Constelatia Lynx este situata in emisfera de nord. Aceasta reprezinta linxul si nu este asociata cu niciun mit. Lynx este una dintre constelatiile care au fost introduse de astronomul polonez Johannes Hevelius, in secolul al 17-lea. Hevelius a creat constelatia pentru a umple un gol destul de mare aflat intre doua constelatii vecine, Auriga si Ursa Major, si a botezat-o Lynx deoarece era destul de slab iluminata si era nevoie de vederea unui linx pentru a putea fi vazuta. In afara de Alpha Lyncis, nu exista stele mai stralucitoare decat magnitudinea 4.

Constelatia Lynx1

. Aceasta se afla in cel de-al doilea cadran al emisferei nordice si poate fi vazuta lLynx se afla pe locul 28 ca marime in topul constelatiilor, ocupand o suprafata de 545 de grade patratea latitudini cuprinse intre +90 si -55 de grade. Constelatiile care se invecineaza cu Lynx sunt: Auriga, Cancer, Camelopardalis, Gemini, Leo Minor, Leo si Ursa Major. Lynx contine cinci stele cu planete cunoscute si nu contine niciun obiect Messier. Cea mai stralucitoare stea din constelatie este Alpha Lyncis, care are o magnitudine aparenta de 3,13. Nu exista ploi de meteoriti asociate cu aceasta constelatie. Lynx apartine familiei de constelatii Ursa Major, impreuna cu Bootes, Canes Venatici, Camelopardalis, Corona Borealis, Coma Berenices, Draco, Leo Minor, Ursa Minor si Ursa Major.

Hevelius a botezat aceasta constelatie dupa linx, deoarece este destul de slab iluminata. Acesta a scris in lucrarea sa “Prodromus astronomiae” ca doar cei care au vederea unui linx o pot vedea. Cartea este o lucrare neterminata publicata de sotia lui Hevelius in jurul anului 1690, la cativa ani dupa moartea lui. In catalogul de stele care insotea lucrarea, Hevelius a numit constelatia “Lynx, sive Trigris”, care inseamna “Linx sau Tigru”. Desi nu se stie daca Hevelius s-a gandit la un mit atunci cand a botezat aceasta constelatie, exista un personaj in mitologie care ar putea fi legat de numele constelatiei. Se spune ca Lynceus, care a navigat cu Iason si argonautii, avea cea mai apriga vedere dintre toti oamenii si putea chiar sa vada lucrurile care se aflau sub pamant. El si fratele sau geaman, Idas, au facut parte din expeditia pentru gasirea Lanii de Aur. Unele dintre stelele din constelatie au fost documentate de catre astronomul grec Ptolemeu, in secolul 2, dar numai ca stele “neformate” aflate in apropiere de Ursa Major, nu ca parte dintr-o constelatie.

Stele importante din constelatie

Alpha Lyncis se afla la aproximativ 203 ani lumina distanta de sistemul nostru solar si are o magnitudine aparenta de 3,13. Aceasta apartine clasei spectrale K7 III, ceea ce inseamna ca este o giganta portocalie care a trecut de etapa de secventa principala si a epuizat hidrogenul aflat in nucleul sau. Alpha Lyncis este cea mai stralucitoare stea din constelatie care are o desemnare Bayer (o litera greceasca si numele constelatiei in format genitiv). Alte stele din constelatia Lynx folosesc numere Flamsteed. Alpha Lyncis este cunoscuta uneori si sub numele de Elvashak. Steaua are raza de 55 de ori mai mare decat a soarelui nostru si este de 673 de ori mai luminoasa decat acesta.

Alsciaukat (31 Lyncis) este singura stea din constelatie care are un nume propriu. Numele stelei deriva din cuvantul arab “as-sawkat”, care inseamna “spin”. Steaua mai este cunoscuta si dupa numele Mabsuthat, care provine din cuvantul arab “al-mabsutah” si inseamna “intinsa (laba)”. Aceasta stea este foarte asemanatoare cu Alpha Lyncis in ceea ce priveste raza si masa. Ambele stele au aproximativ doua mase solare si au varsta de 1,4 miliarde de ani. La fel ca Alpha Lyncis, Alsciaukat este o giganta portocalie, una care apartine clasei spectrale K4.5 III. 31 Lyncis este si o stea variabila si este cunoscuta uneori drept BN Lyncis. Luminozitatea sa variaza doar putin, cu 0,05 magnitudini, insa acest lucru indica faptul ca steaua se va transforma in cele din urma intr-o variabila cu perioada lunga, similara cu Mira din constelatia Cetus. Alsciaukat este cea de-a patra cea mai stralucitoare stea din constelatie. Aceasta se afla la aproximativ 389 de ani lumina distanta si are magnitudinea aparenta de 4,25.

