Alaturi de unitatile de relief, care ii confera pamantului caracterul unitar, clima din Romania rezulta din influentele care se resimt in absolut toate partile Europei. Aici nu e nici prea frig iarna, ca in rasaritul sau nordul continentului, nici prea cald vara, asa cum este in tinuturile mediteraneene, si nici nu cad prea multe ploi, ca in tarile cu iesire la Oceanul Atlantic. Deci se poate spune ca, in mare parte, clima din Romania este temperat-contintentala de tranzitie; este temperata ca urmare a asezarii tarii noastre in paralela 45° latitudine nordica, in zona temperata a Pamantului, la egala distanta intre ecuator si Polul Nord. Astfel, temperatura medie anuala este de +10°.

Clima Romaniei
Clima Romaniei

Se deosebesc patru anotimpuri, iar vanturile si precipitatiile sunt neregulate. Clima este continentala, datorita pozitiei tarii in mijlocul Europei. Caracteristicile continentale ale climei se manifesta prin deosebiri nuantate de temperatura intre vara si iarna, mai ales in estul, sudul si sud-estul tarii, prin anotimpuri de trecere (primavara si toamna) destul de scurte si prin precipitatii medii anuale mai reduse, adica aproape jumatate din cantitatea medie anuala care cade pe tarmurile vestice ale Europei.

Totodata, clima din Romania este de tranzitie, pentru ca pe teritoriul tarii, influentele continentale din estul si sud-estul continentului se intalnesc cu cele oceanice din vest si nord-vest, dar si cu cele submediteraneene din sud si sud-vest. Si relieful, coroborate cu toate aceste influente, actioneaza asupra climei din Romania. Tara are iesire la Marea Neagra (sud-est), ceea ce inseamna ca si marea influenteaza clima, insa numai pe o zona de 30 de km de-a lungul tarmului. In Romania, exista, de asemenea, si un climat de ariditate, numit de fapt etaj climatic, in special in Moldova, la est de Arges, in Dobrogea, dar si in Campia Romana.

Temperatura medie anuala a tarii este +10°, insa aceasta valoare este diferita, in primul rand, datorita reliefului. De pilda, in tinuturile de campie, media anuala este mai mare, iar in zona dealurilor, mai exact in regiunile muntoase, valorile anuale medii sunt mai coborate, desigur. In acelasi timp, temperatura medie a iernii se invarte in jurul valorii de -2°, iernile fiind, spre exemplu, mult mai friguroase in nordul tarii.

Temperatura medie din timpul verii este in jur de +21°, si aceasta valoare diferentiindu-se de la o regiune la alta – in regiunile muntoase este mai scazuta, pe cand in zonele de campie, mai ridicate. Diferentele dintre temperaturile maxime si minime ne arata, de fapt, caracterul continental moderat in ceea ce priveste clima din Romania. Pana acum, cea mai mica temperatura inregistrata in tara a fost inregistrata la Bod, langa Brasov, si a fost de -38,5°, la 25 ianuarie 1942, pe cand cea mai mare temperatura a fost +44,5° si s-a inregistrat la Ion Sion, langa Braila, la 10 august 1951.

Citește și:  Castelul Bran din Transilvania

Cantitatea medie anuala de precipitatii este de 640 mm, respectiv 640 litri/m², insa, de cele mai multe ori, aceasta cantitate nu este raspandita egal de la o regiune la alta, ci dimpotriva, o serie de factori intervenind aici. Cea mai ploioasa luna este iunie, iar cea mai uscata este februarie. Deci, precipitatiile nu cad uniform pe teritoriul tarii.

Cele mai secetoase zoneIn ceea ce priveste vanturile, in Romania, circulatia aerului este, de asemenea, variata. Iernile sunt cateodata reci, alteori mai blande, pe cand verile uneori calde si implicit secetoase, alteori umede si racoroase. De pilda, in timpul iernii, aerul rece vine dinspre nord-estul continentului, acesta numindu-se aer polar continental sau crivat.

Clima Romaniei in functie de zone
Clima Romaniei in functie de zone sursa: http://lectiidegeografie.blogspot.com/2019/02/clima-romaniei-bac.html

Pe de alta parte, tot in timpul iernii, teritoriul Romaniei poate gazdui si aerul usor tropical, venit din sud-est sau sud-vest, vant numit austru, ce provoaca ceata. Vara predomina vanturile umede din vestul Europei, aparand ploile abundente. In schimb, in lunile iulie si august, aerul tropical uscat aduce caldura inabusitoare si seceta. Chiar si asa, pe langa aceste vanturi, mai exista si cele care au un caracter local, cum ar fi brizele (pe tarmul marii). Spre exemplu, pe versantii de nord, mai exact la inceputul primaverii, bate asa numitul “vantul mare”.

Teoretic, clima din Romania nu presupune secetele prelungite, desi precipitatiile medii anuale nu au aceleasi valori. Cu toate acestea, au existat ani, in ale caror veri, secetele au fost puternice. De pilda, regiunea Dobrogei este cea mai predispusa secetei, estimandu-se ca peste ani, aceasta zona se va transforma intr-un desert. De fapt, deja prezinta caracteristicile specifice zonelor de desert. Si Campia Baraganului este, de altfel, o regiune predispusa secetei, in timpul anului, cazand destul de putine precipitatii.

La fel ca si clima din Romania, si cea din Europa, in mare parte, prezinta caracteristicile unei clime temperate, doar regiunea nordica avand o clima rece.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.