Home Călătorii De vizitat în România Constanţa : De vizitat în România

Constanţa : De vizitat în România

0

Cel mai urbanizat judet din tara, judetul Constanta este preferatul turistilor, in special pentru ca se afla pe litoralul Marii Negre. Situat in sud-estul Romaniei, judetul este alcatuit din trei municipii (resedinta de judet Constanta, Mangalia si Medigidia), noua orase (printre care Eforie, Cernavoda si Navodari) si 62 de comune. Se invecineaza la nord cu judetul Tulcea, la sud cu Bulgaria, la vest cu judetele Calarasi, Braila si Ialomita, iar la est cu Marea Neagra.

Istoria judetului Constanta (ca si a judetului Tulcea) incepe inca din Grecia Antica, asezarile dobrogene fiind, de altfel, primele asezari de pe teritoriul Romaniei de astazi. In secolele VII – V i.Hr., bazinul Marii Negre a fost colonizat, acesta primind denumirea de “Tomis”, cuvant care, in limba greaca, inseamna “taietura, despicatura”. Originea numelui a dat nastere mai multor ipoteze: conform istoricului Herodot, Tomis ar proveni de la Tomiris, regina tribului masagetilor, trib care s-a dezvoltat pe teritoriul dintre Marea Caspica si Marea Neagra.

vapor constanta

O alta ipoteza este, de fapt, o binecunoscuta legenda: se spune ca Iason, conducatorul argonautilor, s-ar fi oprit in Tomis in calatoria spre Caucaz, de unde trebuia sa recupereze “Lana de Aur”. Urmarit de regele Aietes, Iason, in semn de razbunare, l-a taiat pe fiul acestuia in mai multe bucati, pentru ca tatal sau sa fie ocupat cu adunarea lor si nu cu urmarirea argonautilor. Dupa ce Aietes a adunat bucatile fiului sau, ar fi botezat locul “Tomis”.

Incetul cu incetul, Tomis a devenit un adevarat centru urbanistic, iar in anul 46 a intrat sub stapanirea Imperiului Roman, care l-a denumit Constantiana, dupa imparatul Constantin. Orasul a devenit capitala Scitiei Mica, iar dupa destramarea Imperiului Roman a fost luat de Imperiul Bizantin. In Evul Mediu, teritoriul judetului a capatat o mai mare importanta, fiind piata pentru comertul genovez de la Marea Neagra.

In secolul al XV-lea, Dobrogea a fost cucerita de turci, iar importanta sa a inceput sa se diminueze, pentru ca otomanii renuntasera la relatiile comerciale pe care le aveau cu italienii. Stapanirea otomana s-a incheiat in anul 1878, urmare a Razboiului de Independenta, cand Congresul de la Berlin a decis ca Dobrogea sa fie data Romaniei. Statul roman a preluat aceasta regiune in care traiau, deopotriva, romani, armeni, greci, tatari, lipoveni, bulgari si gagauzi.

Podul de la Cernavoda

Judetul Constanta a inceput sa se dezvolte cu adevarat dupa ce a devenit parte a statului roman, regele Carol I numind resedinta de judet “plamanul Romaniei”. Constanta a devenit principalul port, dupa ce a fost construit Podul de la Cernavoda de catre Anghel Saligny. A fost infiintat Serviciul Maritim Roman, au fost construite cai ferate care sa lege judetul de celalalte regiuni ale tarii si au fost deschise trei linii maritime: “linia orientala” (spre Istanbul), “linia occidentala” (spre Rotterdam si Marsilia) si “linia de arhipelag” (spre Salonic si Pireu). Procesul de dezvoltare a fost intrerupt de cele doua Razboaie Mondiale, municipiul Constanta avand de suferit din cauza armatelor bulgare si germane. Insa a continuat sa fie cel mai important port din Romania si in perioada comunista, cand orasul a fost supus unei industrializari de tip sovietic. Astazi, potentialul turistic al judetului este in continua crestere.

De departe, principalul obiectiv turistic al judetului Constanta este orasul cu acelasi nume. Istoria sa si a judetului poate fi aflata cu usurinta cu ajutorul Muzeului de Arheologie, care adaposteste un tezaur deosebit. Statuile romane sunt unele din cele mai apreciate exponate, iar printre ele se regasesc statuile protectorilor orasului: zeul Pontos si zeita Fortuna.

In oras, nu au mai ramas decat cateva urme ale romanilor: o parte a zidului ce inconjura Tomisul, amfore si coloane sau Edificiul roman cu mozaic din Piata Ovidiu, piata denumita in memoria poetului Ovidiu, care a fost exilat in vechiul oras roman. Un obiectiv turistic important al municipiului Constanta este Cazinoul, care, desi nu este amenajat in scop turistic, atrage numerosi turisti, datorita amplasarii sale pe faleza. Interesante sunt si Acvariul, Delfinariul (singurul din tara) si Planetariul.

Judetul Constanta este un loc plin de istorie, obiectivele sale fiind o dovada clara in acest sens. In comuna Istria se afla ruinele orasului Histria, primul oras de pe teritoriul Romaniei de astazi. Asezarea a fost intemeiata in anul 657 i.Hr., fiind distrusa de invaziile avaro-slave in jurul secolului al VII-lea d.Hr. In Adamclisi se gaseste Tropaeum Traiani, un monument trimufator construit in perioada 106 – 109 d.Hr., in cinstea victoriei romanilor asupra dacilor. Localitatea Harsova se mandreste cu Cetatea Carsium, care a fost ridicata de imparatul Traian in 103, iar localitatea Capidava pastreaza ruinele cetatii cu acelasi nume, cosntruita de geto-daci. Nu in ultimul rand, in Mangalia se gasesc ruinele Cetatii Callatis (denumirea veche a municipiului), cetate construita de grecii din Heracleea Pontica.

Cetatea Carsium

In judetul Constanta merita sa fie vazute si Manastirea Pestera Sfantului Andrei (aflata in localitatea Ion Corvin, intr-o zona denumita “Bethleemul romanesc”), Manastirea Dervent (localitatea Gaita – se spune ca la manastire se afla cateva cruci cu puteri miraculoase), Cheile Dobrogei (aflate pe Valea Casimcei, vale care s-a format din sisturi verzi, adica din cele mai vechi roci existente), Canaralele de la Harsova (rezervatie naturala), Insula Pacuiul lui Soare, ruinele Cetatii Vicina si altele.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version