners-Lee, cercetator la CERN (European Organization for Nuclear Research). Chiar daca inventiile lui Douglas Engelbart doar deschideau calea pentru spectaculosul domeniu al informaticii, cercetatorul american a fost, cu adevarat, o minte stralucita si vizionara. La cativa ani de la Conferinta din San Francisco, Stanford Research Institute a vandut patentul mouse-ului pentru computer Companiei Apple, pentru suma de 40 000 de dolari.

Modelul de mouse al lui Engelbart, care functiona cu doua rotite dintate, montate perpendicular, a fost dezvoltat de William English, angajat la firma Xerox, care a adaugat rotilor, o bila, permitand miscari in toate directiile, acest mouse fiind folosit, pentru prima data, in 1973, la Xerox Alto, unul dintre primele modele de PC, cu ecran si interfata grafica.

In 1979, Jean-Daniel Nicoud, informatician elvetian, profesor la Universitatea tehnica din Lausanne, amelioreaza functionarea mouse-ului, brevetand modelul Depraz, care va fi produs de firma Logitech. Miscarea bilei pe o suprafata plana coordona deplasarea cursorului pe monitor. Ulterior, mouse-ul cu bila, al carui principal punct slab era ca aduna praful de pe suprafata pe care se deplasa, necesitand curatire regulata, a fost inlocuit de cel optic. Initial, mouse-ul optic avea nevoie de un mousepad special, ulterior integrandu-se in dispozitiv un senzor de imagine si un LED cu lumina rosie, pentru inlaturarea conditionarii de mousepad. In 2004, Logitech si Agilent Technologies au lansat pe piata mouse-ul laser, mult mai sensibil la captarea imaginii. Cinci ani mai tarziu, Compania Apple a realizat “Magic Mouse”, tactil, imobil, care reactioneaza doar la miscarile degetelor.

Diferite modele de mouse-uri de la Apple
Diferite modele de mouse-uri de la Apple

La ora actuala, s-au inventat nenumarate sisteme care sa ghideze actiunile de pe monitor: ecran tactil, bila de comanda (Trackball) – model imbunatatit al celui din anii ’70 – folosita, mai ales, in domeniul militar, pentru monitoarele radar si pentru Computer-aided Design (CAD – Proiectarea asistată de calculator), in arhitectura, geodezie, inginerie, pentru desenare si proiectare, joystick-ul cu sistem analogic (pentru jocurile video sau pentru simulatoarele de zbor, militare sau civile), creioanele optice, concepute si livrate pentru calculatoarele Thomson (si care nu pot fi utilizate, de exemplu, pe un monitor LCD), trackpoint (lansat in 1987, de IBM) – un fel de joystick in miniatura, integrat in mijlocul tastaturii computerului, sensibil la apasare si inclinare, pe care utilizatorul il poate actiona cu degetul, pentru a misca, pe monitor, cursorul.

Citește și:  Electricitatea - o descoperire epocala

Spre deosebire de mouse-ul pentru computer, un trackpoint, dupa cum au subliniat unele studii aparute in reviste de ergonomie, face ca tensiunea din umeri, in timpul folosirii calculatorului, sa fie mai mica, sporind-o insa pe cea din degete si din antebrat. De asemenea, viteza de lucru pare a fi mai mica decat in cazul utilizarii unui touchpad (trackpad), cu care sunt dotate laptopurile si unele PC-uri. Ecranul tactil (touchscreen ) este unul dintre perifericele de intrare/iesire care combina functionalitatea monitorului cu aceea a mouse-ului clasic si, desi pare o inventie de ultima ora, ideea s-a nascut inca din 1953, cand un muzician a creat primul sintetizator electronic cu captor tactil, pentru controlul volumului si al tonalitatii sunetelor instrumentelor.

Mouse-ul standard pentru computer are doua butoane si o rotita, butonul din stanga servind pentru navigatorul web (browser) – afisare text, muzica, video, orice alta aplicatie de pe o pagina www etc. – in timp ce butonul din stanga face posibila afisarea si accesarea unui meniu (copiere, imprimare etc.).

In 2008, Microsoft a lansat tehnologia BlueTrack, pentru a inlocui mouse-ul laser, infrarosu sau cu LED, propunand un model superior, capabil sa functioneze pe orice suprafata (chiar si lucioasa sau divers colorata). Culoarea LED-ului este albastra, pentru ca este mai putin sensibila la praf si furnizeaza imagini cu un contrast si o rezolutie mai mari decat predecesoarele sale.

Mouse modern cu fir
Mouse modern cu fir

Pentru cei care au fobia firelor care se intind prin casa sau pe birou, cea mai buna solutie este mouse-ul fara fir, foarte practic, ergonomic, al carui singur dezavantaj este ca trebuie reincarcat periodic.

Mouse-urile pentru computer Hi-tech sunt cele care au cat mai multe butoane (pentru click dreapta, stanga, buton de navigare, rotita superioara, laterala, indicator de baterie, nisa pentru degetul cel mare, pentru a fi tinut cat mai comod etc). Cele mai cunoscute si performante modele de mouse-uri pentru computer, aflate, in acest moment, pe piata de profil, sunt: mouse-ul Apple Magic Multi-touch, cu tehnologie Bluetooth integrata, care functioneaza prin atingerea oricarui punct de pe suprafata sa, Ergo T555 Laser, cu tehnologie Genius,  Mouse Microsoft ARC, cu tehnologie wireless, Mouse-ul Razer Mamba – Dual mode (Wired si Wireless), trei modele de mouse-uri  ROCCAT, pentru gameri, lansate in septembrie 2012, mouse-ul G600 MMO, de la Logitech etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.