Cercetatorii din Guatemala au anuntat, cu doar cateva saptamani in urma, in iulie 2013, ca au facut o descoperire extraordinara, una care, marturiseau acestia, “nu se intampla decat o data in viata unui arheolog”. Este vorba de o sculptura din timpul civilizatiei maya, veche de 1400 de ani, identificata pe o piramida situata in situl precolumbian de la Holmul, aproape de frontiera dintre Guatemala si Belize, in America Centrala. Este cea mai spectaculoasa dintre toate cele stiute pana in prezent, afirma unul dintre specialisti, o veritabila opera de arta. S-a conservat intr-atat de bine incat pigmentii de culoare ai picturilor sunt inca vizibili.

Civilizatia Maya1

Sculptura facuta in stuc – un amestec de praf de marmura, var si creta – este monumentala, avand opt metri lungime si doi metri inaltime, infatisand trei personaje principale imbracate in haine scumpe, impodobite cu pietre pretioase si cu pene de quetzal ( o pasare frumos colorata, foarte pretuita in zona, devenita simbol in mitologiile autohtone). Cei trei sunt asezati in prelungirea varfurilor unor coline, avand aparenta unor uriasi. O inscriptie aflata sub aceste personaje le dezvaluie identitatea, unul fiind suveranul din Naranjo, un puternic regat situat la sud de Holmul. Se pare ca el a hotarat sa se construiasca aceasta piramida, in anul 590. Alte basoreliefuri ofera detalii despre regiune si despre perioada clasica a civilizatiei maya, una dintre cele mai importante din istoria precolumbiana. Descoperirile nu se opresc aici, pentru ca, intr-una dintre piesele edificiului, s-au gasit urmele unui trup de om, alaturi de care erau asezate o masca funerara din lemn si mai multe vase de ceramica. Dat fiind numarul mare de obiecte prezente in mormant, era vorba, probabil, de un inalt demnitar.

Arheologii carora li se datoreaza acesta descoperire au anuntat ca vor continua cercetarile anul viitor, in speranta gasirii si a altor date si dovezi despre civilizatia maya, una dintre cele mai stralucitoare din istoria umanitatii, cu realizari remarcabile in domeniul scrisului, artei, agriculturii, matematicii, astronomiei etc. In epoca precolumbiana, civilizatia maya s-a dezvoltat pe un teritoriu vast, care corespunde, astazi, Mexicului, Guatemalei, Statului Belize, Honduras si Salvador, si este, alaturi de civilizatia azteca si incasa, una dintre cele mai studiate si surprinzatoare, din toate timpurile.

In 2012, arheologii americani de aceasta data, au descoperit, tot in Guatemala, pe vestigiile unei constructii ingropate in pamant, in jungla, cel mai vechi calendar astronomic mayas. Potrivit acestuia, sfarsitul lumii n-avea sa se produca, asa cum s-a putut constata, dupa ce mass media a exploatat ideea la maximum, in decembrie 2012. Calendarul dateaza din secolul al IX-lea si din felul in care este alcatuit nu reiese nici pe departe o « obsesie » a acestei civilizatii pentru sfarsitul lumii, mai mult, unele calendare mayase trec dincolo de anul 3500, dupa calendarul crestin. De asemenea, inscrisurile de pe glife (ornamentele din piatra, in forma patrata) vin sa contrazica si o alta idee, aceea ca mayasii erau una dintre cele mai pacifiste populatii, aratandu-i in ipostaze razboinice, de cuceritori si dominatori.

Civilizatia Maya11

In iunie 2013, un grup international de arheologi a facut o alta descoperire, in Mexic – o importanta cetate apartinand civilizatiei maya, care se intinde pe 22 de hectare si care a ramas ascunsa timp de secole, in adancul unei paduri. Situl contine si nenumarate constructii de tip piramidal, de pana la 23 de metri inaltime, monumente sculptate si zone in care au fost sate mayase. Identificarea locului a fost posibila gratie fotografiilor din satelit si tehnicilor de stereoscopie. Activitatile de cercetare au fost finantate de National Geographic, din SUA, cat si de societatile Villas, din Austria, si Ars Longa, din Slovenia.

2 COMENTARII

  1. Nu era clar pana acum ca a existat aceasta civilizatie ? Dovezile ulterioare cu ce ne ajuta ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.