Home Cultură generală Generalitati despre Constelatia Antlia: pozitionare si stele principale

Generalitati despre Constelatia Antlia: pozitionare si stele principale

0
Constelatia Antlia, Foto: commons.wikimedia.org

Constelatia Antlia este situata in emisfera sudica. Numele sau provine din limba greaca si inseamna “pompa”. Initial, constelatia s-a numit Antlia pneumatica, pentru a comemora inventarea pompei de aer, obiect pe care il reprezinta. Aceasta constelatie a fost creata si catalogata in secolul al 18-lea de catre astronomul francez Abbe Nicolas Louis de Lacaille, alaturi de alte 13 constelatii pe care acesta le-a creat pentru a umple spatiul gol in unele regiuni din cerul sudic. Constelatiile lui Lacaille sunt numite in principal dupa instrumente stiintifice, prin urmare, acestea nu au mituri care sa le explice. Printre obiectele remarcabile din aceasta constelatie se afla: galaxia pitica Antlia, clusterul de galaxii Antlia si galaxia spirala NGC 2997.

Antlia este una din constelatiile mai mici de pe cer (pe locul 62 ca marime), ocupand o zona de 239 de grade patrate. Aceasta este situata in cel de-al doilea cadran al emisferei sudice si poate fi vazuta la latitudini cuprinse intre +45 de grade si -90 de grade. Constelatiile care se invecineaza cu Antlia sunt: Centaurus, Hidra, Pyxis si Vela. Antlia contine o singura stea cu planete cunoscute si nu contine niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din aceasta constelatie este Alpha Antliae. Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie. Antlia apartine familiei de constelatii Lacaille, alaturi de: Caelum, Circinus, Fornax, Horologium, Mensa, Microscopium, Norma, Octans, Pictor, Reticulum, Sculptor si Telescopium.

Antlia nu are un mit asociat cu aceasta. Ea a fost numita dupa pompa de aer, Antlia pneumatica, un instrument inventat de fizicianul francez Denis Papin. Asa cum a fost descrisa de Lacaille, Antlia reprezinta pompa cu un singur cilindru pe care Papin a utilizat-o in experimentele sale in anii 1670. Constelatia Antlia a fost catalogata pentru prima oara in Coelum Australe Stelliferum al lui Lacaille, care a fost publicat in anul 1763, dupa moartea sa. Acest catalog a inclus aproximativ 10 000 de stele sudice, 42 de obiecte nebuloase si 14 constelatii noi, cunoscute acum sub numele de familia Lacaille.

Abbe Nicolas Louis de Lacaille, Foto: fr.wikipedia.org
Abbe Nicolas Louis de Lacaille, Foto: fr.wikipedia.org

Stele importante ale constelatiei

Alpha Antliae este cea mai luminoasa stea din constelatie, insa este o stea cu magnitudinea de numai 4. Magnitudinea sa aparenta variaza intre 4,22 si 4,29. Aceasta stea este situata la aproximativ 365 de ani lumina distanta. Alpha Antliae este clasificata ca fiind o giganta de tip K. Varsta sa este estimata a fi de aproximativ un miliard de ani, prin urmare, urmatorul sau stadiu evolutionar pe care il va atinge va fi al unei variabile de tip Mira, inainte de a se transforma intr-o pitica alba.

Epsilon Antliae este o giganta portocalie de tip K, care se afla la aproximativ 700 de ani lumina distanta. Magnitudinea sa aparenta este de 4,51. Iota Antliae este o giganta portocalie de tip K, care se afla la 199 de ani lumina distanta. Magnitudinea sa aparenta este de 4,60. Theta Antliae este o stea binara, care se afla la aproximativ 384 de ani lumina. Aceasta este compusa din Theta Antliae A, o pitica alba de secventa principala, si Theta Antliae B, o giganta luminoasa alb-galbuie de tip F. Theta Antliae are o magnitudine aparenta de 4,78.

