Home Invenții & Descoperiri Culoarea ochilor si alte secrete ale irisului

Culoarea ochilor si alte secrete ale irisului

0

Fie ca sunt albastri, verzi, caprui, negri, ochii reprezinta, potrivit unei expresii devenita cliseu, « oglinda sufletului », constituie un mijloc de comunicare nonverbala dintre cele mai eficace, sustinand mesajul pe care o persoana vrea sa il transmita sau tradand emotiile, starile, intentiile. Culoarea ochilor este determinata de iris si rezulta dintr-un mecanism complex, incomplet cunoscut.

culoarea ochilor1
culoarea ochilor – diferite colori sursa: tips-and-tricks.co/fashion-and-beauty/eye-colour-says-about-you/

In functie de diverse regiuni geografice, repartitia culorii ochilor este inegala. De exemplu, desi se stie ca ochii albastri si verzi sunt specifici populatiei din nordul Europei (in jur de 90%, in Irlanda, peste 60%, in Olanda, Marea Britanie, Norvegia etc.), cele doua culori se regasesc, frecvent, si in Orientul Mijlociu, ca si in regiunea Kashmir, din vestul Himalayei. Ochii inchisi la culoare – caprui, negri – sunt, de departe, cei mai raspanditi – aproximativ trei sferturi din populatia lumii. Mutatiile genetice sunt, de asemenea, sursa unor alte culori, intermediare. Specialistii in domeniu spun ca, astazi, este imposibil de spus, cu exactitate, de ce exista aceasta varietate de culori ale ochilor, pe glob. Unii avanseaza ipoteza amestecului etniilor, in timpul marilor migratii, care au durat milenii. Un studiu din 2002 arata ca toate persoanele cu ochi albastri au un stramos comun, care a trait in urma cu peste 6 000 de ani.

S-a crezut, multa vreme, ca toti copiii, la nastere, au ochii albastri, ceea ce nu este adevarat. Majoritatea africanilor si asiaticilor se nasc cu ochi inchisi la culoare, aproape negri. Iar daca, cei mai multi caucazieni se nasc cu ochii albastri, aceasta se intampla pentru ca pigmentul din iris, la momentul respectiv, nu este inca activat. Schimbarea culorii ochilor intervine in primele luni de viata, datorita melaninei, care se gaseste, de asemenea, in celulele din piele si din firul de par.

Un alt « mit » demontat de oamenii de stiinta se refera la faptul ca nu din cele doua gene ale parintilor rezulta culoarea ochilor copilului, ci dintr-o asociere mult mai complexa, a mai multor gene, ceea ce explica de ce doi parinti cu ochii inchisi la culoare pot avea un copil cu ochi albastri sau verzi. Numarul combinatiilor posibile este, practic, infinit.

Ce spune culoare ochilor despre tine sursa: http://ppcorn.com/us/what-your-eye-color-says-about-your-personality/

Tot irisul este cel care protejeaza ochiul de razele soarelui, fiind un tesut muscular, care se dilata si se contracta, regland cantitatea de lumina care patrunde in ochi. Cand luminozitatea este prea puternica, irisul se contracta si invers. Singurul caz in care nu se intampla acest lucru este la persoanele afectate de o malformatie genetica – aniridia (lipsa irisului) – foarte rara (un caz la 60 000 de nou-nascuti). In aceasta situatie, ochiul nu mai este protejat de intensitatea luminii, efectul manifestandu-se prin dureri oftalmice.

Exista situatii, denumite prin termenul heterocromie, cand se pot sesiza diferente de culoare intre cei doi ochi ai aceleiasi persoane.

Cartografierea irisului a relevat ca acesta este si o veritabila « harta » a corpului nostru. Fiecare organ corespunde, in iris, unei zone bine definite. Localizarea unui semn particular, intr-o anumita parte a irisului, poate indica o afectare a organului respectiv. Mai mult, iridologii au definit « profilurile », cu potentiale probleme de sanatate, in functie de culoarea ochilor :

  • Persoanele cu ochi albastri sunt predispuse la alergii, astm, migrene, infectii ale cailor respiratorii, sistem imunitar fragil.
  • Persoanele cu ochi inchisi la culoare pot avea probleme ale sistemului circulator, afectiuni hepatice, biliare, anemii, diabet, spasme digestive etc.
Cum poti schimba culoarea ochilor sursa: healthline.com/health/eye-health/change-eye-color

Asadar, analiza amanuntita a irisului este o metoda de diagnostic, oferind o cale de prevenire a anumitor boli, descoperind anumite predispozitii sau manifestari incipiente ale unei maladii. De exemplu, un iris bicolor indica o predispozitie pentru dezvoltarea diabetului, in timp ce  o pata alba poate fi semnul unui proces de imbatranire prematura. De asemenea, tonusul fibrelor care alcatuiesc irisul poate oferi o impresie de ansamblu asupra starii generale de sanatate.

Biometria – identificarea unei persoane cu ajutorul irisului

Un fapt este sigur – ochiul fiecarei persoane este unic, realitate de care sunt foarte interesate firmele specializate in biometrie. Contrar a ceea ce poate fi vazut in filmele science-fiction, nu culoarea ochilor intervine in identificarea biometrica, ci structura irisului, care se scaneaza, de aproape, cu raze in infrarosu. Compus din peste 6000 de fibre, dispuse sub forma de raze, in jurul pupilei, irisul ofera o « amprenta » unica. Ceea ce a facut ca metoda sa nu fie inca foarte extinsa este performanta relativa a aparatelor care sa redea o imagine fidela a acestei componente a ochiului.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version