Cuvintele din titlul articolului au valori morfologice diferite, primul este substantiv, iar cel de-al doilea este adjectiv. Ambele pot genera, însă, anumite ezitări legate de ortografierea lor, cu unul sau doi –u.Cum este corect - atu sau atuu

Singura formă corectă de nominativ singular, nearticulat, pentru primul cuvânt este atu (din franţuzescul atout), cu sensul : element, aspect, situaţie care oferă un avantaj cuiva, într-o anumită împrejurare. Forma de singular articulat este atuul (cu doi -u), iar pluralul se ortografiază, de asemenea, cu doi –u : atuuri/ atuurile (articulat cu articol hotărât).

Exemple : Prietenia noastră, în aceste împrejurări, reprezintă un atu/ Atuul nostru este prietenia care ne leagă de mulţi ani/ Antrenamentele zilnice şi concentrarea sunt atuurile echipei în câştigarea acestui meci etc. Conform DEX (Dicţionarul explicativ al limbii române), substantivul atu, cu pluralul atale, are şi un sens specializat pentru jocul de cărţi – carte de joc de o anumită culoare, cu cea mai mare valoare.

Citește și:  Cum este corect – “a-şi da cu părerea” sau “a-şi exprima părerea »?

Ambiguu (din latinescul ambiguus), scris corect, în limba romana, cu doi –u, este adjectiv. Sensul lui este : neclar, echivoc, cu mai multe înţelesuri (referindu-se, în general, la enunţuri, dar utilizându-se şi în alte contexte referitoare la atitudini, relaţii etc.). Fiind un adjectiv variabil, acesta îşi schimba forma în funcţie de genul şi numărul substantivului pe care îl însoţeşte : (enunţ) ambiguu, (termeni) ambigui, (fraza) ambiguă, (fraze) ambigue. Este uşor de observat că forma de masculin singular se scrie cu doi –u, în timp ce celelalte (feminin singular, masculin plural, feminin plural) se scriu cu un singur –u. Există şi un substantiv corespunzător adjectivului – ambiguitate, însemnând lipsa de claritate, de precizie. Exemplu : Ceea ce apreciez la această persoană este faptul că vorbeşte fără ambiguităţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.