Eta Antliae este deasemenea o stea binara. Aceasta se afla la 106 ani lumina distanta. Cea mai stralucitoare componenta este o giganta alb-galbuie de tip F, care are o magnitudine aparenta de 5,2. Insotitoarea sa este o stea slab iluminata, care are magnitudinea de 11,3. Aceasta se afla la distanta de 31 de secunde de arc de steaua principala. U Antliae este o stea de carbon rosie de tip C, care se afla la aproximativ 836 de ani lumina distanta. Aceasta este clasificata ca o stea variabila neregulata. U Antliae are o magnitudine aparenta de 5,5, iar luminozitatea sa variaza cu magnitudinea de 1,6.

AG Antliae este remarcabila pentru faptul ca este o stea din ramura giganta post-asimptotica. Acest tip de stele sunt o sursa importanta de praf. AG Antliae are o magnitudine aparenta de 5,53 si se afla la peste 2000 de ani lumina distanta. Delta Antliae este o alta stea dubla, care se afla la aproximativ 481 de ani lumina. Cea mai stralucitoare componenta are o magnitudine aparenta de +5,57 si este clasificata ca o pitica alb-albastruie de secventa principala de tip B. Steaua mai slab luminata este o insotitoare vizuala care se afla la distanta de 11 secunde de arc.

Alte obiecte remarcabile

Galaxia pitica Antlia este o galaxie sferoidala care se afla la 4,3 milioane de ani lumina distanta de Pamant. Aceasta este un obiect slab iluminat care a fost descoperit in anul 1997. Magnitudinea sa aparenta este de 16,2. Galaxia pitica Antlia se afla la marginea exterioara a Grupului Local de galaxii, posibil chiar dincolo de aceasta, si exista dovezi ca aceasta interactioneaza cu o alta galaxie pitica (NGC 3109) din constelatia Hidra.

NGC 2997 sau Spirala in Antlia, Foto: pl.wikipedia.org

NGC 2997 este o galaxie spirala in Antlia care se afla la aproximativ 24,8 ani lumina distanta. Aceasta este un tip de galaxie spirala cu brate spiralate clar definite care se extind in jurul sau. Doar 10% din galaxiile spirala apartin acestui tip. Ceea ce face ca NGC 2997 sa fie cu adevarat remarcabila, este lantul de nori uriasi fierbinti din hidrogen ionizat care inconjoara nucleul galaxiei. NGC 2997 este cea mai luminoasa galaxie din grupul de galaxii NGC 2997 (un grup de galaxii care se afla la 24,8 ani lumina distanta, care apartine Superclusterului Local).

Clusterul Antlia este un cluster de galaxii care se afla in Superclusterul Hidra-Centaurus, care, la randul sau, este cel mai apropiat vecin al Superclusterului Virgo, in care se afla galaxia noastra. Acest cluster este cel de-al treilea cel mai apropiat cluster de Grupul Local, dupa clusterul Fornax si clusterul Virgo. Clusterul Antlia nu are o singura galaxie care este cea mai stralucitoare, de aceea este clasificat ca un cluster Bautz-Morgan de tip III, care este un tip de cluster de galaxii destul de rar. Clusterul Antlia contine aproximativ 234 de galaxii si este dominat de doua galaxii eliptice masive (NGC 3258 si NGC 3268). Subgrupul de galaxii din nordul clusterului graviteaza in jurul galaxiei NGC 3268, in timp ce subgrupul din sud este centrat in jurul galaxiei NGC 3258. Fiecare din aceste doua galaxii eliptice uriase contine cateva mii de clustere globulare. Cele mai multe din galaxiile din clusterul Antlia sunt galaxii de tipul celor timpurii, iar galaxiile pitice eliptice sunt tipul cel mai comun de galaxii. Clusterul Antlia este situat intre 32,58 si 32,71 milioane de ani lumina distanta de Pamant. In ciuda faptului ca acesta se afla destul de aproape, el nu a fost cercetat suficient.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version