Omul, atat de orgolios din pricina creierului sau sofisticat si a vorbelor (a limbajului articulat) prin care crede ca poate comunica totul, trece cu vederea, de foarte multe ori, comportamentul animalelor, care se dovedeste a fi cel putin la fel de coerent si incarcat de semnificatie. Probabil ca nu vom intelege niciodata pana la capat gesturile de dragoste, de compasiune si total lipsite de “prejudecati” ale unui caine care adopta pui de tigru sau de leu orfani, nici prietenia de nezdruncinat dintre o pisica si un cal sau o maimuta, dintre un urs si un husky, dintre un pui de hipopotam si o testoasa etc. Astfel de intamplari nu pot decat sa ne emotioneze si sa ne faca sa ne gandim daca nu cumva, urcand pe scara evolutiei, omul a platit un pret – acela al “racelii”, al indiferentei, al egoismului, pentru care ratiunea noastra “abila” va gasi intotdeauna o justificare.

Au cainii un al saselea simt?

Spunem, de obicei, ca animalele au instinctele foarte dezvoltate, ca au capacitatea de a anticipa evenimente si de a avertiza omul, in anumite imprejurari. Diverse sondaje au evidentiat, de exemplu, ca doua treimi dintre americani, proprietari de animale, sustin ca animalele lor au un “al saselea simt”, manifestandu-se intr-un anume fel, inaintea unei furtuni, al unei tornade, al unui cutremur, al unei intamplari nefericite din viata stapanului.

Specialistii in comportamentul animalelor au urmarit diferite reactii ale cainilor si au remarcat ca, in general, cand acestia simt ca stapanul lor este in pericol ii stau tot timpul in apropiere, sunt agitati, alearga si se opresc privindu-l in ochi, incearca sa il opreasca,  prin latraturi insistente, daca se indreapta spre un loc periculos etc. Nimeni nu a explicat stiintific si convingator ce este al saselea simt, cei mai multi incercand sa argumenteze ca este vorba, de fapt, de unul dintre celelalte simturi cunoscute, dezvoltat in mai mare masura. Este cert insa ca al saselea simt exista si poate, candva, l-au avut si oamenii, dar l-au pierdut pe scara “evolutiei”.

Catei dormind, Foto: myjin0103.wordpress.com
Catei dormind, Foto: myjin0103.wordpress.com

Pisicile si arta de a bea cu stil

Felul in care pisicile (si toate felinele) beau apa (sau laptele) fara a se murdari si fara a o imprastia in jurul vasului (asa cum fac “prietenii” lor, cainii) nu este numai o curiozitate, ci a constituit obiectul unor observatii stiintifice indelungi. Acest comportament animal “educat” a fost studiat cu ajutorul unor camere de luat vederi, care sa permita reluarea, cu incetinitorul, a miscarilor. S-a ajuns la concluzia ca este vorba de doua forte – gravitatia si inertia – aflate in echilibru ori de cate ori animalele respective fac acest lucru (beau). Cand pisica isi duce varful limbii in lichid, se creeaza un fenomen comparabil cu o unda de soc. La a doua miscare a limbii, prima unda este perturbata si se creeaza o coloana de lichid care este pur si simplu aspirata. Cand imaginile pe camera video au fost analizate in detaliu, s-a constatat  ca, pentru a bea convenabil (o cantitate suficienta, fara mare efort), pisica lipaie de patru ori pe secunda si, la fiecare lipaiala, inghite cam 0,1 mililitri de lichid.

Pisicute, Foto: plus.google.com
Pisicute dormind, Foto: plus.google.com

Un caine care stie 1022 de cuvinte

Omul are capacitatea de a folosi limbajul articulat, dar, in privinta intelegerii, a decodarii mesajelor, comportamentul animalelor ne demostreaza adesea ca sunt cel putin la fel de inteligente ca si noi. Un cainele Collie din SUA (Carolina de Sud), pe nume Chaser, antrenat de doi psihologi specializati in comportamentul animalelor, a invatat sa recunoasca 1022 de obiecte, dupa denumirea lor, fara a gresi vreodata. El are astfel un repertoriu “verbal” comparabil cu al unui copil de trei ani.