38 Lyncis este cea de-a doua cea mai stralucitoare stea din constelatie. Aceasta se afla la aproximativ 122 de ani lumina distanta si are magnitudinea aparenta de 3,82. Steaua apartine clasei spectrale A1V. 38 Lyncis este de fapt o stea binara compusa dintr-o pereche stransa de stele despartite de numai 2,6 secunde de arc. Componenta mai stralucitoare este o pitica de clasa A3 care fuzioneaza hidrogen, iar insotitoarea sa este o pitica de clasa A4 sau A6, care are magnitudinea 6. Componenta principala din sistem este de 31 de ori mai luminoasa decat soarele. Aceasta este o stea cu rotatie rapida, cu o viteza de peste 190 km/s la ecuator – completeaza o rotatie in mai putin de 15 ore.

12 Lyncis este o stea de tip spectral A3V. Aceasta se afla la aproximativ 229 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 4,86. Steaua este de fapt un sistem stelar triplu, cea de-a doua componenta aflandu-se la 1,7 secunde de arc distanta de componenta principala si orbitand in jurul sau cu o perioada de 699 de ani, iar cea de-a treia componenta aflandu-se la 8,7 secunde de arc distanta de cea principala. 19 Lyncis este o stea binara cu magnitudinea de 5,80. Componenta principala din sistem este o stea de clasa B8V care se afla la 468 de ani lumina distanta, iar insotitoarea sa apartine clasei spectrale K5III si se afla la aproximativ 1148 de ani lumina distanta de soare.

6 Lyncis este o subgiganta de tip spectral K0IV, care este de 15 ori mai luminoasa decat soarele. Aceasta se afla la aproximativ 182 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 5,88. In anul 2008, in jurul acestei stele a fost descoperita orbitand o planeta cu masa de cel putin 2,4 ori mai mare decat a lui Jupiter. Planeta orbiteaza in jurul stelei cu o perioada de 899 de zile. HD 75898 este o subgiganta galbena care apartine tipului spectral G0IV. Aceasta se afla la aproximativ 262, 82 de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 8,04. Varsta estimata a stelei este de numai 3,8 miliarde de ani. HD 75898 este cu 28% mai masiva si cu 60% mai mare decat soarele nostru, si este de trei ori mai luminoasa decat acesta. In ianuarie 2007 s-a descoperit o planeta orbitand in jurul acestei stele. Planeta are o perioada orbitala de aproximativ 418,2 zile.

Alte obiecte din constelatia Lynx

Constelatia Lynx11

NGC 2419 (Caldwell 25), cunoscut si sub numele Calatorul Intergalactic sau Vagabondul Intergalactic, este un cluster globular de stele care are magnitudinea aparenta de 9,06. Acesta este un cluster Shapley de clasa II – adica este foarte concentrat in centru. Clusterul si-a primit porecla deoarece initial nu s-a crezut ca se afla in orbita in jurul Caii Lactee. Acest lucru s-a dovedit a fi fals, intrucat lui NGC 2419 ii ia aproximativ 3 miliarde de ani sa completeze o orbita in jurul galaxiei noastre. Clusterul se afla la 300 000 de ani lumina distanta de centrul galactic si la aproximativ 275 000 de ani lumina distanta de sistemul solar. NGC 2419 este unul din cele mai indepartate clustere globulare, atat fata de centrul galactic, cat si fata de sistemul solar. Clusterul a fost descoperit de astronomul William Herschel pe 31 decembrie 1788. Initial s-a crezut ca NGC 2419 era o stea. Astronomul american Carl Lampland a fost cel care a descoperit ca de fapt era vorba de un cluster globular de stele.

Galaxia OZN (NGC 2683) este o galaxie spirala prescrisa din constelatia Lynx. Aceasta este indreptata cu marginea spre noi. Galaxia se afla la aproximativ 25 de milioane de ani lumina distanta si are o magnitudine aparenta de 10,6. Galaxia OZN a fost descoperita de William Herschel in februarie 1788. Aceasta se indeparteaza de Pamant cu viteza de 410 km/s si de centrul galactic cu viteza de 375 km/s. Galaxia Laba Ursului (NGC 2537 sau Arp 6) este clasificata ca o galaxie pitica albastra compacta, ceea ce inseamna ca este o galaxie mica ce contine clustere mari de stele tinere si fierbinti care ii dau acesteia culoarea albastra. Magnitudinea aparenta a galaxiei este de 12,3.

NGC 2770 este o galaxie spirala din constelatia Lynx. Aceasta are o magnitudine aparenta de 12 si se afla la 88 de milioane de ani lumina distanta. Galaxia a fost poreclita “Fabrica de Supernove”, deoarece in ultimii ani au avut loc trei explozii de supernove in aceasta: SN 1999eh, SN 2007uy si SN 2008D. Ultima supernova, SN 2008D, este cunoscuta pentru faptul ca a fost prima supernova care a fost detectata mai intai de razele x emise la inceputul formarii sale, si nu de lumina emisa mai tarziu in timpul procesului. NGC 2541 este o galaxie spirala prescrisa care se afla la aproximativ 41 de milioane de ani lumina distanta de soare si are magnitudinea aparenta de 12,3. Aceasta apartine grupului NGC 2841, un grup de galaxii situat in constelatiile Lynx si Ursa Major. NGC 2537 (galaxia Laba Ursului) apartine,de asemenea, acestui grup.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.