Nu cred că există credincios creştin care să nu fi auzit sau să nu ştie ce este apa sfinţită. Mai mult, din diverse motive, mulţi oameni par să fi devenit « pătimaşi » şi, frecvent, putem să vedem la televizor sau la faţa locului, în curţile manăstirilor sau bisericilor, de sărbători, mare înghesuiala la apa sfinţită, până la a se uita sensul şi semnificaţia ritualurilor religioase, precum şi atitudinea firească de smerenie, în astfel de împrejurări.Agheasma

Aşadar, ştim, cu siguranţă, ce înseamnă apa sfinţită, dar mulţi nu cunosc forma corectă a termenului sinonim, menţionat în titlul articolului. Agheazma, aghiazma sau agheasma ? Conform DOOM (Dicţionarul ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române), singura formă corectă este agheasma (din slavonescul agiazma şi grecescul aghiasma), denumind atât apa sfinţită de preot, cât şi slujba religioasă oficiata pentru sfinţirea apei. Agheasma mare este slujba ţinută pentru sfinţirea apei de Bobotează, iar Agheasma mică este slujba de sfinţire a apei care se ţine la început de lună sau în alte zile din an, ori de câte ori este nevoie.

Citește și:  Cum este corect – eu vroiam/eu voiam/eu vream?

Există şi variante ale acestui cuvânt – aghiasma, aiasma, iasma – dar acestea sunt forme specifice limbajului popular, deci neliterare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.