Un caine nevazator, ingrijit toata viata de “prietena” sa patrupeda

In Anglia, doi caini care traiesc in Devon sunt nedespartiti, motivul fiind ca Zac, un mic Terrier, si-a pierdut vederea, din cauza unei infectii, cand avea cinci ani. Lilly, catelusa alaturi de care crescuse, a devenit de indata, ghidul sau. Sunt tot timpul impreuna, la joaca, la mancare sau plimbat, Zac folosindu-se de mirosul si de auzul sau foarte ascutite, pentru a o urma pe Lilly, iar acesta il conduce acolo unde Zac vrea sa mearga. Increderea este totala, iar aceasta complicitate il ajuta pe Zac sa duca o viata normala si fericita.

Un caine la cumparaturi, Foto: supercuter.com
Un caine la cumparaturi, Foto: supercuter.com

Un caine la cumparaturi

Se pare ca placerea cumparaturilor nu este o caracteristica exclusiv umana, de vreme ce Deng Deng, cainele unui tanar chinez, nu are alta preocupare mai pasionanta decat sa mearga la cumparaturi singur, in locul stapanului sau. Dupa ce o vreme au facut acest lucru impreuna, tanarul s-a gandit ca ar putea economisi ceva timp, pentru alte treburi, si i-a facut lui Deng Deng un ham cu doua sacose atasate. Intr-una dintre ele ii pune banii necesari si lista de cumparaturi, dupa care plimbaretul caine merge la magazinul din coltul strazii, unde deja este foarte cunoscut, si se achita, cu mare placere, de o asemenea sarcina.

Cand animalele de companie vor sa se asemene oamenilor

Comportamentul animalelor de casa este uneori inexplicabil. In California (SUA), o pisica – “Klepto Dusty” – a fost surprinsa, cu o camera video, furand peste sase sute de obiecte, din locuintele vecinilor: bureti de baie, ciorapi, servetele, jucarii etc. In oraselul respectiv (San Mateo), de trei ani, nimeni nu se mai intreaba unde or fi obiectele lipsa, pentru ca toata lumea stie cine le-a luat.

Prietenia dintre om si animalul de companie, Foto: femside.com
Prietenia dintre om si animalul de companie, Foto: femside.com

Ce fac oamenii pentru animale?

  • “Friskies”, cunoscutul brand specializat in hrana pentru pisici, si compania Apple Computer au lansat, in 2011, un joc pentru pisici pe…Ipad – “Cat Fishing”. Pestii apar pe ecranul Ipad-ului, inoata linistiti sau mai agitati, in apa virtuala, iar pisica nu trebuie decat sa apese cu labutele pe un anume peste, pentru a-l face sa isi schimbe pozitia. Evident ca, daca pisica isi va folosi mai mult ghearele decat pernutele, s-ar putea ca tableta sa nu aiba o viata prea lunga. Oricum, la testari, niciun Ipad nu a fost “ranit”. Cel mai interesant ar fi (dar nu vom sti niciodata) ce crede o pisica in momentul in care omul ii ofera un simulacru de hrana (pestii de pe ecran), iar daca un asemenea joc creeaza dependenta, ar putea fi acesta un semn ca omul este invidios pe comportamentul animalelor lui de companie si se straduieste din rasputeri sa le transforme dupa chipul si asemanarea lui?
  • O englezoaica excentrica, proprietara unui magazin cu produse pentru caini, Louise Harris, a cheltuit 23 000 de euro pentru nunta catelusei sale, Lola, banii fiind folositi pentru “rochia” Lolei, pentru “coafura”, pentru cei peste 80 de invitati canini, pentru cadouri, flori etc.
  • Din ce in ce mai multi caini au pagina lor pe Facebook. Motivele pentru care stapanii lor au facut acest lucru sunt diverse, cei mai multi marturisind ca este vorba de dorinta de a-i arata pe patrupezi, prietenilor, de a atrage atentia mai mult decat daca ar posta pur si simplu o fotografie in contul personal (al stapanului), desi aceasta explicatie seamana, mai degraba, cu marturisirea ca este mai interesant si poate ar avea mai multe de “spus” prietenul canin, decat stapanul.
  • Google Translate for Animals este un software care ofera proprietarilor de animale posibilitatea de a “traduce” sunetele emise de animale in cuvinte (in diverse limbi). Programul a fost realizat cu ajutorul cercetatorilor de la Oxford University.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.