Verbele a investi si a învesti sunt paronime, adica doua cuvinte foarte asemanatoare ca forma (in cazul acesta, cele doua paronime difera printr-o singura litera i/ î), dar diferite ca sens. Aceasta apropiere formala genereaza, adesea, utilizari gresite ale celor doua cuvinte.Cum este corect - a investi

A investi (din frantuzescul investir, latinescul investire), conform DEX (Dictionarul explicativ al limbii romane), are intelesul : a aloca, a plasa, a cheltui un capital, un fond, diverse mijloace materiale intr-o intreprindere, a face o investitie.

A învesti inseamna : a acorda cuiva, oficial, o functie, un drept, o demnitate publica, o autoritate. Si substantivele derivate de la aceste verbe pastreaza diferenta de sens – investitie, respectiv învestitura.

Prin urmare, se va spune corect, de exemplu : Fondatorii acestei companii si-au investit toti banii de care dispuneau in afacerea lor/ Investitia de capital strain, in demararea acestei afaceri a fost semnificativa, dar In functia de ministru, a fost învestit domnul X/ Votul de învestitura acordat de Parlamentul Romaniei este obligatoriu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.